Αυστηρή αντίδραση Ε.Ε. ζήτησε η Λευκωσία

Αυστηρή αντίδραση Ε.Ε. ζήτησε η Λευκωσία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε σειρά συναντήσεων που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσπάθησε να καταστήσει σαφή τη διάσταση της πίεσης που δέχεται η Κύπρος από τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης βρέθηκε με τους βασικούς πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής σκηνής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με σκοπό να λάβει κάτι πιο συγκεκριμένο από μια απλή δήλωση υποστήριξης. Οι δυνατότητες που έχει ο Κύπριος πρόεδρος δεν είναι πολλές. Είναι σημαντικό όμως το πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα μέχρι τη συνάντηση στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα διεξαχθεί η πολυμερής συνάντηση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί η χρονική επέκταση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, με την Αγκυρα να ζητάει επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ πέραν του ποσού που έχει ήδη συμφωνηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ρεύμα που δέχεται. Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε νέα χρηματοδότηση αν η Τουρκία δεν επιδείξει καλή θέληση για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ιδανικά η Λευκωσία θα ήθελε την ακύρωση της συνάντησης στη Βάρνα σε περίπτωση που τα τουρκικά σκάφη εμποδίσουν ξανά τις δραστηριότητες της πλατφόρμας της ΕΝΙ (ιταλική εταιρεία έρευνας κοιτασμάτων στο κυπριακό οικόπεδο). Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και σε αυτή με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κύπριοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι δεν έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο βέτο της περαιτέρω χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας είναι και ο βασικός λόγος που έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το διπλωματικό χαρτί που έχει στα χέρια της η Λευκωσία είναι η αποστέρηση της ομοφωνίας σε κρίσιμες αποφάσεις. Ειδικότερα, διπλωμάτες σημείωσαν ότι σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν αντιδράσει δυναμικά έναντι των Τούρκων στο συγκεκριμένο θέμα, έσχατη κίνηση θα ήταν η Λευκωσία να θέσει βέτο σε πτυχές ή στο σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μέρος του οποίου αφορά και τη χρηματοδότηση προς τη Βόρεια Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή