Το μέλλον της υπόθεσης Novartis διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το μέλλον της υπόθεσης Novartis διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της ψηφοφορίας για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis, η οποία εστάλη στη Βουλή, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι στο εσωτερικό της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής δύναμης υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο οι χειρισμοί που επελέγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι ενδεδειγμένοι. Η ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε δύο περιπτώσεις, αυτές των κ. Π. Πικραμμένου και Μ. Σαλμά, υπήρξαν διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή, η οποία ήταν να υπερψηφιστεί η πρόταση για όλους τους εμπλεκομένους, κάτι άλλωστε που αναφερόταν και στην εισήγηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή υπήρξε έντονη η φημολογία ότι, τελικά, και προκειμένου να μην κλιμακωθεί υπέρμετρα η πολιτική αντιπαράθεση αλλά και για να μη δοθεί η εικόνα μιας τυφλής επιλογής με χαρακτηριστικά δίωξης πολιτικών αντιπάλων, η κυβερνητική πλειοψηφία θα άφηνε εκτός της παραπομπής στην Προανακριτική κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκομένους. Ωστόσο, η γραμμή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε σταθερή μέχρι την τελευταία στιγμή. Τυχόν αλλαγή στάσης, ήταν το μήνυμα της κυβερνητικής ηγεσίας, θα γινόταν αντιληπτή ως υπαναχώρηση και ως έμμεση παραδοχή ότι η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή δεν είναι, τελικά, τόσο ισχυρή όσο αρχικά αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση.

Διαφοροποιήσεις

Πάντως, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ότι δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής και για τους δέκα εμπλεκομένους, ήρθε να επιβεβαιώσει τη γενικευμένη αίσθηση ότι από τις τάξεις του κόμματος προέκυψαν διαφοροποιήσεις, που αποτυπώθηκαν στην τελική καταμέτρηση ψήφων. Σε «πηγαδάκια» στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ημέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ήταν έκδηλος ο προβληματισμός από αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές για όσα είχαν προηγηθεί και για ορισμένους από τους χειρισμούς που έγιναν. Δυσφορία για τη φόρτιση του πολιτικού κλίματος εκδηλώθηκε και από βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Την επομένη της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής φαίνεται ότι συνεχίζεται η διχογνωμία αναφορικά με το πώς θα προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεση Novartis από εδώ και πέρα. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, όσον αφορά τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, η δικογραφία που έφθασε στη Βουλή είναι μάλλον αδύναμη, γεγονός που θα συνηγορούσε υπέρ της επιστροφής της πολύ σύντομα στη Δικαιοσύνη για επιπλέον έρευνα. Πολύ περισσότερο, δε, που στην ίδια την πρόταση για συγκρότηση της Προανακριτικής, όπως αυτή κατατέθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αναφορά σε παραγραφή για μια σειρά από κατηγορίες.

Οι απόψεις μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών διίστανται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το πολιτικό μήνυμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη καταστεί σαφές με τη συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια. Ως εκ τούτου, τυχόν απόφαση για επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφόρτιση του κλίματος έντασης. Οσοι υποστηρίζουν έναν τέτοιο χειρισμό, εκτιμούν ότι η συντήρηση πολιτικής όξυνσης μπορεί να δυσκολέψει την κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα. Πρωτίστως, θεωρούν ότι ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει και την πορεία ολοκλήρωσης του μνημονίου και εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς πάντοτε στις αξιολογήσεις των θεσμών και των αγορών προσμετρείται ως σημαντικός παράγων και η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Θεωρούν, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει μια σειρά από μέτωπα στα εθνικά θέματα όπου είναι χρήσιμη η αναζήτηση συναινέσεων, η οποία αντικειμενικά καθίσταται δύσκολη σε φορτισμένο από τη σκανδαλολογία κλίμα.

Οι υπέρμαχοι της έντασης

Στον αντίποδα βρίσκονται στελέχη που θεωρούν ότι η επιστροφή άμεσα της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη θα φανεί σαν υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την εκτίμησή της για τη σοβαρότητα της υπόθεσης Novartis. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να παραταθεί ο βίος της Προανακριτικής, υπάρχουν εισηγήσεις να προχωρήσει η επιτροπή σε έλεγχο όλων των συμβάσεων που αφορούν φαρμακευτική δαπάνη και έχουν συναφθεί κατά την περίοδο την οποία καλείται να διερευνήσει. Αναφορικά με την ένταση στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης άποψης υποστηρίζουν ότι η πόλωση θα λειτουργήσει ως παράγων συσπείρωσης του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ότι βοηθά στο να καταστεί πιο καθαρό το στίγμα ενόψει και μιας εκλογικής αναμέτρησης προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή