Δοκιμές ιπτάμενων ταξί της Google στη Νέα Ζηλανδία

Δοκιμές ιπτάμενων ταξί της Google στη Νέα Ζηλανδία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νεοσύστατη εταιρεία ιπτάμενων οχημάτων, που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Google, τον Λάρι Πέιτζ, πραγματοποιεί κρυφές δοκιμές στη Νέα Ζηλανδία τους τελευταίους μήνες, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη Τρίτη. Το Cora, ένα ιπτάμενο όχημα το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Kitty Hawk της Σίλικον Βάλεϊ, θα αποτελέσει τη βάση για ένα αερομεταφερόμενο ταξί που πρόκειται να ξεκινήσει τα δρομολόγια του στη Νέα Ζηλανδία έπειτα από κάποια έτη δοκιμών. Το εγχείρημα αποκαλύφθηκε από τη Ζακίνθα Αρντεν, την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας μαζί με τον Τζεφ Ρέιντ, τον επικεφαλής διαχειριστή της Kitty Hawks στη Νέα Ζηλανδία. «Το Cora σηκώνεται σαν ελικόπτερο και πετάει σαν αεροπλάνο, καταργώντας την ανάγκη για διάδρομο προσγείωσης και δημιουργώντας την ελπίδα ότι θα μπορεί να απογειώνεται από μέρη όπως είναι οι ταράτσες των κτιρίων και οι χώροι στάθμευσης», ανέφερε η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. «Το Cora θα χρησιμοποιήσει τεχνικές αυτόματης πτήσης σε συνδυασμό με ανθρώπινη εποπτεία για να καταστήσει δυνατές της πτήσεις των ανθρώπων χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση». Η συμβολή τεχνολογιών όπως είναι οι ηλεκτρικοί κινητήρες και οι μπαταρίες, αυτόνομα συστήματα πλοήγησης και ακόμα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκανε πολλές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η Uber και η Airbus, να επενδύσουν σε οχήματα τα οποία μπορούν να πετούν μόνα τους αφαιρώντας την ανάγκη ύπαρξης εκπαιδευμένου προσωπικού στο πιλοτήριο. Η ικανότητα κάθετης προσγείωσης και απογείωσης υπόσχεται να ανοίξει νέες εναλλακτικές λύσεις στις συγκοινωνίες από μεταφορές επιβατών μέχρι και αποστολές με τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη.

Η εταιρεία Kitty Hawk, που πήρε το όνομά της από την πρώτη τοποθεσία όπου έλαβαν χώρα οι δοκιμές των αδελφών Ράιτ, έχει χρηματοδοτηθεί από τον Λάρι Πέιτζ, με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Τουν, ο οποίος είναι και επικεφαλής του προγράμματος αυτόνομων αυτοκινήτων της Google και του διαδικτυακού κέντρου εκπαίδευσης Udacity. Το Kitty Hawk πραγματοποιούσε μυστικές δοκιμές μέχρι τον Απρίλιο του 2017, όταν αποκαλύφθηκε ένα πρωτότυπο του ιπτάμενου μέσου, ένα μονοθέσιο αεροσκάφος το οποίο διέθετε οκτώ ηλεκτρικούς ρότορες.

Η εταιρεία πραγματοποίησε ήδη δοκιμές με το όχημα Cora, το οποίο έφερε την επωνυμία Zephyr Airworks. Το ηλεκτρικό όχημα έχει βεληνεκές 99,2 χιλιομέτρων και μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα υπό την ευθύνη κάποιου πιλότου. «Επειτα από οκτώ χρόνια που αντιμετώπισαν κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αεροναυπηγική, το όραμα βρίσκεται ένα βήμα κοντύτερα», αναφέρει η ιστοσελίδα του Kitty Ηawk. «Μετά την παγκόσμια αναζήτηση ενός εταίρου, το Cora έφθασε στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να ξεκινήσει τη νέα φάση της εξέλιξής του».

Η Kitty Hawk δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσπαθεί να αναπτύξει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, καθώς η σλοβακική AeroMobil και η Lilium με έδρα το Μόναχο εργάζονται στα δικά τους πρωτότυπα. Μέχρι στιγμής καμία εταιρεία δεν κατάφερε να φέρει τα οχήματά της στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή