Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ακινήτων στην Αθήνα μετά 80 έτη

Αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις ακινήτων στην Αθήνα μετά 80 έτη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακίνητα αξίας αρκετών δισ. ευρώ τελούν υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από τους δήμους όλης της χώρας, ακόμα και επί δεκαετίες, χωρίς να διακρίνεται κάποια διάθεση για επίλυση ενός ζητήματος, που όχι μόνο θίγει βάναυσα την ιδιοκτησία ακινήτου, αλλά κυρίως πλήττει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, καθώς πολλά από τα εν λόγω ακίνητα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε κεφάλαια της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν δεσμευθεί ακόμα και πριν από 80 χρόνια! Πλέον, οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις κρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του δήμου ως ώριμες να αποζημιωθούν, καθώς έχουν καθορισμένες τιμές αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια και οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει αίτηση διατήρησης της απαλλοτρίωσης, δηλαδή δεν έχουν ζητήσει την άρση της, ώστε να τα αξιοποιήσουν οι ίδιοι.

Επίσης, η αξία τους έχει προσδιοριστεί από πιστοποιημένο εκτιμητή, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει επανειλημμένως αίτημα για την προώθηση της απαλλοτρίωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε άρση της δέσμευσης. Τα απαιτούμενα κεφάλαια βρέθηκαν μέσω της μεταφοράς υφιστάμενων πιστώσεων των τεχνικών έργων, για τα οποία πλέον η χρηματοδότηση θα γίνει με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μεταξύ των ιδιοκτητών που χρήζουν αποζημίωσης περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η Εκκλησία της Ελλάδος, η ΔΕΗ και ιδιώτες. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται οικόπεδο ενός στρέμματος στην πλ. Μητροπόλεως, το οποίο ανήκει στην Εθνική και δεσμεύθηκε το 1972 και η τρέχουσα αξία του εκτιμήθηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ. Αλλο παράδειγμα αφορά ακίνητο 2,7 στρεμμάτων της Εκκλησίας, στη συμβολή των οδών Αγ. Πάντων, Αν. Τσόχα, Π. Κυριακού και Λ. Αλεξάνδρας, το οποίο έχει δεσμευθεί από το 1992 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Σήμερα λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης, με την εκτιμηθείσα αξία του να ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ. Η Εκκλησία θα λάβει 302.000 ευρώ και για ακίνητο 306 τ.μ. επί των οδών Μιχαλακοπούλου, Πόντου και Λαοδικείας, που έχει διαμορφωθεί σε πλατεία, όντας δεσμευμένο με διάταγμα του 1939!

Πεθαίνουν περιμένοντας…

Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε χθες και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), επισημαίνοντας ότι οι πολυετείς δεσμεύσεις ακινήτων δεν αίρονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ακόμα και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. «Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προϋπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η νομοθέτηση ρύθμισης, βάσει της οποίας θα γίνεται αυτόματη και πλήρης άρση των δεσμεύσεων, εφόσον αυτές έχουν διαρκέσει πέραν των οκτώ ετών, με ταυτόχρονη απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή