Με τη ματιά του ειδικού

9' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχετε ορίσει ήδη ημερομηνία; Έντεκα επαγγελματίες μοιράζονται μαζί σας πολύτιμες συμβουλές, μυστικά και τάσεις, για να σχεδιάσετε τον τέλειο γάμο.

Με τη ματιά του ειδικού-1

Η ρετρό καντίνα έχει «ρεύμα»

AΧΙΛΛΕΑΣ ΠΛΑΚΙΔΑΣ

Ιδιοκτήτης της εταιρείας Bar & Food Catering Pig Nose

Δεν θέλουμε να προσφέρουμε καθιστό δείπνο στους καλεσμένους μας. Τι προτείνετε;

Από το 2015, που αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια άλλη πρόταση στον τομέα του catering, αρκετά ζευγάρια έχουν επιλέξει να στήσουν το πάρτι του γάμου τους μπροστά από τα βανάκια μας. Έχουμε δύο Citroën της δεκαετίας του 1960 και χρησιμοποιούμε το ένα για το φαγητό που προσφέρουμε και το άλλο σαν ανοιχτό μπαρ για κοκτέιλ. Το σκηνικό μοιάζει με road trip, στη διάρκεια του οποίου η παρέα κάνει μια στάση. Το μενού περιλαμβάνει από σάντουιτς με χοιρινό μέχρι νιόκι, πανκέικ κ.λπ. και οι επιλογές αλλάζουν κάθε τρεις ώρες, ενώ οι καλεσμένοι απολαμβάνουν τα πιάτα τους όρθιοι μπροστά από το βαν. Το να μην κάθεσαι σε τραπέζι βοηθά στο να μιλούν όλοι μεταξύ τους και να πηγαίνουν πιο εύκολα στην πίστα για χορό. Οι bartenders στο δεύτερο Citroën ετοιμάζουν κοκτέιλ με φρούτα και λαχανικά. Επίσης, συχνά τα ζευγάρια παραγγέλνουν customized cocktail με το όνομά τους, αλλά έχει τύχει να φτιάξουμε ακόμα και ολόκληρα μενού με ποτά με τα ονόματα συγγενών και φίλων.

pig-nose.com


Με τη ματιά του ειδικού-2

Δακτυλικό αποτύπωμα ή αρχίγραμμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΓΑΚΗΣ 

Σχεδιαστής κοσμημάτων

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στις βέρες;

Όσο πιο απλές γίνεται, δηλαδή χωρίς μπριγιάν, διχρωμίες στα μέταλλα και καλλιγραφικά στο εσωτερικό τους, τάσεις που συνηθίζονταν μέχρι το 2010. Οι επιλογές στα μέταλλα είναι κίτρινος χρυσός, κόκκινος χρυσός ή λευκόχρυσος, ενώ πολλοί ζητούν βέρες σχεδιασμένες ειδικά γι’ αυτούς. Μπορεί στο εσωτερικό τους να υπάρχουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των συντρόφων ή η βέρα του ενός να έχει ένα εξόγκωμα και του άλλου ένα κοίλωμα ή να είναι χαραγμένο μισό αρχικό γράμμα του ονόματος στο δαχτυλίδι του άλλου.

yannissergakis.com


Με τη ματιά του ειδικού-3

Χοτ ντογκ ή finger food χωρίς γλουτένη;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΛΙΔΗΣ 

Ιδιοκτήτης της Gtouch Catering

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να στήσεις ένα catering σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια ο μπουφές δεν είναι ενιαίος, αλλά τείνει να διασπάται σε «σταθμούς», ώστε οι καλεσμένοι να μην περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να κατευθυνθεί απευθείας προς το stand με τα ζυμαρικά, το μπάρμπεκιου, τα μαγειρευτά, το χορτοφαγικό, το μενού χωρίς γλουτένη κ.ά. Ό,τι βάζετε στα πιάτα σας έχει μαγειρευτεί εκείνη τη στιγμή από τον σεφ που βρίσκεται σε κάθε σταθμό. Οι περισσότερες επιλογές συνήθως είναι μεσογειακής κουζίνας, ωστόσο την τελευταία πενταετία μπαίνουν δυναμικά στο catering ασιατικές γεύσεις, αλλά και το street food. Μετά τις 3 το πρωί, καταργούνται τα stands και σερβίρονται στα όρθια μπέργκερ, χοτ ντογκ, τηγανητές πατάτες και γύρος στη λαδόκολλα.

www.gtouch.gr


Πες το με ένα τραγούδι

Θοδωρής Μαυρογιώργης, Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Χρήστος Αλεξάκης, Αλέξης Σταυρόπουλος

Wedding singers


Τι προσδίδει μια μπάντα σε έναν γάμο;

Λόγω της διάδρασης που έχει με τον κόσμο, μπορεί να φέρει όλους τους καλεσμένους γρήγορα κοντά, ειδικά σε μεγάλους γάμους, όπου δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Επίσης, πολλές φορές «σώζει» το πάρτι από το να θυμίζει τη στημένη ατμόσφαιρα δεξίωσης. Εμείς παίζουμε ’90s χορευτική μουσική, από Prodigy μέχρι Moby. Έχουμε στήσει σκηνή σε παραλίες από τη Βάρκιζα μέχρι την Πάρο, σε κτήματα, σπίτια, ξενοδοχεία, ακόμα και σε μια αυλή στην Πεντέλη. Ένα από τα πιο ωραία περιστατικά που μας είχε συμβεί ήταν μια γαμήλια δεξίωση σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο με αντίστοιχη διακόσμηση. Από τις πρώτες νότες οι καλεσμένοι άρχισαν να βγάζουν τα παπιγιόν και τα σακάκια και να χορεύουν λες και ήταν στο σχολείο…


Με τη ματιά του ειδικού-4

Χορός μέχρι το πρωί

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΤΣΟΥΛΑΣ, DJ

Τι ακούγεται αυτή την εποχή στα πάρτι των γάμων;

Τα τελευταία χρόνια οι δεξιώσεις δεν είναι τόσο «στημένες», το κλίμα είναι πιο παρεΐστικο, ενώ η παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά τραγούδια λιγοστεύουν. Στον πρώτο χορό το ζευγάρι δεν χορεύει πια τόσο κλασικά κομμάτια, μπορεί να διαλέξει κάποιο του Robbie Williams ή ένα καινούργιο της Adele. Αργότερα, η βάση είναι disco, rock ’n’ roll, funky, soul και ’80s-’90s χορευτική μουσική. Το στοίχημα για μένα είναι οι καλεσμένοι να φεύγουν όλο και πιο αργά. Αυτό στα νησιά συμβαίνει πιο πολύ. Έχω κάνει πολύ ωραία πάρτι σε παραλίες και βίλες στις Σπέτσες, στη Μύκονο, στην Ελαφόνησο, στην Αντίπαρο και στη Λευκάδα. Από την άλλη, στη Σαντορίνη, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να μην ενοχλεί η μουσική, γι’ αυτό το πάρτι δεν μπορεί να κρατήσει μέχρι αργά.

Το «δικό του» top 5: 1. Coldplay – Sky full of stars (είσοδος ζευγαριού)

2.  U2 – One Love (πρώτος χορός)  3. Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno Mars

4. Michael Jackson – Billie Jean 5. Black Eyed Peas – I gotta feelin’

Με τη ματιά του ειδικού-5

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Rosie Conheady


Αναμνήσεις από ψηλά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, χειριστής drone

Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι που θέλει κινηματογράφηση από ψηλά;

Η κάλυψη από drone είναι υπηρεσία περιζήτητη τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε γάμους στο κέντρο της Αθήνας. Συνήθως αρκεί ένας χειριστής, ο οποίος συνεργάζεται με τον κινηματογραφιστή και τον μοντέρ, για να δημιουργηθεί το τελικό βίντεο. Όμως, σε γάμους-υπερπαραγωγές, όπου τα ζευγάρια θέλουν να νιώσουν σαν σταρ χολιγουντιανής ταινίας, η ομάδα μεγαλώνει και μπορεί να βιντεοσκοπήσουν από αέρος το event τέσσερα με πέντε drones. Ο πιλότος υποχρεούται να έχει άδεια χειριστή Συστήματος Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και πριν από κάθε απογείωση να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης, δηλαδή τις συντεταγμένες που θα ακολουθήσει το drone. Έχει τύχει να βιντεοσκοπώ γάμο στο Θησείο και να με διακόψει η αστυνομία για έλεγχο άδειας – αν δεν δείξεις τα έγγραφα, πηγαίνεις αυτόφωρο. Το κόστος του drone και του χειριστή για μία ημέρα είναι περίπου 200 ευρώ, ενώ συνολικά το βίντεο γάμου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.


Δημιουργήστε το δικό σας φωτορεπορτάζ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΕΛΙΑΣ,

Φωτογράφος γάμων

Τι έχει αλλάξει στη φωτογράφιση γάμου από την εποχή της στημένης φωτογραφίας;

Τα τελευταία χρόνια ο γάμος αντιμετωπίζεται σαν φωτορεπορτάζ – και αυτό είναι στην πραγματικότητα. Ο φωτογράφος έχει τον ρόλο του… αόρατου αυτόπτη μάρτυρα, που κινείται στον χώρο χωρίς να επηρεάζει τη ροή των γεγονότων. Εξάλλου, η φωτογραφία γάμου πλέον διδάσκεται, μπορείς να αποφοιτήσεις ως wedding photographer και στη συνέχεια να ειδικευτείς σε αυτό. Η τάση είναι να βρίσκεσαι μέσα στο θέμα και όχι να κάνεις ζουμ από μακριά, ενώ το βράδυ δεν χρησιμοποιούμε φλας. Εκτός από την τελετή, ακολουθούμε το ζευγάρι στο ταξίδι και στα διάφορα καλέσματα που πλαισιώνουν τον γάμο, ώστε οι φωτογραφίες να διηγούνται μια ιστορία με ροή. Λίγα ζευγάρια ζητούν έξτρα φωτογράφιση την επόμενη ημέρα, πλέον δεν συνηθίζεται. H νέα τάση είναι το pre-wedding photography, δηλαδή μια σειρά φωτογραφιών του ζευγαριού πριν από τον γάμο, χωρίς νυφικό και κοστούμι, με καθημερινά ρούχα που ταιριάζουν στο ύφος του προορισμού και του ζευγαριού. Ανάλογη αισθητική υπάρχει και στο βίντεο. Παλιά όλα εστίαζαν στην τελετή, οι φωτογράφοι τοποθετούσαν ένα τρίποδο στην εκκλησία και τραβούσαν φωτογραφίες, ενώ τώρα οι ομάδες αποτελούνται από κινηματογραφιστές και μοντέρ και το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό ντοκιμαντέρ.

Με τη ματιά του ειδικού-6

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Rosie Conheady


Με τη ματιά του ειδικού-7

Υλικά από τον τόπο μας

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ,

Food editor, περιοδικό «Γαστρονόμος»

Τι δεν πρέπει να λείπει από ένα γαμήλιο μενού;

Επιστροφή στην παράδοση είναι η νέα τάση γενικά στη γαστρονομία και ειδικά στο τραπέζι του γάμου. Από τις ριζόπιτες της Θράκης μέχρι το γαμοπίλαφο της Κρήτης και τις γουρουνοπούλες της Μεσσηνίας, εμπνεόμαστε και προτιμούμε φαγητά που σιγομαγειρεύονται σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μπορούν να σερβιριστούν την ίδια ώρα. Διότι καλό το φιλέτο, αλλά ο πρώτος θα το φάει ζουμερό, ενώ ο τελευταίος μάλλον σόλα. Επίσης, μεγάλη προσοχή δίνεται στην εντοπιότητα των υλικών. Μαστίχα και μανταρίνι Χίου, μαύρες κορινθιακές σταφίδες, ντοματάκια και φάβα Σαντορίνης, καλαρίτικο αρνάκι, ελιές Θάσου, γιαούρτι στραγγιστό μαζί με εκλεκτά ελληνικά τυριά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για υπέροχες συνταγές και να συνθέσουν ένα ευφάνταστο γαμήλιο μενού.


Με τη ματιά του ειδικού-8

Θέλει και ο γάμος το hashtag του

ΜΥΡΤΩ ΚΑΖΗ,

Δημοσιογράφος και ιδρύτρια του site και free press περιοδικού yes I do (www.yes-i-do.gr)

Πώς παντρεύονται οι  Έλληνες σήμερα;

Τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα θέλουν ένα πάρτι για εκείνους και τους φίλους τους, περιορίζοντας όσο γίνεται τις υποχρεώσεις και τις ροτόντες. Γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι γάμοι εκτός Αθηνών. Διοργανώνοντας ένα τριήμερο κάλεσμα σε ένα νησί, για παράδειγμα, βάζουν τους καλεσμένους σε μια διαφορετική διάθεση, χωρίς υποχρεώσεις και ρολόγια. Τους δίνουν την ευκαιρία να αποδράσουν, αλλά και να συμμετάσχουν απόλυτα στο γεγονός. Επίσης, λόγω (και) της κρίσης, συνήθως έρχονται μόνο οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι. Όσον αφορά το στυλ, επηρεαζόμαστε πολύ από τις παγκόσμιες τάσεις, όπως τις βλέπουμε στο Instagram και στο Pinterest, προσαρμόζοντάς τες βέβαια στο ελληνικό τοπίο και στη δική μας παράδοση. Πλέον δεν υπάρχει τελετή χωρίς hashtag και θέμα (concept), το οποίο μπορεί να είναι ένα χρώμα, ένα σύμβολο, ακόμα και το προϊόν που παράγει το μέρος. Για παράδειγμα, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει ως θέμα τη μαστίχα, το λεμόνι ή κάποιο μυρωδικό. Από τις «αμερικανιές» που έχουμε υιοθετήσει είναι το photo booth (ένα σημείο ειδικά για φωτογραφίες), το candy bar (το stand με γλυκά), το prewedding (η γιορτή την παραμονή του γάμου) και το bachelorette party, όπου η νύφη περνάει ένα τέλειο βράδυ με τις φίλες της. 


Με τη ματιά του ειδικού-9

Φωτογραφία: © Alkis Kaloudis

Η πιο «γλυκιά» στιγμή

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ, pastry chef

Ποια είναι η ιδανική τούρτα γάμου;

Τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει οι τούρτες από ζαχαρόπαστα, που είναι εντυπωσιακά διακοσμημένες και συνήθως πολύ ψηλές. Πρόκειται ωστόσο για μια κατασκευή από φελιζόλ, στην οποία το πραγματικό γλυκό αποτελεί ένα μικρό κομμάτι. Κι ενώ πολλές από αυτές είναι μικρά αριστουργήματα τεχνικής, γευστικά αλλά και αισθητικά υπολείπονται ενός πραγματικού γλυκού, το οποίο, αν είναι σωστά φτιαγμένο, ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη τούρτα γάμου θα ήταν μια επίπεδη στρογγυλή, με διάμετρο 60 ή 80 εκ., στολισμένη με άφθονα φρούτα και μερικά λουλούδια ή άλλα στοιχεία από τη φύση, όπως ο κισσός. Η συμβουλή λοιπόν θα ήταν: επιστροφή στα φυσικά γλυκά, χωρίς χρώματα και ψεύτικα στοιχεία, και στις φυσικές, όχι υπερβολικά γλυκές, γεύσεις. Αν και οι περισσότεροι προτιμούν τη σοκολάτα, θα επέλεγα μια κρέμα βανίλιας ή μια κρέμα από κάποιο φρούτο, ενώ, αντί για παντεσπάνι, θα έβαζα ένα μπισκότο αμυγδάλου, μαλακό και αρωματικό. Τέλος, θα πρότεινα το γλυκό που θα σερβιριστεί στους καλεσμένους να είναι οπωσδήποτε ατομικό και όχι κομμάτι από μια μεγαλύτερη τούρτα. Φυσικά, η γεύση και η διακόσμησή του θα πρέπει να ταιριάζουν με την τούρτα του ζευγαριού.


Με τη ματιά του ειδικού-10

Φυσική ομορφιά

ΧΑΡΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, make up artist

Πώς επηρεάζουν το νυφικό μακιγιάζ το μέρος και η εποχή τέλεσης του γάμου;

Για μένα δεν υπάρχει νυφικό μακιγιάζ. Το στοίχημα την ημέρα του γάμου είναι να είσαι ο εαυτός σου, όχι να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να αντικρίζεις μια ξένη. Το make up της νύφης πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το φόρεμα και το χτένισμα. Αν ο γάμος γίνεται σε παραλία, προτιμάται φυσικό αποτέλεσμα: ένα ηλιοκαμένο πρόσωπο που δεν γυαλίζει. Η τάση στα μαλλιά και στο μακιγιάζ είναι η απλότητα και τα προϊόντα που ενδείκνυνται είναι αδιάβροχα. Τα τελευταία χρόνια βάφονται και οι άντρες – το grooming περιλαμβάνει μια πούδρα με ελάχιστο χρώμα και λίγο ταλκ γύρω από τον λαιμό.

Ευχαριστούμε τις wedding planners Τίνα Ξουράφη (Elite Events Athens)

και Ναταλία Χριστοδούλου (RT Events Group) για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή