Απόρριψη της πρότασης ΝΔ με «άρωμα διαρροών»

Απόρριψη της πρότασης ΝΔ με «άρωμα διαρροών»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, επί της προτάσεως της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για την διερεύνηση πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π. Πολάκη, οδήγησε μεν στην απόρριψή της, πλην όμως μεταδίδει την αίσθηση «διαρροών» από την πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές ψήφοι που καταγράφηκαν, υπολείπονται του αθροίσματος των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα επί συνόλου 153 βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (από το ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο κ. Μ. Μπόλαρης), και με δεδομένο ότι οι τρεις «ενδιαφερόμενοι» δεν μπορούν έκαστος να ψηφίσουν στην κάλπη που τον αφορά, στις ψηφοδόχους θα έπρεπε να υπάρχουν 152 αρνητικές ψήφοι. Τα «όχι» για τον κ. Κουρουμπλή ήταν 151, για τον κ. Ξανθό 145, και για τον κ. Πολάκη 149, δηλαδή αντιστοίχως υπάρχουν κατ’ ελάχιστον μία, επτά και τρεις ψήφοι λιγότεροι από την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Αξιοσημείωτο είναι πως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ είχαν αρχίσει στο Περιστύλιο οι συζητήσεις για το ζήτημα των «διαρροών», κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν ότι ορισμένες ψήφοι «ακυρώθηκαν» επειδή βρέθηκαν σε λάθος κάλπη: η κίνηση αυτή σχολιάστηκε ως μια προσπάθεια ώστε να διαφανεί ως πιθανό ενδεχόμενο να μην υπήρξαν πολιτικού χαρακτήρα «διαρροές», αλλά ανθρώπινα και διαδικαστικού χαρακτήρα «λάθη».

Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για εννέα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη του Π. Κουρουμπλή τα οποία αφορούσαν άλλους (και συνεπώς «ακυρώθηκαν»), 12 τέτοια στην κάλπη του Α. Ξανθού, και άλλα εννέα στην κάλπη του Π. Πολάκη. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι τα «ναι» και τα «όχι» που ανακοινώθηκαν, δεν αλλάζουν.

Την ίδια στιγμή, «απώλειες» καταγράφουν και τα «ναι»: ενώ το άθροισμα ΝΔ-ΧΑ και Ευ. Βενιζέλος –που είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, προκαλώντας αίσθηση για την διαφοροποίησή του από τη ΔΗΣΥ ανέρχεται σε 93 βουλευτές, οι θετικές ψήφοι στην κάλπη δεν ξεπέρασαν τις 88. Από την ψηφοφορία επέλεξαν να απουσιάσουν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

Πριν στηθούν οι τρεις κάλπες στην Ολομέλεια, προηγήθηκε μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση εντάσεων και μετωπικών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που κορυφώθηκαν με την «μονομαχία» ΑλΤσίπρα-Κυρ.Μητσοτάκη: πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν όχι μόνο επί της ουσίας της συζητηθείσας προτάσεως, δηλαδή για θέματα «σκανδάλων» και ηθικής στην πολιτική, αλλά και για τα εθνικά θέματα, εξ αφορμής και της υποθέσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

Οση ώρα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ψήφιζαν και έως την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στους διαδρόμους της Βουλής αρκετές συζητήσεις αφορούσαν το «ζήτημα Βενιζέλου».

Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε ότι εκείνος θα ψήφιζε «κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση», αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των συναδέλφων του.

Λίγο νωρίτερα, από τη ΔΗΣΥ γινόταν γνωστό ότι στο αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο θα γράφονταν τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή