Στις Βρυξέλλες φέρνει η Κύπρος το τουρκικό μπλόκο στις γεωτρήσεις

Στις Βρυξέλλες φέρνει η Κύπρος το τουρκικό μπλόκο στις γεωτρήσεις

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή, θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία, οριστικοποιήθηκε στην αποψινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους για την παράνομη ενέργεια της Αγκυρας.

Το Κέντρο ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Νavtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενέργεια, προσθέτει, που «συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία».

Στην χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Αμυνας. Συμμετείχαν, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο αναπληρωτής του, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο γενικός Εισαγγελέας, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων.

Στην σύσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της δια της νομίμου οδού».

Η Λευκωσία θα εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις και θα αναμένει να δει κατά πόσο στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι απτό για την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει επιθυμητά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σήμερα (Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου) ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα δεχθεί το μεσημέρι την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Στη θέση του το γεωτρύπανο

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ λήφθηκαν και άλλες αποφάσεις, που αφορούν στον χειρισμό του ζητήματος επί της θαλάσσης. Ωστόσο, τηρείται απόλυτη εχεμύθεια, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το θέμα με τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» δεν έχει κλείσει τόσο για την κυπριακή Δημοκρατία όσο και την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε στην θέση, που βρίσκεται αδρανοποιημένο το τελευταίο διάστημα.

Η νέα τουρκική πρόκληση

Νωρίτερα, και τρία εικοσιτετράωρα πριν από την εκπνοή της Navtex στη βάση της οποίας πραγματοποιούνται ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανανεώνει την δέσμευση των περιοχών για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με πρόσχημα ναυτικά γυμνάσια η Αγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Η ανανέωση της Navtex ουσιαστικά ρίχνει αυλαία στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή Κύπρου». Το γεωτρύπανο σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει θα αποχωρήσει από το σημείο λόγω προγραμματισμένων εργασιών σε άλλη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή