Ιταλία: Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και οι ανησυχίες

Ιταλία: Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και οι ανησυχίες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ελπίδα ότι η Ιταλία «θα κατορθώσει να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση και κυρίως κυβέρνηση στο πνεύμα της Ευρώπης», εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να διαβλέψει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην Ιταλία. Πάντως, κανένα από τα κόμματα, ούτε τα λεγόμενα αντιευρωπαϊκά, δεν έχει πρόθεση να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, όπως έγινε σαφές από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι «το ευρώ ήταν και παραμένει σφάλμα», αλλά προσέθεσε ότι ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας «είναι εκτός σκέψης». Σε παράλληλη τροχιά έχει κινηθεί τον τελευταίο καιρό το Κίνημα 5 Αστέρων, με τον υποψήφιο πρωθυπουργό Λουίτζι ντι Μάιο να υποστηρίζει προεκλογικά ότι «η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι».

Παρ’ όλ αυτά, η ανησυχία των αναλυτών στις Βρυξέλλες είναι ότι αν κάποιο από τα δύο αυτά κόμματα μπει στην κυβέρνηση, θα αυξηθούν πολύ οι απαιτήσεις που θα θέσει η Ιταλία προκειμένου να συναινέσει στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Την ίδια ημέρα που η Γερμανία έλαβε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη βάση κυβερνητικής συμφωνίας που προβλέπει νέα έμφαση στην Ευρωζώνη, η πλειοψηφία των Ιταλών ψηφοφόρων διαμηνύει ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι πολύ βαθύτερες από αυτές που έχουν προβλεφθεί έως τώρα. Υπό αυτούς τους όρους καθίσταται εξαιρετικά πιθανή μια άρνηση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, που θα βυθίσει στην αβεβαιότητα ολόκληρο το εγχείρημα.

Χθες, η γενική γραμματέας του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, χαρακτήρισε τις ιταλικές εκλογές αφορμή για ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την κοινωνική συνοχή και την ευημερία, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία. Αντιθέτως, η ερμηνεία του Γάλλου προέδρου Μακρόν ήταν πολύ πιο στενή, με το εκλογικό αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό ως προϊόν της μεταναστευτικής κρίσης. «Αναμφίβολα, η Ιταλία έχει υποφέρει επί μήνες από την πίεση της μετανάστευσης», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Σαλβίνι είχε δηλώσει προεκλογικά ότι αν αναλάβει την κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης «σε 15 λεπτά», ενώ πρώην υποψήφιος του κόμματός του πυροβόλησε πριν από μερικές εβδομάδες στην πόλη Ματσεράτα εναντίον Αφρικανών. Χθες το μεσημέρι, 60χρονος Ιταλός δολοφόνησε Αφρικανό μικροπωλητή στη Φλωρεντία, σε ένα έγκλημα που δεν είναι σαφές αν σχετίζεται με την όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Πάντως, η Μαρίν Λεπέν ερμήνευσε το 17% του συμμάχου της Ματέο Σαλβίνι ως «νέο στάδιο στην αφύπνιση των λαών». «Στις Βρυξέλλες θα έχουν μια δύσκολη νύχτα», έγραψε η Λεπέν. Ο Σαλβίνι δέχθηκε υποστήριξη και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, να παρομοιάζει την άνοδο της Λέγκας με τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο Μπάνον βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ιταλία, προκειμένου να στηρίξει τον Σαλβίνι.

«Διάθεση αλλαγής»

Παράλληλα, η γαλλική Αριστερά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Στην Ευρώπη υπάρχει μια βαθιά διάθεση αλλαγής», δήλωσε ο Αλεξίς Κορμπιέρ, στέλεχος του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, του Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Αν δεν ηγηθεί μια προοδευτική δύναμη, θα προκύψουν τέρατα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή