Αναταράξεις στις αγορές, με περιορισμένες απώλειες

Αναταράξεις στις αγορές, με περιορισμένες απώλειες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών προκάλεσε σχετικά περιορισμένης έντασης αναταραχή χθες στις αγορές, με την απόδοση των ιταλικών ομολόγων να ενισχύεται σημαντικά, αρχικά, και τις ιταλικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. Ωστόσο η αντίδραση των επενδυτών δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, όταν η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων είχε ξεπεράσει το 7%. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η καλή προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019 είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που περιόρισαν τις επιπτώσεις από το ανησυχητικό εκλογικό αποτέλεσμα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε άσχημα, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,14%, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να ανοίγει με πτώση 1,5% και τις ιταλικές τράπεζες να δέχονται σφυροκόπημα καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αρχική αντίδραση των επενδυτών ήταν να αναζητήσουν τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να οδηγήσει σε υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου στο 0,60%. Καθώς προχωρούσε η ημέρα καλύφθηκε μέρος της ζημίας, με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 2,097%. Τον Μάρτιο του 2017 η απόδοσή του είχε φτάσει το 2,54%. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον γενικό δείκτη FTSE MIB να περιορίζει τις απώλειες στο κλείσιμο στο 0,42%. Μεγάλες χαμένες ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με αυτή της Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 1,41% και της UniCredit να κλείνει με πτώση 3,43%. Η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος δεν καθορίζεται από έναν μόνο παράγοντα, ωστόσο η κακή πορεία της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια λειτούργησε εις βάρος των καθιερωμένων πολιτικών κομμάτων. Το 2017 η ιταλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, ποσοστό μάλλον χαμηλό αλλά το καλύτερο που έχει καταφέρει η Ιταλία από το 2010. Η ανάκαμψη που είχε αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν τόσο αναιμική ώστε μάλλον δεν έγινε αντιληπτή από μεγάλο μέρος του ιταλικού πληθυσμού και τα αποτελέσματα φάνηκαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ιταλία είναι από τις ελάχιστες χώρες-μέλη που το ΑΕΠ δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το προ κρίσης επίπεδο. Η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από το 13% στα τέλη του 2014 στο 11,1% τον Ιανουάριο του 2018, με την ανεργία των νέων να διαμορφώνεται στο 31,5%. «Εξοδος από το ευρώ, πολύ περισσότερο από την Ε.Ε., παραμένει εξαιρετικά απίθανη», σχολιάζει ο Φ. Σάντι της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή