H Aγκυρα παρεμπόδισε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

H Aγκυρα παρεμπόδισε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης του δυσκίνητου πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ έκανε χθες το πρωί μια τελευταία απόπειρα να κινηθεί προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Μόνο για να διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι ήταν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες την είσοδο του γεωτρύπανου στο οικόπεδο 3 το οποίο είχαν αποκλείσει για δύο εβδομάδες. Από τη στιγμή που χθες, λίγο πριν από τις 11 το πρωί, ο κυβερνήτης του «Saipem 12000» άναψε τις μηχανές, το βραδυκίνητο σκαρί δεν κινήθηκε παρά μόνο δύο ναυτικά μίλια προς ανατολικά, προτού φρεγάτες και κορβέτες του τουρκικού ναυτικού ανακόψουν απότομα την πορεία του.

Αν και το περιστατικό που καταγράφηκε δεν έχει τα χαρακτηριστικά της σφοδρότητας του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, αντικατοπτρίζει την πάγια προσπάθεια των Τούρκων για δημιουργία τετελεσμένων, αυτή τη φορά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προς τον επόμενο στόχο

Επειτα από το σύντομο τεστ πραγματικότητας απέναντι στα τουρκικά πολεμικά, το πλωτό γεωτρύπανο ξεκίνησε την αργή αντίστροφη πορεία του προς τα δυτικά και τον επόμενο στόχο του που, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, θα βρίσκεται στα ανοιχτά του Μαρόκου. Πάντως, προτού πλεύσει προς το Μαρόκο, το «Saipem 12000» θα παραμείνει στο λιμάνι της Λεμεσού για λίγες ημέρες. Το συμβάν στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαίωσε σχεδόν άμεσα και ο εκπρόσωπος της κυπριακής προεδρίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος. «Δυστυχώς, έπειτα από κάποια πορεία, το γεωτρύπανο παρενοχλήθηκε από πέντε πολεμικά τουρκικά πλοία και υπό την απειλή ο καπετάνιος αναγκάστηκε να υποχωρήσει».

Το επεισόδιο ήταν ίδιο με την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι μια αναβολή της συγκεκριμένης γεώτρησης όχι των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας». Αντιθέτως, δεν επιβεβαιώνονταν οι διάλογοι που δημοσιεύθηκαν από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, το οποίο μετέδωσε ρεπορτάζ στο οποίο περιγράφονταν διάλογοι ανάμεσα στους κυβερνήτες του «Saipem 12000» και ενός τουρκικού πολεμικού στις 9 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του ναυτικού αποκλεισμού του οικοπέδου 3 από τις ναυτικές δυνάμεις της Αγκυρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαδόπουλο κινήθηκε χθες και ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κύπρου», ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα συνεχιστούν με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. «Από την αρχή η Λευκωσία κράτησε την ίδια στάση. Της διπλωματίας. Μέσω αυτής της οδού θελήσαμε να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν έγινε αυτό κατορθωτό», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, η ατμόσφαιρα την οποία καλλιεργούσε η Αγκυρα, είτε με διαρροές σε τουρκικά ΜΜΕ είτε με δηλώσεις Τουρκοκύπριων και Τούρκων αξιωματούχων, ανέδιδε μια ανησυχητική οσμή αδιαλλαξίας ως προς το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πρόσωπο –εν ολίγοις– της απόλυτης εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου), είπε μάλιστα ότι η Αγκυρα συνδέει τη συνέχιση των ερευνών υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή