Η Σιδηρά Κυρία που φοβάται ο πρόεδρος Ερντογάν

Η Σιδηρά Κυρία που φοβάται ο πρόεδρος Ερντογάν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την ασταμάτητη πορεία του προς την κατάκτηση της απόλυτης εξουσίας στην Τουρκία, με τελευταίο βήμα τις προεδρικές εκλογές του 2019, η αντιπολίτευση της χώρας φαίνεται ανίκανη να τον σταματήσει. Το φιλελεύθερο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αδυνατεί να εμπνεύσει νέους ψηφοφόρους, οι ηγέτες του ριζοσπαστικού Κουρδικού Κόμματος βρίσκονται στη φυλακή και οι Εθνικιστές συμφώνησαν πρόσφατα να ενταχθούν σε επίσημη συμμαχία με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, μια νέα μεταβλητή αναστατώνει την πολιτική εξίσωση της Τουρκίας και για πρώτη φορά απειλεί το μονοπώλιο εξουσίας που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο λόγος για τη βετεράνο πολιτικό Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτη του νεοσύστατου δεξιού «Καλού Κόμματος», η οποία σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση προβλέπεται να οδηγήσει τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εμποδίζοντάς τον από την κατάκτηση του πολυπόθητου 50% και αποτελώντας σοβαρή μονομάχο στη διεκδίκηση της προεδρίας.

Ατρόμητη έκφραση

Η Ακσενέρ εκτοξεύθηκε στην καρδιά της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας όταν ύψωσε δυναμικά τη φωνή της ενάντια στην αύξηση της εκτελεστική εξουσίας του προέδρου στο δημοψήφισμα του 2016 –την τελευταία προσπάθεια παγίωσης της εξουσίας από την πλευρά του Ερντογάν– αψηφώντας τη γραμμή του Εθνικιστικού Κόμματος στο οποίο τότε ανήκε. Η καμπάνια της αντιμετώπισε μια σειρά από ασυνήθιστες πιέσεις και προκλήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη «συμπτωματική» διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε λαοθάλασσα υποστηρικτών. Η Ακσενέρ, απτόητη, προμηθεύτηκε άμεσα ένα μεγάφωνο που λειτουργούσε με μπαταρία και φώναξε παθιασμένα στο κοινό της: «Ο Ερντογάν με φοβάται, εγώ όμως όχι. Αν θέλει, ας έρθει να με συλλάβει». Εν τέλει, ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε μια οριακή πύρρειο νίκη στο δημοψήφισμα, ωστόσο η Ακσενέρ κέρδισε κάτι πολύ πιο πολύτιμο: εδραιώθηκε ως η μοναδική ατρόμητη έκφραση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Η «σιδηρά κυρία» της Τουρκίας κεφαλαιοποίησε το χάρισμα και τη δημοτικότητά της δημιουργώντας τον Οκτώβριο νέο κόμμα, με στόχο να προσφέρει μια «αντι-ερντογανική, εναλλακτική λύση για τους δεξιούς ψηφοφόρους της χώρας». Στο ιδρυτικό συνέδριο του «Καλού Κόμματος», η Ακσενέρ αποκάλυψε το σύμβολο της παράταξης, έναν ήλιο που υπόσχεται να φωτίσει τη μεταπραξικοπηματική Τουρκία με αισιοδοξία, αναπτυξιακές πολιτικές και επαναφορά των δημοκρατικών δικλίδων. Προσελκύοντας στελέχη όπως ο πρώην διευθυντής της κεντρικής τράπεζας, Ντουρμούς Γιλμάζ, και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κοράι Αϊντίν, η Ακσενέρ ελπίζει να καλύψει το πολυετές κενό στον χώρο της τουρκικής Κεντροδεξιάς, απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες, στον τραπεζικό κόσμο και, φυσικά, στις γυναίκες.

Πόλωση

Ωστόσο, η εκλογική βάση της Ακσενέρ είναι αρκετά πιο σύνθετη και αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα και την πόλωση της σημερινής Τουρκίας. Ισως το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής της απήχησης αντλείται από τους «Γκρίζους Λύκους», τους νεαρούς ακροδεξιούς εθνικιστές της Τουρκίας, με τους οποίους η Ακσενέρ έχει πολυετή προϊστορία ως πρώην μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος. Μάλιστα, οι οπαδοί της την αποκαλούν χαϊδευτικά «Asena» –το όνομα της λύκαινας που, σύμφωνα με τον τουρκικό μύθο, γέννησε τους πρώτους Τούρκους– αναφερόμενοι πέρα από την τόλμη της και στις υπερεθνικιστικές της εξάρσεις. Πράγματι, στο παρελθόν η ίδια έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές κάνοντας τη φημισμένη απεχθή χειρονομία του ακροδεξιού κινήματος, την οποία ωστόσο πρόσφατα αντικατέστησε με ένα πιο «μετριοπαθές» τατουάζ χένα της τουρκικής σημαίας στην παλάμη της. Παρά την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη, η Ακσενέρ έχει εκτοξεύσει πολύ συχνά εθνικιστικές κορώνες εναντίον της Ελλάδας, με πιο πρόσφατη την κοινοποίησή της στο Twitter, που καλούσε εμμέσως πλην σαφώς σε εισβολή της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Τα νησιά συνιστούν χαμένες πατρίδες των Τούρκων – ό,τι είναι απαραίτητο πρέπει να γίνει», ανέφερε η Ακσενέρ. Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινοποίησή της ήρθε δύο εβδομάδες πριν από το τελευταίο επεισόδιο στα Ιμια.

Παρότι λοιπόν η τελική πορεία της «σιδηράς κυρίας» στην Τουρκία παραμένει άγνωστη, η Ακσενέρ έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Η συμμαχία του Ερντογάν με τους πλέον αποδυναμωμένους Εθνικιστές, αλλά και η κλιμάκωση των εντάσεων με την Ελλάδα δεν είναι τυχαία περιστατικά, αλλά σαφής προσπάθεια συσπείρωσης των εθνικιστικών πληθυσμών της Τουρκίας, με τους οποίους φλερτάρει έντονα η φιλόδοξη και χαρισματική πολιτικός. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει και η ίδια η Ακσενέρ, «για να κερδίσει κανείς τον Ερντογάν, πρέπει να παίξει το παιχνίδι του». Φαίνεται πως ο Ερντογάν την υπολογίζει ως σοβαρή αντίπαλο και είναι διατεθειμένος να παίξει κι εκείνος το παιχνίδι της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή