Φωτογραφική διάταξη Γαβρόγλου

Φωτογραφική διάταξη Γαβρόγλου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προχωρά σε κινήσεις παραβίασης του αυτοδιοίκητου των ελληνικών ΑΕΙ. Με ρύθμιση στο 46ο από τα συνολικά 48 άρθρα του νόμου ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, ο κ. Γαβρόγλου προσφέρει στον εαυτό του τον έλεγχο της αναπομπής ενός διορισμού πανεπιστημιακού. Εως τώρα η αρμοδιότητα αυτή ανήκε στον πρύτανη. Μάλιστα, πλην των ευρύτερων επιπτώσεων που θα έχει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, η τροπολογία θεωρείται φωτογραφική υπέρ υποψηφίου-διδάσκοντος σε περιζήτητη σχολή.

Ειδικότερα, το άρθρο 46 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου ορίζει ότι «ο υπουργός ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή από όποιον έχει έννομο συμφέρον». Η προσφυγή υποβάλλεται ενώπιον του υπουργού Παιδείας. Μάλιστα, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι σε περίπτωση που ο πρύτανης του ΑΕΙ έχει αναπέμψει στο εκλεκτορικό σώμα την εκλογή (το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός) ενός καθηγητή διότι αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή μέσα σε δύο μήνες.

Προσοχή: Η δυνατότητα για άσκηση προσφυγής δίνεται αναδρομικά για όσες περιπτώσεις έχει εκδοθεί πρυτανική πράξη αναπομπής αλλά έως τώρα δεν έχει παρέλθει το δίμηνο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρείται φωτογραφική. Οι παροικούντες την ακαδημαϊκή Ιερουσαλήμ στρέφουν τα φώτα σε ΑΕΙ της Βορείου Ελλάδος όπου έγινε πρόσφατα εκλογή. Μάλιστα, συνδέουν την υπόθεση με κομματικό ενδιαφέρον υπέρ ενός εκ των υποψηφίων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να μοιράζει… υποσχέσεις προς τα ιδρύματα με στόχο να συναινέσουν σε προτεινόμενες συγχωνεύσεις με άλλα ιδρύματα, χωρίς καν ακαδημαϊκά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος πανεπιστημίου στην Αττική δήλωσε ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο πως εάν συγχωνευθεί με κάποιο ΤΕΙ, θα χρηματοδοτηθεί με τα κονδύλια του ΤΕΙ! Ετσι, οι επιτελείς του πανεπιστημίου αναζητούν το ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη κρατική «προίκα».

Ωστόσο, χθες, μετά τις αντιδράσεις για τον σχεδιασμό για τα ΑΕΙ με έδρα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αντέδρασε με οξύτητα στα όσα προτείνονται για τα ιδρύματα της περιφέρειας. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κάθετα αντίθετη στην προωθούμενη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το πανεπιστήμιο και με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, καθώς στόχος του υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση, αλλά η λογιστική εξοικονόμηση πόρων μέσω επί της ουσίας της κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας» δήλωσε, προσθέτοντας: «Η κατάργηση του ΤΕΙ αποτελεί εντελώς άστοχη ενέργεια, αφού παντού στην Ευρώπη υπάρχει τεχνολογική εκπαίδευση. Στη χώρα μας που αναζητά παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμοσμένη τεχνολογική επιστήμη αντί να ενισχύεται, εξοβελίζεται. Είμαστε αντίθετοι στον σχεδιασμό που προβλέπει την κατάργηση νευραλγικών τμημάτων ΤΕΙ, σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα. Η συγχώνευση των ΤΕΙ της Αττικής για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφορούσε μόνον ΤΕΙ, ενώ εδώ πρόκειται επί της ουσίας για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Και όλα αυτά ενώ ως περιφέρεια έχουμε επενδύσει 11,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σχολών αυτών με νέες κτιριακές υποδομές και με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για τα εργαστήρια στα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα οποία κινδυνεύουν να απαξιωθούν».

Στο ίδιο πλαίσιο, επίσης, κ. Γαβρόγλου θα μπορεί να ελέγξει τη διοίκηση των ΑΕΙ που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Και αυτό διότι θα διορίσει τη διοικούσα επιτροπή του νέου ΑΕΙ, έως ότου γίνουν εκλογές για νέο πρύτανη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή