Σταθμός φόρτισης Ι.Χ. στο Λαύριο

Σταθμός φόρτισης Ι.Χ. στο Λαύριο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων προστέθηκε χθες, η συνολική εικόνα όμως παραμένει σε επίπεδο πιλοτικού προγράμματος. Κι αυτό, γιατί για τα περίπου 500 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 60 σταθμοί φόρτισης, οι οποίοι δεν αποτελούν κάποιο δίκτυο που να επιτρέπει την ασφαλή τροφοδότηση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Χθες εγκαινιάστηκε στο Λαύριο, στην πλατεία Ηρώων, ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Νοτιοανατολική Αττική. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα εκδήλωση από τον Δήμο Λαυρεωτικής, παρουσία του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου και του δημάρχου Δ. Λουκά. Ο νέος σταθμός είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΔΕΔΔΗΕ με την ερευνητική ομάδα SmartRue της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

«Το Λαύριο επιλέχθηκε γιατί είναι λιμάνι και μπορεί να αξιοποιηθεί ο σταθμός και από οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά. Επίσης, για να στείλουμε ένα μήνυμα πράσινης ενέργειας από έναν χώρο με βιομηχανική ιστορία», είπε στην «Κ» ο κ. Ευάγγελος Καλφόπουλος, από την ομάδα SmartRue. Το πρόγραμμα που υλοποιείται στοχεύει στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου το παραγόμενο ρεύμα –κυρίως από ανανεώσιμες πηγές– θα μπορεί να αξιοποιείται (ή και να «αποθηκεύεται») σε ηλεκτρικά οχήματα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2017 λειτουργεί ήδη στη Ραφήνα (στο δημαρχείο) ένας αντίστοιχος σταθμός, που μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 1,5 ώρα», λέει ο κ. Καλφόπουλος. Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση ακόμα είναι περιορισμένη, καθώς τα Ι.Χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι λίγα στην Ελλάδα. Ενα από τα προβλήματα είναι η λειψή υποδομή. Στην Αθήνα λειτουργούν αυτή τη στιγμή μερικές δεκάδες σταθμοί φόρτισης, πολλοί από τους οποίους σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (Polis Park) ή σε ξενοδοχεία.

«Δεν μπορεί όμως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να πραγματοποιήσει ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, καθώς δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης στον αυτοκινητόδρομο, και μάλιστα ταχείας φόρτισης. Σήμερα στην Ευρώπη τοποθετούνται υποδομές που μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 8-10 λεπτά», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αγερίδης, διευθυντής ενεργειακής αποδοτικότητας στο ΚΑΠΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διαμορφώσει ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο σε πρώτη φάση (2018-19) θα δημιουργηθούν 150 σταθμοί φόρτισης στα νησιά (με εναλλασσόμενο ρεύμα) και σε δεύτερη φάση 1.500 σταθμοί στην ηπειρωτική χώρα (εντός 2-2,5 ετών είναι η πρόβλεψη), αρκετοί εκ των οποίων θα είναι ταχείας φόρτισης (20 λεπτών).

Οι πωλήσεις

Το 2017, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, τετραπλασιάστηκαν οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με 160 νέα οχήματα. Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί. «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Κατ’ αρχήν απαιτείται ουσιαστική στήριξη στον πολίτη που θα αγοράσει ένα πιο καθαρό αυτοκίνητο. Σήμερα, η μόνη στήριξη είναι πως τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης, ενώ τα ηλεκτρικά – υβριδικά όχι. Θα μπορούσαμε να δούμε κι άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα την παροχή από τους δήμους δωρεάν θέσεων στάθμευσης με δυνατότητα φόρτισης. Κίνητρα χρειάζεται και ο κλάδος των εμπόρων, για να φέρει ηλεκτρικά οχήματα, που είναι αρκετά ακριβά», λέει ο κ. Αγερίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή