«Καίγεται» ακόμη ο κατεστραμμένος σκουπιδότοπος στον Ασπρόπυργο

«Καίγεται» ακόμη ο κατεστραμμένος σκουπιδότοπος στον Ασπρόπυργο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιεχόμενο ενός εργοστασίου ανακύκλωσης που κάηκε το 2015 πρέπει να απομακρυνθεί με 5 εκατομμύρια που διέθεσε το «Πράσινο Ταμείο», την ώρα που η ασφαλιστική του εταιρεία αρνείται να καταβάλει αποζημίωση για την περιβαλλοντική ζημιά (και τη φωτιά) και οι περιφερόμενοι στο εργοστάσιο Ρομά βάζουν συχνά-πυκνά φωτιά στα υπολείμματα της πυρκαγιάς, το 1/10 των οποίων είναι πλέον και με τη βούλα πραγματογνώμονα επικίνδυνο.

Στις 6 Ιουνίου του 2015 ένα εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων (ανακύκλωσης) της «Γενικής Ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο παίρνει φωτιά, προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή, καθώς τα απορρίμματα, μεταξύ των οποίων τόνοι πλαστικού, καίγονται επί μέρες παράγοντας διοξίνες. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κάνουν έλεγχο στις εγκαταστάσεις και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν διενεργούσε νόμιμη συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων απορριμμάτων, διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, χωρίς όμως τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ακόμα, η εταιρεία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας. Δημιούργησε έναν χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση του άρθρου 12 του Ν. 1650/86 και του άρθρου 10 της ΚΥΑ 50910/2727/2003, ενώ δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είχε ασφαλισθεί για φωτιά να μην πληρώσει αποζημίωση, ενώ για την περιβαλλοντική ζημιά δεν υπήρχε ασφάλεια. Μάλιστα, ασφαλιστική εταιρεία και συστημική τράπεζα που συμμετέχει σε αυτήν βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» σε αντιπαράθεση, καθώς η τράπεζα περίμενε να εισπράξει μέρος των οφειλόμενων δανείων από την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας. Από την πλευρά της η ασφαλιστική εταιρεία επικαλείται τις ελλείψεις στο σχέδιο και τα μέτρα πυρόσβεσης για να μην αποζημιώσει την επιχείρηση. Το αδιέξοδο είχε διαφανεί αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ετσι, η τότε ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος (Παν. Λαφαζάνης) αποφάσισε ένα μήνα μετά τη φωτιά (14 Ιουλίου 2015) να διατεθούν 5 εκατ. στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να εκπονήσει μελέτη για την αξιολόγηση και την απομάκρυνση των αποβλήτων, τα οποία «κανιβαλίζονται» από περιοίκους και μη, με τη συνδρομή φωτιάς, με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει η αστυνομία.

Η πρώτη πραγματογνωμοσύνη είχε δείξει, σύμφωνα με εκθέσεις των ερευνητικών φορέων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ότι: Η καύση των αποβλήτων και ειδικότερα πλαστικών προκαλεί περιβαλλοντική ζημία ή αποτελεί απειλή για την πρόκληση περιβαλλοντικής ζημίας στο έδαφος και στα ύδατα και απειλή για τη δημόσια υγεία – παράγει διοξίνες, φουράνια, που είναι αερομεταφερόμενα και επικάθονται στο έδαφος και στα ύδατα. Η τέφρα από την καύση των απορριμμάτων είναι πιθανό να περιέχει βαρέα μέταλλα, ενώ η μάζα των καμένων αποβλήτων χαρακτηρίζεται απόβλητο, και για τον λόγο αυτό διενεργήθηκαν σχετικά τεστ εκπλυσιμότητας. 

«Πράσινο Tαμείο» 

Τα χρήματα διατέθηκαν από το «Πράσινο Ταμείο». Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Θανάσης Βασιλείου είπε στην «Κ» ότι η μελέτη για τη σύσταση των καμένων «έχει παραδοθεί στην περιφέρεια και το υπουργείο». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», 8,5% των απορριμμάτων αξιολογούνται ως «επικίνδυνα», για τα οποία χρειάζεται ειδική διαχείριση, ενώ τα υπόλοιπα θα οδεύσουν στους χώρους ταφής οικιακών απορριμμάτων.

Εν τω μεταξύ, με την τροποποίηση της αρχικής απόφασης του 2015, το Δημόσιο το 2016 ενέγραψε απαιτήσεις κατά της εταιρείας για το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί, ώστε να επανέλθει ο χώρος σε ανεκτά περιβαλλοντικά επίπεδα. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Δ. Λαζόπουλος δεν απάντησε στις επανειλημμένες κλήσεις της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή