Πράσινο φως από τους θεσμούς για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πράσινο φως από τους θεσμούς για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσαν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια του Euroworking Group.

Στην έκθεση συμμόρφωσης που έχει στη διάθεσή της η «Κ» και η οποία εστάλη το πρωί στα μέλη του Euroworking Group, αναφέρεται πως «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς θεσμους να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο».

«Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης.

«Το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και αυτό ανοίγει τον δρόμο για την νέα εκταμίευση για την Ελλάδα ποσού αναγκαίου για να καλύψει τις ανάγκες την για την εξυπηρέτηση του χρέους της καθώς και ένα ποσό που θα την βοηθήσει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της αλλά και να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι ρευστότητας”», σημειώνεται επίσης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών». Και συμπλήρωσε «αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης ύψους 5,7 δισ. κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου». Η εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα καθώς χρειάζεται το πράσινο φως από μία σειρά εθνικά κοινοβούλια. Ένα από αυτά, το γερμανικό θα συστήσει την αρμόδια επιτροπή στις 14 Μαρτίου όποτε και πρακτικά η εκταμίευση δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα. «Έχουμε εισέλθει τώρα στον τελικό γύρο του ελληνικού προγράμματος» είπε ο κ. Σεντένο. «Η τέταρτη και η τελική αξιολόγηση ξεκινάει και μαζί της και η τεχνική προετοιμασία για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή