Αντιδράσεις για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Υμηττό

Αντιδράσεις για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Υμηττό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα σχέδια του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης να προωθήσει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον Υμηττό, μέσα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων. Η υπόθεση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς ο δήμος δεν έχει ακόμα καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά της, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι η δημιουργία των εγκαταστάσεων κάτω από το ειδικό νομικό καθεστώς που περιβάλλει τις στρατιωτικές μονάδες θα λειτουργήσει ως όχημα παράκαμψης της συνήθους αδειοδοτικής διαδικασίας.

Το νέο διάταγμα του Υμηττού, πάντως, που θα «έριχνε φως» στα περιθώρια δράσης ευρύτερα στην περιοχή εξακολουθεί να αγνοείται. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν ο δήμος δημοσιοποίησε για πρώτη φορά τα σχέδιά του. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, ο δήμος εξετάζει η δημιουργία μιας κλειστής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων αποκλειστικά για τις ανάγκες του δήμου (35-40.000 τόνοι). Οι τεχνολογίες δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ο δήμος όμως δηλώνει ότι δεν θέλει να περιλαμβάνει μονάδα καύσης συμμείκτων ή ΧΥΤΥ. Στις 17 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπέγραψε «πρωτόκολλο συνεργασίας» με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο με στόχο «τη δημιουργία στρατιωτικών-πολιτικών υποδομών περιβαλλοντικών εφαρμογών και λοιπών εγκαταστάσεων».

Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την ανησυχία κατοίκων της περιοχής, που συνέστησαν την «Ομάδα διατήρησης και αναβάθμισης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής των 3Β» και ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών, ξεπερνώντας ήδη (κατά δήλωσή τους) τις 1.000. «Αν κατασκευαστεί αυτή η μονάδα, ανεξάρτητα από το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί, το μεγαλύτερο κόστος για τους κατοίκους θα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και η τεράστια απαξίωση των περιουσιών τους», αναφέρει η ομάδα σε πρόσφατη επιστολή της. Οπως υποστηρίζει, ο δήμος θα έπρεπε να επενδύσει στην επέκταση της διαλογής στην πηγή και στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων αντί να προσανατολίζεται στη δημιουργία ακριβών εγκαταστάσεων που πιθανολογεί ότι θα εξυπηρετήσουν και άλλους δήμους.

«Αναμενόμενο»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τις ανησυχίες των κατοίκων αναμενόμενες. «Ομως, δεν πάμε να φτιάξουμε μια χωματερή, αλλά μια μονάδα κλειστού τύπου με τεχνολογίες αιχμής, όπως αυτές που υπάρχουν στα κέντρα όλων των ευρωπαϊκών πόλεων. Η μονάδα θα περιλαμβάνει κλειστό πεδίο κομποστοποίησης και μονάδα διαχείρισης συμμείκτων (ενδεχομένως για παραγωγή βιοαερίου). Με τη βοήθεια καθηγητών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών αναζητούμε τη βέλτιστη λύση», εξηγεί. Η χωροθέτηση της μονάδας μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού είναι, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. «Πρόκειται για μια κοινωφελή λειτουργία, όχι μια εμπορικού τύπου μονάδα ή οικιστική ανάπτυξη».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νέο διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που θα έπρεπε εδώ και μερικά χρόνια να έχει αντικαταστήσει το προηγούμενο που ακυρώθηκε εν μέρει από το ΣτΕ, εξακολουθεί να αγνοείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή