Ιστορίες νεονύμφων

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία ζευγάρια μοιράζονται στιγμές και εμπειρίες από τον γάμο τους εκτός Αθηνών.

Λένα Χουρμούζη & Κώστας Ευαγγελίτσης

«Όλα είναι πιο εύκολα όταν έχεις τους ντόπιους στο πλευρό σου».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Εγώ γεννήθηκα Σαλονικιά, ο Κώστας Αθηναίος με γονείς Πηλιορείτες. Η παράδοση λέει ότι ο γάμος γίνεται στον τόπο της νύφης. Εμείς αποφασίσαμε να δώσουμε τόπο στην παράδοση και να κόψουμε την απόσταση στη μέση, για φίλους και συγγενείς που έφταναν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού. Παντρευτήκαμε τον Ιούνιο του 2015 σε ένα ξωκλήσι δίπλα στο κύμα, στον Κατηγιώργη, στο Πήλιο.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΚΛΕΙΔΙ

Ο «wedding planner» μας ήταν ένας ντόπιος, ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας όπου έγινε το πάρτι. Εκείνος μας έλυσε τα χέρια με το στήσιμο όλου του γλεντιού και είχε επίσης την ιδέα να με συνοδεύσουν μέχρι την εκκλησία ντόπιοι βιολιτζήδες, ενώ μας επιφύλαξε και πυροτεχνήματα-έκπληξη.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Όλος ο Κατηγιώργης έγινε μια παρέα, από τους ντόπιους μέχρι μια παρέα τουριστών. Χορεύαμε ντίσκο στην άμμο μέχρι το πρωί. Πολλοί βούτηξαν και στο νερό. Όλα του γάμου είναι εύκολα όταν δίπλα σου έχεις θάλασσα και ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και χαίρονται να βλέπουν κόσμο στο ψαροχώρι τους. Η πιο ωραία αίσθηση είναι όταν ξαναπάς στον Κατηγιώργη και όλοι σου λένε: «Τέτοιο γλέντι σαν το δικό σας δεν ξανάγινε».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το να κλείσουμε τόσο πολλά δωμάτια τηλεφωνικά – ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν μη φτάσει κάποιος από 200 χλμ. μακριά και δεν έχει δωμάτιο. Όλα όμως λειτούργησαν ρολόι, ακόμα και ο καιρός.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πολύς κόσμος κινητοποιήθηκε και έτρεξε για μας. Στη Ζαγορά (τόπο καταγωγής του Κώστα) ο Σύλλογος Γυναικών έφτιαξε τον παραδοσιακό μπακλαβά και το γλυκό του κουταλιού. Οι γαρδένιες στήθηκαν από το θερμοκήπιο του θείου στη Λύρη και η τούρτα και το μπουκέτο ταξίδεψαν από τη μητέρα μου στη Θεσσαλονίκη. Νοικιάσαμε το νυφικό, το κοστούμι το πήραμε από το κατάστημα του κουμπάρου στη Θεσσαλονίκη, οι φίλες μου με έβαψαν και με χτένισαν και ο DJ ήταν δικός μας άνθρωπος. Δεν ξεπεράσαμε τα 5.000 ευρώ για όλα. Και είμαστε βέβαιοι ότι, αν κάναμε τον ίδιο γάμο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, το κόστος θα ήταν διπλάσιο. Μ. Κ.


Βάσω Μυλωνάκη & Δημήτρης Κορνάρος

«Με 30 ευρώ φτιάξαμε το app του γάμου μας».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Παντρευτήκαμε στην Πάτμο, χωρίς να έχουμε καταγωγή από εκεί. Μας συνδέουν με το νησί αξέχαστες διακοπές, φιλίες και η δουλειά του Δημήτρη σε ένα μπαράκι τα καλοκαίρια. Είναι κατά κάποιον τρόπο το «χωριό» που εμείς επιλέξαμε. Στην Αθήνα θα είχα κάνει πολιτικό γάμο, όμως η Πάτμος έχει αυτή τη μοναδική ενέργεια που σου προκαλεί δέος και δημιουργεί μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Την ημέρα του γάμου ντύθηκα σε ένα παλιό αρχοντικό της Χώρας και συνοδεία μουσικών περπατήσαμε όλοι μαζί στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού μέχρι την Παναγία τη Διασώζουσα, μια εκκλησία του 1559.

Ιστορίες νεονύμφων-1

Βροχή από ρύζι στην Παναγία Διασώζουσα του 1559.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ

Αν γύριζε πίσω ο χρόνος, δεν θα σπαταλούσα ξανά τόσο πολύ χρόνο σε ανούσιους προβληματισμούς για την αισθητική του προσκλητηρίου, της μπομπονιέρας, του στολισμού. Συμβουλεύω όποιον μπει στη διαδικασία να μείνει πιστός στο αρχικό ένστικτο και στο δικό του γούστο.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Το highlight του γάμου ήταν την παραμονή, στο beach party που κάναμε στην παραλία του Κάμπου. Γνωρίστηκαν οι καλεσμένοι μεταξύ τους και περάσαμε τέλεια, κάνοντας θαλάσσια σπορ και μπάρμπεκιου με τους φίλους μας.

Ιστορίες νεονύμφων-2

Beach party στον Κάμπο της Πάτμου.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Αρχικά υπήρχε άγχος για τα διαδικαστικά: για τη διαμονή και τα εισιτήρια των καλεσμένων. Αγωνιούσαμε αν θα ρυθμίσουν τα μεταφορικά και αν θα βρουν ξενοδοχείο της προτίμησής τους. Τελικά όλα πήγαν καλά και βοήθησε το γεγονός ότι ανακοινώσαμε εγκαίρως την ημερομηνία (πέντε μήνες πριν). Ένα τοπικό γραφείο διοργάνωσης γάμων, το My Patmos Story, ανέλαβε τα βασικά, τη μουσική και τον στολισμό. Όλοι όσοι δούλεψαν στα παρασκήνια, από τον DJ και την κομμώτρια μέχρι τον υπεύθυνο για τα φώτα και τον ήχο, ήταν ντόπιοι. Οι μόνοι που φέραμε από την Αθήνα ήταν οι φωτογράφοι. Ένα tip για τους μελλόνυμφους που παντρεύονται εκτός της περιοχής τους είναι η δημιουργία εφαρμογής για τον γάμο τους στο applycouple.com. Με κόστος περίπου 30 ευρώ φτιάχνεις το δικό σου application, στο οποίο διοχετεύεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα και το νησί.

Ιστορίες νεονύμφων-3

Vintage πινελιά στο νησί της Αποκάλυψης.

ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Καλέσαμε 120 άτομα, εκ των οποίων ήρθαν τα 90. Οι περισσότεροι έμειναν περίπου μία εβδομάδα. Η Πάτμος απέχει εννέα ώρες με το πλοίο, δεν έχει αεροδρόμιο και για τους ηλικιωμένους της οικογένειας η μετάβαση ήταν δύσκολη.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το συνολικό κόστος ήταν περίπου 22.000 ευρώ. Θέλαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για τον κόσμο που μπήκε στη διαδικασία να παρευρεθεί, να φάει καλά και να έχει δύο γεμάτες ημέρες. AΛ. ΤΖ.


Ελευθερία Λιαρμακοπούλου & Βαγγέλης Καρακώστας

«Στήσαμε τα πάντα εμείς, από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ιστορίες νεονύμφων-4

Η νύφη Ελευθερία Λιαρμακοπούλου φτάνει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην παλαιά Καρδαμύλη. (Φωτογραφία: © Avloniti Maria/Wedding photography)

ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Όταν ο Βαγγέλης μού έκανε την πρόταση γάμου, είχε κατά νου και τα μέρη στα οποία, εναλλακτικά, θα ήθελε να παντρευτούμε: την Τήνο, όπου εδώ και χρόνια κάνουμε τις διακοπές μας τα καλοκαίρια, και την παλιά Καρδαμύλη, λόγω της καταγωγής μου από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Την Τήνο την απορρίψαμε σχετικά γρήγορα για δύο βασικούς λόγους: το σαφώς υψηλότερο κόστος και τη δυσκολότερη πρόσβαση. Οι καλεσμένοι μας ήταν ως επί το πλείστον φίλοι που θα ταξίδευαν από διάφορα μέρη του πλανήτη για να έρθουν στον γάμο και η οδική σύνδεση του μέρους με την Αθήνα θα έκανε τα πράγματα πολύ πιο απλά.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Είχαμε αποφασίσει να μην καταφύγουμε σε wedding planner. Θα οργανώναμε εμείς το event από την αρχή μέχρι το τέλος. Το γεγονός ότι έχουμε στην Καλαμάτα δύο πολύ καλούς φίλους που ασχολούνται επαγγελματικά με την εστίαση σίγουρα βοήθησε. Ανέλαβαν εξ ολοκλήρου το catering και το στήσιμο του χώρου του πάρτι, που έγινε σε ένα μπαράκι δίπλα στη θάλασσα. Μας διευκόλυναν επίσης πολύ, φέρνοντάς μας σε επαφή με επαγγελματίες της περιοχής για τα επιμέρους – στολισμό, μακιγιάζ, χτένισμα κ.λπ. Το θέμα είναι βέβαια πως, όταν επιλέγεις να κάνεις τον γάμο σου μακριά από το σπίτι σου, δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων και πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό. Χρειάζεται να εμπιστευτείς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι και να τους δώσεις το «ελεύθερο» να πάρουν πρωτοβουλίες.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Καθένας από τους 90 ανθρώπους που ήρθαν στην Καρδαμύλη θέλαμε να είναι εκεί. Δεν καλέσαμε κόσμο «από υποχρέωση». Κάναμε ένα πάρτι με τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα, με τα οποία ξέραμε ότι όλοι μαζί δεν θα ξαναβρεθούμε υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες. Το ίδιο έγινε και την προηγουμένη του γάμου, όταν μετά το μεσημέρι άρχισαν να καταφτάνουν οι φίλοι μας για το pre-wedding πάρτι.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Φτιάξαμε αρκετά πράγματα μόνοι μας και με τη συνδρομή δικών μας ανθρώπων. Οι μπομπονιέρες και τα στέφανα ήταν χειροποίητα, από την κουμπάρα, το προσκλητήριο μας το έκανε δώρο μια φίλη, ετοιμάσαμε μόνοι μας κάποια αναμνηστικά που χαρίσαμε στους προσκεκλημένους, ενώ το negroni που μοιράσαμε σε ατομικά μπουκαλάκια σε όλους, στον περίβολο της εκκλησίας, ήταν «έργο» του κουμπάρου, ο οποίος το εμφιάλωσε κιόλας. Χρειάστηκε όμως να πάμε στην Καρδαμύλη τέσσερις φορές πριν από τον γάμο, για να οργανώσουμε τα πράγματα και να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειες, οπότε αυτό το συνυπολογίζουμε στα συνολικά έξοδα, που έφτασαν περί τα 15.000 ευρώ. Α. Μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή