ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα με ψητά λαχανικά και ρεβίθια

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ρεβίθια, Όσπρια, Σούπες, Λαχανικά, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Ντομάτα

Προετοιμασία: 20΄ Ψήσιμο + Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια (τα κρατάμε όταν μαγειρέψουμε ρεβιθάδα)
  • 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 μέτριες ντομάτες
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 3 σκελίδες σκόρδου (αν θέλετε), σε φετάκια
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή άλλο βότανο που προτιμάμε (ταιριάζουν το φασκόμηλο, η μαντζουράνα και ο δυόσμος· φυσικά, το καθένα θα μας δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα τέσσερα. Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια και τις άσπρες μεμβράνες. Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση, τις σφίγγουμε ελαφρώς στην παλάμη και τις τινάζουμε να φύγουν τα σπόρια.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ταψάκι, μαζί με τα σκόρδα και το δεντρολίβανο (ή το μυρωδικό που επιλέξουμε), τα ραντίζουμε με το μισό λάδι και τα ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να λιώσουν. Βάζουμε τα λαχανικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε λίγα-λίγα. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο από το ζωμό ή το νερό για να δουλευτούν ευκολότερα.

Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο λάδι, το κρασί και όσο ζωμό έμεινε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για λίγο.

Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό επιπλέον. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 3 - 4 λεπτά και αποσύρουμε. Σερβίρουμε τη σούπα με ψημένα ψωμάκια ή παξιμάδια και ελιές Καλαμών.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ