Διαδικασίες – εξπρές για μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στην κινητικότητα

Διαδικασίες – εξπρές για μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στην κινητικότητα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις τοποθετήσεις στις νέες τους θέσεις των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην κινητικότητα, εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση της υπουργού Ολγας Γεροβασίλη με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις πηγάζουν από τους φορείς προέλευσης, οι επικεφαλής των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις επιθυμούν να «κρατήσουν» τους υπό μετάταξη υπαλλήλους. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι καθυστερήσεις προκύπτουν από αμέλεια, εκ μέρους των φορέων προέλευσης, διαχείρισης των τυπικών και γραφειοκρατικών θεμάτων.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την κατάρτιση νομοθετήματος που θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου οι υπηρεσίες προέλευσης των υπαλλήλων πρέπει να διεκπεραιώνουν όλα τα τυπικά ζητήματα για την τοποθέτηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων στις νέες τους υπηρεσίες.

Ως προς τον κύκλο της κινητικότητας που αφορά το 2017, οι τοποθετήσεις εκτιμάται ότι, παρά τα κωλύματα, θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας για το 2018. Οι τοποθετήσεις αυτού του δεύτερου κύκλου αναμένονται να γίνουν τον Μάιο και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής η συμμετοχή θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το 2017, καθώς συνεχώς προστίθενται στη λίστα οι φορείς που υποβάλλουν νέα, ψηφιακά, οργανογράμματα με περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Σημειωτέον, ότι η κατάρτιση ψηφιακού οργανογράμματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του φορέα στην κινητικότητα.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης προσέλευσης είναι ότι στον κύκλο του 2017 συμμετείχαν 15 υπουργεία και φορείς, ενώ πλέον ήδη ο αριθμός των φορέων που έχουν καταρτίσει ψηφιακά οργανογράμματα έχει φτάσει τους 60. Μεταξύ αυτών είναι περιφέρειες, δήμοι, αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά και νοσοκομεία. Προκειμένου, μάλιστα, να υπάρξει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών παρέχουν στους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς τεχνική υποστήριξη για την επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων. Για τον κύκλο του 2017 που βαίνει προς ολοκλήρωση, η πλειονότητα των υπαλλήλων που συμμετείχε στη διαδικασία αιτήθηκε να μετακινηθεί στο ΑΣΕΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Από τις 801 θέσεις που εγκρίθηκαν συνολικά, για 80 δεν υπήρξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον, ενώ συνολικά έγιναν 7.449 αιτήσεις από 1.117 δημοσίους υπαλλήλους. Από τις θέσεις που παρέμειναν χωρίς εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι 42 αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αντίθετα, πλήρη κάλυψη των θέσεων εμφανίζουν τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης , Δικαιοσύνης και το ΑΣΕΠ, ενώ υψηλό ποσοστό κάλυψης (96%) εμφανίζουν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής. Οι περισσότερες αιτήσεις για μετάταξη ή απόσπαση υπεβλήθησαν, βάσει των επίσημων στοιχείων, από υπαλλήλους που εργάζονται στον ΕΦΚΑ, στις ΟΣΥ, στις Κτιριακές Υποδομές, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αλλά και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αντίθετα, χαμηλή συμμετοχή στην κινητικότητα είχαν υπάλληλοι των υπουργείων Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του «Κοργιαλένειου Μπενάκειου» νοσοκομείου, των Δήμων Κηφισιάς και Μυκόνου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής, του ΟΓΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου αλλά και στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή