Επαφές Αχτσιόγλου με κοινωνικούς εταίρους ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης

Επαφές Αχτσιόγλου με κοινωνικούς εταίρους ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διερευνητικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, σε… αναζήτηση συμμαχιών ενόψει της δύσκολης τέταρτης διαπραγμάτευσης, ξεκίνησε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Χθες συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εκκινώντας τον κύκλο του κοινωνικού διαλόγου για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπεται άλλωστε στα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου τρίτου μνημονίου. Τα θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο είναι η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, η εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης για τις διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας έχει ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο. Εν αναμονή λοιπόν της γνωμοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου προσπάθησε να διερευνήσει τη στάση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι οποιεσδήποτε αλλαγές επιλεγούν, θα είναι σύμφωνες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Δύσκολο «τεχνικά», και όχι μόνο, θέμα θεωρείται αυτό της δημιουργίας μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Ηδη, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει τεθεί το θέμα της αναζήτησης των στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η βοήθεια του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), ώστε να βρεθεί ο τρόπος διακρίβωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που ανήκουν σε κάθε κλάδο αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Αυτό, μάλιστα, που επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά τη χθεσινή συνάντηση, είναι ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρχει εκπροσώπηση συγκεκριμένων κλάδων και κατά συνέπεια να μην είναι δυνατή η υπογραφή ή και η εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας και τις προτάσεις της για τη συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση βάσει της οποίας εφόσον η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο προχωρήσει στην πρόσληψή του, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, έως και 50%. Πέρα από το πρόστιμο, βέβαια, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες, ενώ ήδη με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπεται ακόμη και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή