Πέγκυ Σιμιτζή: Wedding Planner, ιδρύτρια της «Ι Wish Chic Events»

Πέγκυ Σιμιτζή: Wedding Planner, ιδρύτρια της «Ι Wish Chic Events»

5' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ήταν μικρή, έφτιαχνε προσκλήσεις για τον γάμο της κούκλας της, την «πάντρευε» και έστηνε μόνη της, με ό,τι είχε πρόχειρο στο δωμάτιό της, το γλέντι που θα ακολουθούσε. Εδώ και πέντε χρόνια λύνει τα χέρια ξένων ζευγαριών που θέλουν να παντρευτούν στην Ελλάδα. Με προϋπηρεσία στον τομέα της γραφιστικής και της διακόσμησης, η Πέγκυ Σιμιτζή κόλλησε το μικρόβιο του Pinterest, αξιοποίησε τη δημιουργικότητά της και άνοιξε τη δική της επιχείρηση διοργάνωσης γάμου. «Το να έχεις wedding planner στον γάμο σου δεν είναι πολυτέλεια, τις περισσότερες φορές είναι και οικονομικότερο», λέει και μας λύνει τις βασικές απορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει και οι οποίες τα τελευταία χρόνια αφορούν όλο και περισσότερο και τους Έλληνες.

Από τι σε γλιτώνει ένας wedding planner;

Από χρόνο και περιττά έξοδα. Έχει τη γνώση και την εμπειρία να ρυθμίζει πολλές οργανωτικές λεπτομέρειες τις οποίες δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γνωρίζει ένα ζευγάρι. Αναλαμβάνει συνεννοήσεις με όλους όσοι δουλεύουν backstage: απ’ τον οδηγό του πούλμαν μέχρι τον φωτογράφο, την μπάντα και τον ζαχαροπλάστη. Βεβαιώνεται ότι όλα λειτουργούν ρολόι, από τη μουσική μέχρι τα πυροτεχνήματα. Επίσης, λόγω της μόνιμης συνεργασίας του με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του γάμου, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές για τους μελλόνυμφους, αλλά και να τους συμβουλεύσει πώς να γλιτώσουν χρήματα.

Πριν, ποιος τα αναλάμβανε όλα αυτά;

Κατά κανόνα, η νύφη μαζί με τους γονείς της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο γάμος έφυγε από τα στενά όρια της οικογενειακής γιορτής, με καλεσμένους μέχρι και τους πιο μακρινούς συγγενείς. Σήμερα μοιάζει περισσότερο με πάρτι για φίλους. Ωστόσο, εγώ ενθαρρύνω τα ζευγάρια να δίνουν ρόλους στους γονείς, για να μην αισθανθούν ότι ο wedding planner τούς αντικαθιστά. Μου αρέσει πάρα πολύ να φέρνουμε τη μυρωδιά του γάμου στο σπίτι: να φτιάχνει η νύφη με τη μαμά και τις φίλες της τις μπομπονιέρες, για παράδειγμα, τραγουδώντας.

Τι είδους concepts έχετε κληθεί να οργανώσετε;

Πλέον γίνονται σχεδόν αποκλειστικά θεματικοί γάμοι. Έχω οργανώσει γάμο με concept φεστιβάλ και συναυλία σε παραλία χωρίς ρεύμα, eco-friendly τελετή με πρασινάδες και αγριολούλουδα, αλλά και το γαμήλιο πάρτι ενός Ινδού και μιας Κρητικιάς με στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες. Μου αρέσει να συμβάλλω κι εγώ δημιουργώντας χειροποίητες κατασκευές, εμπνεόμενη από εικόνες που βρίσκω στο Pinterest, ενώ μεγάλο μέρος του εξοπλισμού συχνά το φτιάχνω μόνη μου.

Πώς είναι η μέρα του γάμου για σας; Νιώθετε σαν τον σκηνοθέτη την ημέρα της πρεμιέρας;

Είμαι πάντα παρούσα στον γάμο, όπου κι αν γίνεται, ακόμα και εκτός Αθηνών. Μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα, έχουμε συνεργαστεί μήνες πριν με το ζευγάρι, οπότε την ώρα της τελετής αισθάνομαι ότι είμαι κι εγώ μέρος της οικογένειας. Στόχος μου είναι να είναι ευχαριστημένοι και οι πελάτες μου, αλλά και οι επαγγελματίες. Η σχέση μας δεν τελειώνει με τον γάμο, συνήθως μετά αναλαμβάνω και τη βάφτιση.

Τι μπορεί να χαλάσει έναν γάμο;

Να μην έχεις κάνει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της μεγάλης ημέρας. Λίγες μέρες πριν από τον γάμο γίνεται η πιο σημαντική συνάντηση που αφορά στο event και κατά την οποία κάθε επαγγελματίας ενημερώνεται για την ώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πόστο του. Έτσι γλιτώνουμε τυχόν καθυστερήσεις και περιττή κούραση. Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω το ζευγάρι να είναι ξέγνοιαστο και χαρούμενο. Αυτή η ανεμελιά προϋποθέτει πολλή οργάνωση και αυτός είναι ο δικός μου ρόλος.

Ποιο είναι το νέο σαβουάρ βιβρ στους γάμους;

Οι ευχές στους μελλόνυμφους δεν δίνονται πια στην εκκλησία, αλλά τσουγκρίζοντας ποτήρια στη δεξίωση. Το ζευγάρι πλέον δεν καθυστερεί να φτάσει, αφήνοντας τους καλεσμένους σε αναμονή. Αμέσως μετά την εκκλησία φτάνουν πρώτοι στον χώρο του πάρτι, για να υποδεχτούν προσωπικά τον κόσμο – εκλείπει, έτσι, η γαμήλια τούρτα και η θεαματική είσοδος. Το ζευγάρι είναι κοινωνικό, χορεύει και μιλάει σε όλους, δείχνοντας ότι εκτιμά την παρουσία τους. Όσον αφορά το πλάνο των τραπεζιών, προτείνω πάντα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να κάθονται μπροστά, ώστε να μην απομονώνονται από το γλέντι. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να χορέψουν, πρέπει να βρίσκονται κοντά στην πίστα και να αποτελούν μέρος της παρέας. Στους πελάτες μου λέω πάντα: Μην ξεχνάτε να χορεύετε με τους γονείς σας! Επίσης, εκλείπει σιγά σιγά η αναγραφή του τραπεζικού λογαριασμού του ζευγαριού στο προσκλητήριο. Αντ’ αυτού γίνεται όλο και πιο σύνηθες οι μελλόνυμφοι να αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια του καλεσμένου να προσφέρει το δώρο που επιθυμεί. Άλλη μια τάση είναι να προσδιορίζεται ο ενδυματολογικός κώδικας της δεξίωσης ή του πάρτι – για παράδειγμα, «πάρτε μαζί και το μαγιό σας» ή «φορέστε γραβάτα».

Έχει αυξηθεί ή μειωθεί το μπάτζετ του γάμου τα τελευταία χρόνια; Σε τι δίνουν προτεραιότητα οι μελλόνυμφοι;

Έχει μείνει σταθερό, απλώς γίνεται με διαφορετικό τρόπο η διαχείρισή του. Οι μελλόνυμφοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διασκέδαση, τον καλό φωτισμό και τον καλό ήχο. Επενδύουν πλέον σε έναν πολύ καλό DJ και στον bartender. Επίσης, μειώνεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο του ατέλειωτου μπουφέ στις δεξιώσεις. Συνήθως κάνουν λιγότερες, αλλά πιο «έξυπνες» και πιο ποιοτικές επιλογές.  

Πόσο καιρό πριν πρέπει να συναντήσουμε τον wedding planner και πού κυμαίνεται η αμοιβή του;

Καλό είναι δέκα μήνες με έναν χρόνο πριν, για τον βασικό λόγο ότι τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, οπότε και τελούνται οι περισσότεροι γάμοι, είναι πολύ λίγα. Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε να κλείσουμε εγκαίρως την εκκλησία και τον χώρο του πάρτι, ώστε να έχουμε μετά χρόνο να βρούμε τους επαγγελματίες που ταιριάζουν με το μπάτζετ και το στυλ των πελατών μας. Πολλά ζευγάρια, μόλις βεβαιωθούν για την ημερομηνία, στέλνουν ένα e-mail σε φίλους και συγγενείς, αναφέροντας μόνο την ημερομηνία του γάμου και την τοποθεσία, ώστε οι καλεσμένοι να κανονίσουν το ταξίδι τους. Η αμοιβή ενός wedding planner ξεκινά από 2.000 ευρώ.

Έχουν αλλάξει τα κοινωνικά δίκτυα τον τρόπο που γίνονται οι γάμοι σήμερα;

Το ίντερνετ και τα social media άνοιξαν ένα παράθυρο στον κόσμο (και) στο κομμάτι του γάμου. Οι Έλληνες είδαν στιγμιότυπα από τελετές μη τυποποιημένες, προσαρμοσμένες στο προσωπικό γούστο των ζευγαριών, και άρχισαν να υιοθετούν σιγά σιγά αυτές τις ιδέες που έρχονταν απ’ το εξωτερικό. Η πρώτη φορά που είδα γάμο να έχει το δικό του hashtag ήταν πριν από τρία χρόνια. Σήμερα δεν λείπει από κανέναν και συνήθως είναι ένα σλόγκαν που βγάζουν ο γαμπρός και η νύφη από τα ονόματά τους ή από ένα αστείο που λένε μεταξύ τους. Μέσω του Instagram η τελετή και το πάρτι  επικοινωνούνται σε απευθείας μετάδοση και σε όσους δεν είναι καλεσμένοι ή δεν μπόρεσαν να είναι εκεί. Το γαμήλιο άλμπουμ είναι και ηλεκτρονικό πια – όσος καιρός κι αν περάσει, μπορείς να ανατρέξεις στο αντίστοιχο hashtag. Στο πάρτι υπάρχει επίσης photobooth, ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος ώστε οι καλεσμένοι να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες κρατώντας αστεία ταμπελάκια με ατάκες του τύπου «πού αφήσαμε τα παιδιά;» ή «ήρθαμε για τα ποτά», τις οποίες μετά ανεβάζουν στο ίνσταγκραμ. Το candy bar, πάλι, το μπαρ που προσφέρει μόνο γλυκίσματα, είναι ένα πολύ φωτογενές σημείο του πάρτι. Τα πολύχρωμα cupcakes και τα μακαρόν αποτελούν μέρος της διακόσμησης και άρα του φωτογραφικού σκηνικού. Άλλο φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι τα sites γάμου, όπου μπορούν οι καλεσμένοι να βρουν όλες τις πληροφορίες για την πρόσβαση, το πού και το πότε, αλλά και τον ενδυματολογικό κώδικα του event.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή