Κορέα: Η «πριγκίπισσα» και οι μαζορέτες στην «επιχείρηση γοητείας»

Κορέα: Η «πριγκίπισσα» και οι μαζορέτες στην «επιχείρηση γοητείας»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πρώτες πρωινές, ώρα Ελλάδος, ειδήσεις που μετέδωσε χθες το Reuters αφορούσε την έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στο κονδύλι κάλυψης των εξόδων της βορειοκορεατικής αποστολής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεπερνώντας κι εκείνο το 1,5 εκατ. δολάρια που είχε κοστίσει, το 2002, η αποστολή 650 Βορειοκορεατών στη Σεούλ για τους Ασιατικούς Αγώνες. Φέτος, η Νότια Κορέα, σε μία ακόμη ένδειξη καλής θέλησης, εγκρίνει 2,6 εκατ. δολάρια για τους επισκέπτες του Βορρά – το ποσό καλύπτει τη φιλοξενία και το φαγητό για τις μαζορέτες, την ορχήστρα, την ομάδα Τάε Κβον Ντο, καθώς και δημοσιογράφους, τεχνικούς κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή αποστολή της Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, εντάχθηκε σε ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού του Νότου.

Η… αυτής υψηλότης

Αμα τη αφίξει της βορειοκορεατικής αποστολής, όλα τα μάτια έπεσαν στο ισχυρό οικογενειακό, διπλωματικό, κομματικό και κυβερνητικό μεγαλοστέλεχος, τη μυστηριώδη αδελφή του «πατερούλη» της Βόρειας Κορέας. Η εμφάνιση της… αυτής υψηλότητος ενθάρρυνε τα φλας, τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις από διεθνή φωτογραφικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η περίφημη χειραψία της με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν ήταν κίνηση ισχυρού συμβολισμού και προσεγμένης σκηνοθεσίας. Ολα πήγαν καλά…

Φαίνεται, όμως, ότι τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας της Κιμ Γιο Γιονγκ ήταν κυριολεξία, διότι τα αδηφάγα φλας και τα ένθερμα ρεπορτάζ στράφηκαν, πιθανόν για άλλα τόσα λεπτά, στις μαζορέτες και στη συνοδεία «απλών» πολιτών της βορειοκορεατικής αποστολής. Οσοι αρέσκονται σε νουάρ ιστορίες με ολίγη από υπερβολή έκαναν λόγο για την τρομερή κρησάρα από την οποία πέρασαν τα μέλη της εν λόγω αποστολής – οι άριστοι της γνώσης και της ομορφιάς. Ο Φρανκ Μπρούνι, προχθές στους New York Times, «παραπονιόταν» που δεν δώσαμε σημασία σε κάτι που εκείνος θεωρεί πολύ σημαντικό: «Τις θρασείες προσπάθειες των Βορειοκορεατών να “πουλήσουν” εαυτούς ως ευειδείς απεσταλμένους ενός κανονικού τόπου».

Ακριβώς επί αυτού του θέματος αφιέρωσαν χώρο και οι Straits Times της Σιγκαπούρης μόλις χθες. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «επιχείρηση γοητείας» του Βορρά προς τον Νότο, ενώ η 59χρονη Νοτιοκορεάτισσα Κιμ Μι Χαϊούν δηλώνει ότι… «μοιάζουν ακριβώς σαν εμάς», καθώς δίπλα της περνούν, παραταγμένοι ανά δύο, ντυμένοι ομοιόμορφα, Βορειοκορεάτες. «Φλερτάρω με την ιδέα της επανένωσης», συμπληρώνει η ίδια, φωτογραφίζοντας το θέαμα με το κινητό της.

Κορέα: Η «πριγκίπισσα» και οι μαζορέτες στην «επιχείρηση γοητείας»-1

Οικογενειακή φωτογραφία της αποστολής της Β. Κορέας. Δεξιά του Κιμ Γιονγκ Ουν η αδελφή του και, αριστερά, ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Οι νεότεροι Νοτιοκορεάτες, πάντως, φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί, κυρίως διότι ανατρέφονται σε μια ζωηρή –και πολιτισμικά– δημοκρατία, η οποία πολύ συχνά δέχεται απειλές από τον Βορρά, που κατηγορείται διαρκώς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια εικόνα που επιτείνεται από τη σιωπή και τη μηχανική συμπεριφορά των Βορειοκορεατών εκτός χώρων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. «Νομίζω ότι έχουν λάβει εντολές να μη μιλούν», λέει ο 31χρονος Γιου Χονγκ Σικ στους Straits Times. Χαρακτηριστική είναι περυσινή έρευνα που έδειξε ότι σχεδόν των 50% όσων είναι άνω των 60 ετών πιστεύει στην επανένωση, ενώ μόνον το 20,5% των εικοσάρηδων συμφωνεί με μια τέτοια προοπτική.

Πάντως, εντός των χώρων όπου διεξάγονται οι Αγώνες, η βορειοκορεατική αποστολή μεταμορφώνεται. Σε κάθε αγώνα όπου συμμετέχει η ενιαία λόγω ολυμπιακής εκεχειρίας Κορέα, είναι δύσκολο να αγνοήσεις τις μαζορέτες και τη λοιπή αποστολή. Τραγουδούν, χορεύουν, κυματίζουν τη σημαία με την ενιαία χερσόνησο, χαιρετούν τους φωτογράφους, δημιουργούν ένα σύνολο όμορφης ευφροσύνης. Συγκινητική είναι η ανταπόκριση της Αλις Παρκ από την Πγιονγκντσάνγκ, όταν σε έναν αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ της περασμένης Δευτέρας εισήλθαν οι δύο αντίπαλες ομάδες: ήταν η ενιαία ομάδα της Κορέας, με την κοινή σημαία της ενωμένης χερσονήσου, και η ολυμπιακή ομάδα της Ρωσίας, που συμμετέχει ανεξάρτητα και όχι ως ρωσική αποστολή, αφού η χώρα έχει αποκλειστεί από τους Αγώνες. Οι Ρώσοι που έφτασαν ως φίλαθλοι στους χώρους των Αγώνων επέμειναν να χειροκροτούν ως ρωσική την ομάδα τους, καθώς οι Κορεάτες τούς έκλεβαν την παράσταση λόγω ομοιομορφίας και… θορύβου.

«Στρατός και ρομπότ»

Παρ’ όλα αυτά, η νέα γενιά Νοτιοκορεατών εξακολουθεί να μην πείθεται. «Φαινόμαστε το ίδιο, αλλά με λυπεί που στερούνται κάθε ελευθερίας», λέει η 22χρονη φοιτήτρια Κιμ Γιουνγκ Α από τη Σεούλ, ενώ «ρομπότ» τούς χαρακτηρίζει ο επίσης νεαρός Λι Εουν Μι και «στρατό» ο 20χρονος Λι Μιν Γου, ο οποίος συμπληρώνει: «Δεν έχω σκεφτεί την επανένωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή