Ταχύτερες διαδικασίες για την έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Ταχύτερες διαδικασίες για την έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και μερισμάτων προς τους δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνει εγκύκλιος που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Εγκύκλιος

Με την εγκύκλιο καθορίζονται οι λεπτομέρειες βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το σύνολο των αποδοχών που «μετράνε» για τον υπολογισμό της εκάστοτε παροχής, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό, οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης αλλά και του μερίσματος που παρέχει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και της εφάπαξ παροχής δεν είναι ίδιες για το σύνολο των υπαλλήλων.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ως συντάξιμες νοούνται οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίστηκαν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης, επικουρικής, πρόνοιας και

Μετοχικού Ταμείου.

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων είναι να επισπευσθεί η διαδικασία, και για τον λόγο αυτό, με σημαντική καθυστέρηση (ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τις 13 Μαΐου του 2016) η εγκύκλιος έρχεται να καθορίσει την αναμόρφωση του δελτίου ατομικής υπηρεσιακής κατάστασης (Ε-ΔΑΥΚ) που αποτελεί την αντίστοιχη αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠΔ) των δημοσίων υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων έως τον Ιούνιο του 2018 και στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα τα εκκρεμή αιτήματα για σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ των ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί τα ΔΑΥΚ, είναι επιτακτική ανάγκη όπως αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Δίνονται μάλιστα δεσμευτικές προθεσμίες που ξεκινούν από δύο και φθάνουν έως τους έξι μήνες.

Αναζήτηση στοιχείων

Η αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί με ενιαίο τρόπο και για τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τον ΕΦΚΑ-ΓΛΚ, το ΕΤΕΑΕΠ και το ΜΤΠΥ. Εργαλείο καταγραφής θα είναι το ΔΑΥΚ και τα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθοδοσίας. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι αποδοχές επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές διαφοροποιούνται ανά εντασσόμενο φορέα στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ καθώς και στο ΜΤΠΥ, η εγκύκλιος περιλαμβάνει αναλυτικούς πίνακες με το σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και το ποσοστό εισφοράς που τους αντιστοιχεί κάθε φορά.

Να σημειωθεί ότι με προηγούμενη εγκύκλιό του ο κ. Χουλιαράκης έδωσε εντολή για τη διενέργεια μέχρι τις 30-4-2018 δειγματοληπτικών ελέγχων από την αρμόδια διεύθυνση χορήγησης συντάξεων κυρίως, δε, σε αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή