Πέθανε ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης

Πέθανε ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Απόστολος Λάζαρης.

Με σημερινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη η κηδεία του πρώην Υπουργού, Αποστόλου Λάζαρη, θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Ο Απόστολος Λάζαρης ήταν οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, και μεταπολιτευτικά βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήθηκε το Μάιο του 1921 στα Λαζαράτα Λευκάδας και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ.

Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών και συνέχισε τις σπουδές του στο Μάντσεστερ και τη Ρώμη, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας οικονομικών επιστημών.

Διετέλεσε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά κυρίως σταδιοδρόμησε σε διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, υπήρξε διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού.

Η πολιτική του δράση ξεκίνησε το 1974, χρονολογία προσχώρησής του στο ΠΑΚ.

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και το 1985 βουλευτής Α’ περιφέρειας Αθηνών, ενώ χρημάτισε υπουργός Συντονισμού (1981-82) και υπουργός Προεδρίας (1984-85) στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Νοέμβριο του 1988 ήρθε σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα στην Α΄ Αθηνών.

Τον Νοέμβριο του 1989, λαμβάνοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας.

Αξιόλογη είναι και η συγγραφική του δραστηριότητα, στην οποία εντάσσονται τα έργα «Η μηχανική ελέγχου του αναπτυξιακού προγράμματος» (1977) και «Ποιος σοσιαλισμός;» (1989).

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Αποστόλου Λάζαρη

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης για το θάνατο του Αποστόλου Λάζαρη, εξαίροντας το ήθος και την αντιστασιακή του δράση και υπογραμμίζοντας τη σημαντική πολιτική και ακαδημαϊκή προσφορά του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αποστόλου Λάζαρη, ενός εξέχοντος στελέχους της δημόσιας ζωής επί πολλές δεκαετίες. Διακρίθηκε στον επιστημονικό τομέα, ως διαπρεπής οικονομολόγος και πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνείς οργανισμούς. Υπηρέτησε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας με δημοκρατική συνέπεια και ήθος, δίνοντας ανελλιπώς το «παρών» στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και θεμελίωση ενός σύγχρονου κράτους δικαίου. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή