Αντώνης Σαμαράς: Η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως κράτους

Αντώνης Σαμαράς: Η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως κράτους

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω. Δεν ήρθα να διατρανώσω ότι είμαι αθώος, ήρθα να προειδοποιήσω για τους κινδύνους για τη χώρα και το πολίτευμα». Με αυτές τις φράσεις, που επέλεξε ως άνοιγμα της χθεσινής του παρέμβασης, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εξαρχής τον τόνο μιας ομιλίας με έντονο πολιτικό στίγμα. Η ομιλία, εξάλλου, εξελίχθηκε σε σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης έναντι της κυβέρνησης και έκλεισε με την προειδοποίηση ότι θα έρθει η ώρα της κάθαρσης, που οι κυβερνώντες θα λογοδοτήσουν «για όλα».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε, δε, ότι όταν αποδειχθεί πλήρως η «σκευωρία», τότε θα φανεί τι «προηγούμενο θα είχε πάει να δημιουργηθεί», καθώς κάθε κυβέρνηση «θα μπορεί να επικαλείται ανώνυμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει τους προηγούμενους – αν το επιτρέψουμε, θα είναι το τέλος της αστικής δημοκρατίας». Παρουσίασε, δε, την υπόθεση ως σκευωρία εναντίον του ιδίου και της διακυβέρνησής του και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία επανέλαβε ότι επί των ημερών του μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη (αλλά και τα κέρδη της Novartis), αφήνοντας μάλιστα αιχμές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν η δική του κυβέρνηση ψήφιζε μέτρα για να παταχθεί η διαφθορά, «εκείνοι τα καταψήφιζαν, συμμαχούσαν με τα συμφέροντα». «Από τότε συναντιόσασταν με φαρμακοβιομήχανους. Ηρθαν τροχήλατες βαλίτσες σε σας, αλλά συναντιόσασταν και μετά ως κυβέρνηση μαζί τους δημόσια και ιδιωτικά. Τα ξαναπήρατε και τότε;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «στημένη συκοφαντία» και για υπόθεση που έχει παντού «τα δακτυλικά αποτυπώματα των ηθικών αυτουργών της». Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – υπενθυμίζοντας, όπως και στην αρχική του δήλωση μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ότι είχε διατελέσει επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Ν.Δ. «Μου είπε γιατί δεν μήνυσα το FBI και το FBI δεν είπε λέξη για μένα. Είχε μάλιστα το θράσος να μιλήσει για παρακράτος, αν θέλει ας ρωτήσει τους δικαστές ποιoν θεωρούν παρακράτος σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι δικαστικοί δεν θα προχωρούσαν στα «ατοπήματα» της συγκεκριμένης υπόθεσης χωρίς την καθοδήγηση των πολιτικών τους προϊσταμένων και επεσήμανε ότι αν δεν εμπιστευόταν τη Δικαιοσύνη, δεν θα είχε καταθέσει μήνυση. «Εχω εμπιστοσύνη στην αθωότητά μου. Θα φτάσω μέχρι το τέλος γιατί το πραξικόπημα πρέπει να σταματήσει», διεμήνυσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πολιτική αλητεία». Προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, προκάλεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «να ανοίξουν και οι δικοί τους. Δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές και ομιλίες, εσείς στη δική μου μήνυση θα κρυφτείτε πίσω από την ασυλία και για πόσο;», αναρωτήθηκε. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της με αιχμή την οικονομία –μίλησε για «τη μεγαλύτερη ζημιά από συστάσεως του ελληνικού κράτους»– αλλά και το άνοιγμα των συνόρων, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι έδωσε όπλο πίεσης στον Ερντογάν και έφερε τη χώρα σε δύσκολη θέση. Εκείνη τη στιγμή, επικράτησε ένταση, καθώς βουλευτής από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά «το παρα…..ε». Το σχόλιο ακούστηκε από μικροφώνου και ο πρώην πρωθυπουργός αντέδρασε, ενώ με παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ζητήθηκε να διαγραφεί από τα πρακτικά. Κριτική άσκησε ο κ. Σαμαράς και για τον «διχασμό του λαού», ενώ μίλησε για εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια, ώστε κανείς στο μέλλον «να μην πολιτευθεί τόσο αδίστακτα και καταλύσει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία»: «Οσο μένετε, πληγώνετε την Ελλάδα, θα λογοδοτήσετε για όλα. Κάθε τραγωδία έχει την κάθαρσή της. Θα σας νικήσουμε», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή