Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας

Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κατηγορία της παράνομης εισόδου δικάζονται σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και η τύχη τους θα κριθεί στο δικαστήριο.

Το ελληνικό προξενείο, όρισε δύο δικηγόρους για τη νομική εκπροσώπηση των δύο στρατιωτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δίκη των δύο στρατιωτικών υπογράμμισε:

«Πιστεύω και ελπίζω ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί και τη Δευτέρα θα γίνει και η σχετική δίκη στο δικαστήριο, θα δουν το περιστατικό, στις πραγματικές του διαστάσεις».

Την ίδια ώρα εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για το περιστατικό, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, όπως ποια ώρα ακριβώς και πού έγινε η σύλληψή τους.

Πάντως πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι οι Τούρκοι έχουν παγιδεύσει το δάσος των Καστανιών με κυνηγετικές κάμερες. Εάν όντως έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους, τότε οι ισχυρισμοί τους περί λάθος εισόδου στην Τουρκία, επιβεβαιώνονται. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση στα σύνορα απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί μεθοριακό επεισόδιο.

Το χρονικό της σύλληψης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο αποκαλούμενο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών. Πρόκειται για μια ιδιομορφία των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο δεν οριοθετούνται από τον Εβρο, αλλά είναι χερσαία και δεν είναι πάντα ορατά διά γυμνού οφθαλμού.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν οδήγησαν τους δύο στρατιωτικούς σε τουρκικό έδαφος, όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν αρχικά στο φυλάκιο και έπειτα στην Αδριανούπολη. Στο συγκεκριμένο σημείο το ελληνικό και το τουρκικό φυλάκιο δεν απέχουν παρά λιγότερο από 150 μέτρα.

Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας-1

Εκεί, οδηγήθηκαν ενώπιον του αρχεισαγγελέα Αδριανούπολης, όπου αρχικά αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Στην πρώτη κατάθεση που έκαναν οι δύο άνδρες είπαν ότι πραγματοποιούσαν περιπολία, αρχικά ακολούθησαν βήματα και έπειτα άλλα ίχνη, ώσπου, δίχως να το αντιληφθούν, είχαν πια περάσει στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Η προφυλάκισή τους έγινε με βάση την κατηγορία περί «παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής».

Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας-2

Τι έδειχναν οι φωτογραφίες στα κινητά τους τηλέφωνα

Μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ. Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας-3

Γραμμή επικοινωνίας Αποστολάκη – Ακάρ για τους δύο στρατιωτικούς

Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα η αίσθηση πως η διαχείριση του συμβάντος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στο παρελθόν, είχαν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία συχνά επιλύθηκαν ακόμη και σε επίπεδο ταξιαρχιών, ένθεν και ένθεν του ποταμού Εβρου. Ωστόσο, οι ώρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αναφορά του περιστατικού την Πέμπτη μέχρι και την ανακοίνωσή του από το ΓΕΣ, το Σάββατο λίγο μετά τις 09.30, απέβησαν άκαρπες, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ και, βεβαίως, αργότερα σε διπλωματικό και πολιτικό.

Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας-4
Ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης οι Ελληνες στρατιωτικοί – Τα ερωτηματικά και η «σιγή» της Τουρκίας-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή