Γραμμή επικοινωνίας Αποστολάκη – Ακάρ για τους δύο στρατιωτικούς

Γραμμή επικοινωνίας Αποστολάκη – Ακάρ για τους δύο στρατιωτικούς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμη ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που από την Πέμπτη κρατούνται στην Αδριανούπολη και τη Δευτέρα θα κριθεί η τύχη τους. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σαν ένα ακόμη αγκάθι στα ήδη υφιστάμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόλις σε περίπου ενάμιση μήνα έχουν καταγραφεί: η επακούμβηση τουρκικού σκάφους στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος», ο εμβολισμός του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από ακταιωρό και η σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του περιστατικού, συνομίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Αποστολάκη με τον κ. Ακάρ ήταν σε καλό κλίμα και φάνηκε να υπάρχει αντίληψη του περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί. Είναι σαφές, πάντως, ότι από τη στιγμή που η διαχείριση του περιστατικού έχει ξεφύγει από το στρατιωτικό επίπεδο, η εξέλιξή του δεν μπορεί να είναι ακριβώς προβλέψιμη.

Ακαρπες ώρες

Εξίσου σαφές είναι ότι μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα η αίσθηση πως η διαχείριση του συμβάντος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στο παρελθόν, είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία συχνά επιλύθηκαν ακόμη και σε επίπεδο ταξιαρχιών, ένθεν και ένθεν του ποταμού Εβρου. Ωστόσο, οι ώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αναφορά του περιστατικού την Πέμπτη μέχρι και την ανακοίνωσή του από το ΓΕΣ, χθες λίγο μετά τις 09.30, απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και, βεβαίως, αργότερα σε διπλωματικό και πολιτικό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι για το συμβάν ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Χθες το απόγευμα ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν. Εκεί, ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα από τον κ. Καμμένο, τον κ. Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σε γενικές γραμμές, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και οι διπλωματικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένου του πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα Πέτρου Μαυροειδή, τέθηκαν στη διάθεση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για την τύχη του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη.

Ο κ. Πάιατ

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, από το Φόρουμ των Δελφών, και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί πολύ στενά το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε την ανησυχία του για ένα πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο που θα οδηγούσε σε «ακούσια αντιπαράθεση», ενώ εξέφρασε την πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας για την ανάγκη διατήρησης της Τουρκίας στο άρμα της Δύσης. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και σταθερά στη Δύση», ανέφερε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή