‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναοί σαν ζωγραφιά από το Αιγαίο έως το Ιόνιο γίνονται με την υποβλητικότητα, τη γαλήνη και τη λιτή ομορφιά τους το ιδανικό σκηνικό για μια αξέχαστη γαμήλια τελετή.

1. Άγιος Στέφανος

 ΣΥΡΟΣ

Το καθολικό ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου, τρία και πλέον χιλιόμετρα από τον Γαλησσά, έχει δύσκολη και κοπιαστική μεν πρόσβαση, αλλά η θέση και η θέα του κόβουν την ανάσα. Ανάμεσα σε δύο βράχους πάνω από το νερό της θάλασσας, μέσα σε μια σπηλιά, ο κατασκευαστής του ψαράς Στέφανος χρειάστηκε να βάλει μόνο τους πλαϊνούς τοίχους, αφού οροφή και πάτωμα είναι η πάνω και η κάτω επιφάνεια των βράχων. Το αφιέρωσε στον Άγιο Στέφανο, από το όνομά του, ως τάμα επειδή τον έσωσε όταν πιάστηκε στα πλοκάμια ενός χταποδιού. Λέγεται ότι είναι από τα ομορφότερα του κόσμου. Οι γάμοι τελούνται στον προαύλιο χώρο.


2. Παναγία η Θαλασσινή

 ΑΝΔΡΟΣ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-1

Μέσα στην αρχοντική ομορφιά της Χώρας της Άνδρου, η απόλυτη ωραιότητα του ξωκλησιού της Παναγίας της Θαλασσινής. Με θαυμαστό τρόπο έφτασε η εικόνα της σε κοντινή σπηλιά, με θαύμα καλύφθηκε ο τρούλος της, όταν κατέληξε εκεί η ξυλεία που πέταξε ένας καπετάνιος για να σώσει το πλοίο του. Γι’ αυτό άλλωστε αποκαλείται και Θεοσκέπαστη. Η θέση της στον βράχο μπροστά στη Χώρα αποτελεί το ιδανικό σημείο για μια γαμήλια τελετή, που συνδυάζει τον ρομαντισμό με τις ευκολίες και τις παροχές ενός ανεπτυγμένου τουριστικά νησιού.


3. Παναγία η Μακρινή

 ΣΑΜΟΣ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-2

Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Με μήκος μόλις 4 μ. και πλάτος 2 μ., σε ένα σπήλαιο ύψους 15 μ., η Παναγία η Μακρινή είναι, ίσως, από τα παλαιότερα ξωκλήσια του ελλαδικού χώρου, καθώς η ανέγερσή του ανάγεται στον 8ο αιώνα μ.Χ. Οι αγιογραφίες της χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και οι Σαμιώτες –και όχι μόνο– προσκυνητές της τιμούν εδώ την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ένας τόσο σημαντικός θρησκευτικός χώρος, με τόσους συμβολισμούς, είναι φυσικό να προσελκύει το ενδιαφέρον όλων.


4. Παναγία η Καστριανή

 ΚΕΑ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-3

Πήρε το όνομά της από τη θέση Καστρί, στα βόρεια της Τζιας, όπου βρίσκεται η εκκλησία της. Η παράδοση θέλει να είναι η ίδια η Παναγία που επέλεξε με θαυμαστό τρόπο τη θέση του ναού. Σίγουρα όμως είναι απόλυτα θαυμάσιο το τοπίο γύρω και κάτω από αυτόν, με σπηλιές, απότομους γκρεμνούς, δαντελωτές βραχώδεις παραλίες με καταγάλανα νερά. Τέλειο σκηνικό, για τέλεια ρομαντικό γάμο.


5. Υπαπαντή

 ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-4

Σε μια γλώσσα γης, λίγα μόλις μέτρα από την ξηρά, στο Κομμένο Κέρκυρας, δεσπόζει το εκκλησάκι της Υπαπαντής. Η γραφικότητα της θέσης τονίζεται από τον διάδρομο που σε οδηγεί στο ξωκλήσι, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επιπλέει στο νερό. Λειτουργεί ελάχιστες φορές τον χρόνο, αλλά είναι περιζήτητο για ξεχωριστή γαμήλια τελετή, καθώς επιτρέπει παιχνίδια στολισμού στον διάδρομο σύνδεσης και στο θαλάσσιο περιβάλλον που περικλείει τον θαυμάσιο χώρο.


6. Παναγία η Κρημνιώτισσα

 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-5

Το λέει και το προσωνύμιό της, το εκκλησάκι της Παναγίας στη Σαμοθράκη, στην περιοχή Παχιά Άμμος, ξεχωρίζει πάνω σε έναν σχεδόν κατακόρυφο βράχο. Η εικόνα της έφτασε εδώ από τα παράλια της Μικράς Ασίας, όταν τη βρήκε μέσα στα κύματα καπετάνιος που κινδύνευε στα νερά του βόρειου Αιγαίου. Ξωκλήσι προσφιλέστατο για αξέχαστο γάμο, προϋποθέτει και την… ικανή αντοχή του ζευγαριού, των οικείων και των φίλων του, που καλούνται να αναρριχηθούν στη βραχώδη κορυφή.


7. Παναγία της Χρυσοπηγής 

 ΣΙΦΝΟΣ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-6

Σήμα κατατεθέν της Σίφνου, προστάτιδα του νησιού, στολίδι στον Πλατύ Γιαλό, όπου δεσπόζει στον «κομμένο» και συνδεδεμένο με μικρή γέφυρα λαιμό ξηράς που βγαίνει στη θάλασσα. Πήρε το όνομα Χρυσοπηγή από το ομώνυμο μοναστήρι της Κρήτης, απ’ όπου προερχόταν ένας μοναχός του 16ου αιώνα ο οποίος ήταν εφημέριος στο προσκύνημα της Σίφνου, καταγράφοντας τα θαύματά της. Η εικόνα της είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, αλλά γιορτάζει με την Ανάληψη

του Κυρίου, σε ανάμνηση θαύματος του 1676. Περιζήτητη για προσκύνημα, αλλά και για ρομαντικές γαμήλιες τελετές.


8. Παναγία η Καβουράδαινα

  ΛΕΡΟΣ

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-7

Φωτογραφία: © Shutterstock

Στη σχισμή ενός βραχώδους συμπλέγματος δίπλα στη θάλασσα και στο έμπα του κόλπου για τον Ξηρόκαμπο της Λέρου βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς. Καβουράδαινα την αποκαλούν οι ντόπιοι επειδή, κατά την παράδοση, οι δαγκάνες ενός καβουριού κρατούσαν τη θαυματουργή εικόνα της. Ένα λιθόστρωτο ανηφορικό δρομάκι φέρνει από τη θάλασσα το μελλόνυμφο ζευγάρι μπροστά στο ξωκλήσι, που ακουμπάει στη μία πλευρά του σε έναν μεγάλο βράχο. Η γαμήλια τελετή στο λιόγερμα είναι πράγματι ξεχωριστή.


9. Παναγία της Κοιμήσεως

  ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 

‘Ηλιος, θάλασσα, ξωκλήσι-8

Φωτογραφία: Andreas Hub/laif

Ένα φιδωτό μονοπάτι, στην ανηφορική πλαγιά πολύ πάνω από τη Χώρα, οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας της Κοιμήσεως, καμάρι της Φολεγάνδρου. Χτισμένη στα μεταβυζαντινά χρόνια, αλλά τιμώντας μια περίτεχνη βυζαντινή εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου, συνέδεσε την παρουσία της με πλήθος θαυμάτων και παρεμβάσεων. Οι νησιώτες την τιμούν με ευλάβεια και οι μελλόνυμφοι με την επιλογή τους για την τέλεση του γάμου τους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καλεσμένους τους να θαυμάσουν το έξοχο εικονοστάσι και τις αγιογραφίες της, παράλληλα με τα αρχαιοελληνικά στοιχεία, αφού χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ναό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή