Οι «τρελές αγελάδες» ζουν και στην Ελλάδα…

Οι «τρελές αγελάδες» ζουν και στην Ελλάδα…

12' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν κατευθείαν εισαγόμενη από τη Δανία η πρώτη «τρελή αγελάδα» η οποία εντοπίστηκε στη χώρα μας ή υπέστη γενετική βελτίωση στην ελληνική γαλακτοπαραγωγική μονάδα, δηλαδή γεννήθηκε με εισαγόμενο σπέρμα υψηλής ποιότητας; Κι αν γεννήθηκε εδώ, πώς μολύνθηκε από τη νόσο αφού κρεατάλευρα οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής συνήθως δεν τρώνε; Γιατί οδηγήθηκε στο αλλαντοποιείο σε ηλικία μόλις 5 ετών, όταν οι αγελάδες του είδους δεν οδηγούνται στη σφαγή πριν τα 7-8 χρόνια τους;

Οποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σ’ αυτά τα πρώτα ερωτήματα, δεν έχει ίσως και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι το πρώτο κρούσμα «τρελής αγελάδας» στη χώρα μας δεν αποτελεί έκπληξη. «Από τη στιγμή που μπήκε ένα σύστημα ελέγχου, ήταν ζήτημα χρόνου να βρεθεί κάποιο κρούσμα. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είχε θεωρηθεί προ καιρού από την Ε.Ε. ότι έχει εκτεθεί στον παράγοντα λόγω των μεγάλων εισαγωγών που κάνει σε κρέας αλλά και σε ζωοτροφές», λέει στην «K» ο κτηνίατρος Απόστολος Ράντσιος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, τ. πρόεδρος και επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας.

Το κρούσμα επιβεβαίωσε τους φόβους αρκετών ειδικών επί του θέματος, οι οποίοι το… ανέμεναν. Οπως το ανέμενε και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη ενημερωθεί για το θέμα. Μόνο η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν ανέμενε κάτι τέτοιο (θυμηθείτε τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού στην τελευταία πανευρωπαϊκή κρίση λόγω της σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας των βοοειδών, ότι έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι και η Ελλάδα είναι «καθαρή»).

Τι μέλλει γενέσθαι; Είναι πράγματι οι έλεγχοι τόσο ενδελεχείς και αυστηροί ώστε να μη «διαφύγει» της προσοχής κάποιο από τα επόμενα κρούσματα; Ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ. Αθ. Νάκος καταγγέλλει την κυβέρνηση για καθυστερημένη έναρξη των ελέγχων, οι οποίοι είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς. Σ’ αυτό συμφωνεί και μερίδα Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση που θα ξεσπάσει. Για άλλη μια φορά ο Ελληνας καταναλωτής θα πανικοβληθεί, ενώ η πολιτεία δεν θα έχει τρόπο να τον κάνει να νιώσει ασφαλής. Και πώς μπορεί, αφού είναι ακόμη -παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις- ανοχύρωτη απέναντι στη νόσο. Τα εργαστήρια τα οποία διενεργούν τα τεστ ανίχνευσης της ΣΕΒ είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει στη διατρεφόμενη με κρέατα εισαγωγής χώρα μας μόνο 5.000 τέτοιοι έλεγχοι, όταν σε άλλες χώρες αυτοί ξεπερνούν τους 500.000.

Το πρώτο κρούσμα στο Κιλκίς, θανατώθηκαν ήδη 146 ζώα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ερευνα για να διαπιστωθεί η προέλευση του ζώου, στο οποίο ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στην Ελλάδα, πρόκειται να διενεργηθεί προκειμένου να αποσαφηνιστεί, εάν πρόκειται για ζώο που είχε εισαχθεί από το εξωτερικό ή εάν γεννήθηκε σε ελληνική κτηνοτροφική μονάδα από εισαγόμενο ζώο.

Από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρμόδιες νομαρχιακές και κτηνιατρικές υπηρεσίες του Κιλκίς και σύμφωνα με τις δηλώσεις του νομάρχη Κιλκίς κ. Παραστατίδη, η αγελάδα στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, πιθανόν να γεννήθηκε στην κτηνοτροφική μονάδα από ζώο που εισήχθη από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τη Δανία. Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη μονάδα ιδιοκτησίας Γεωργιάδη-Χαρτοματζίδη είχε εισάγει ζώα, προέλευσης Δανίας και Ολλανδίας, για γαλακτοπαραγωγή το 1996.

Το χρονικό

Το χρονικό για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος «τρελής αγελάδας» έχει αφετηρία την 23η Ιουνίου, όταν τα ζώα μεταφέρθηκαν στην αλλαντοβιομηχανία. Εκεί, ελήφθησαν δείγματα εγκεφάλων, τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο του ΑΠΘ. Την περασμένη Τρίτη, διαπιστώθηκε ότι ένα από αυτά ήταν θετικό. Ακολούθησε κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά καθώς μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί χιλιάδες δείγματα και κανένα δεν είχε βρεθεί θετικό, κρίθηκε απαραίτητο να γίνει σχετική επιβεβαίωση κι από άλλο εργαστήριο.

Η δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε από εργαστήριο της Λάρισας (από το συγκεκριμένο ζώο πάρθηκαν δείγματα για μια τρίτη ιστολογική εξέταση σε εργαστήριο του ΑΠΘ) και σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες προχώρησαν σε κατάσχεση όλων των σφαγίων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα και των υπόλοιπων βοοειδών που υπήρχαν σ’ αυτήν.

Ανάστατος ο ιδιοκτήτης της μονάδας Γ. Γεωργιάδης απέφευγε χθες να μιλήσει για το συμβάν και περιορίστηκε να πει μόνο ότι δεν εμπόδισε τους ελέγχους, ούτε την κατάσχεση των ζώων (έγινε μεσάνυχτα και η διαδικασία ήταν κατεπείγουσα), ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Η συγκεκριμένη μονάδα είχε δημιουργηθεί το 1991 και η παραγωγή της σε γάλα ήταν δύο τόννοι. Ο νομάρχης Κιλκίς κ. Παραστατίδης ανέφερε πάντως ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία η μονάδα δεν χρησιμοποιούσε κρεατάλευρα ή οστεάλευρα αλλά μόνο δημητριακά.

Ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής στο ΑΠΘ κ. Αληφακιώτης, μιλώντας στην «K» επεσήμανε ότι σε περίπτωση που το ζώο γεννήθηκε εδώ, τα αίτια μόλυνσης του ζώου θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού, με άλλα λόγια, μάλλον δεν σχετίζονται με τη χώρα προέλευσης. Προφανώς, εκτίμησε, το ζώο κατανάλωσε λάθος ζωοτροφές…

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι

Ανάστατοι μετά τις εξελίξεις αυτές είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι μιλούν για καταστροφική εξέλιξη. Η συνολική ζημιά στην κτηνοτροφική μονάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δραχμές -σήμερα κτηνίατροι της υπηρεσίας πρόκειται να επισκεφθούν τη μονάδα προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβή αποτίμηση των ζημιών.

Αναφερόμενος στη νέα εξέλιξη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων κ. Δελέπογλου υποστήριξε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διατροφικές κρίσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός από το πρώτο αυτό κρούσμα. Επιστημονικά δεν έχει διαπιστωθεί ότι μπορει από το γάλα να μεταδοθεί στον άνθρωπο η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών».

Ο ίδιος, όμως, υποστήριξε ότι με τις αλλαγές που γίνονται κι εφόσον αλλάξει το καθεστώς εργασίας των κτηνιάτρων, «ο έλεγχος από το στάβλο μέχρι το πιάτο θα χαθεί».

«Μην ανησυχείτε» λέει ο υπουργός Γεωργίας

Η Ελλάδα ανήκει πλέον στον κατάλογο των χωρών όπου εμφανίστηκε κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» όπως ανακοίνωσε χθες επισήμως ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθησαν ο υφυπουργός Γεωργίας, κ. Φ. Χατζημιχάλης, μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα θέματα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών και η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, κ. Χριστίνα Παπανικολάου.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από 1/1/2001, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, σε όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών που οδηγούνται σε σφαγή, προ δύο ημερών εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην Ελλάδα. Με επείγον του σήμα, την 1η Ιουλίου, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ταχειών Ανοσολογικών Εξετάσεων για τη διάγνωση της ΣΕΒ, ανέφερε ότι από τα 34 δείγματα εγκεφάλων στα σφαγεία «Κρεσέρ» Σερρών, το ένα βρέθηκε θετικό. Ηταν το 6.704ο δείγμα που εξεταζόταν από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος.

Στο Κιλκίς

Το προσβεβλημένο ζώο ήταν ηλικίας 5 ετών και ανήκε στην κτηνοτροφική μονάδα Γεωργιάδη-Χαρτοματσίδη που βρίσκεται στην Ποντοηράκλεια του Κιλκίς. Το ζώο ήταν αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και όχι κρεατοπαραγωγής, φυλής Holstein, ενώ συνοδευόταν και από όλα τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε εμφανίσει κανένα σύμπτωμα της νόσου. Οπως ανέφεραν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, το ζώο βρισκόταν στην προκλινική φάση, δεν ήταν άρρωστο, αλλά «φορέας» της νόσου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθησαν αμέσως μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, διαπιστώθηκε ότι στο κρίσιμο διάστημα 1996-1997, στο οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να μολύνθηκε το ζώο, δεν χρησιμοποιήθηκαν οστεάλευρα-κρεατάλευρα στη μονάδα. Το σύνολο των σφαγίων του Σφαγείου καταστράφηκε, ενώ θανατώθηκε και αποτεφρώθηκε και το σύνολο των βοοειδών της κτηνοτροφικής μονάδας (146 ζώα), η οποία και έκλεισε. Τα ευρήματα έχουν αποσταλεί για ιστολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δέκα ημέρες.

Παρά την εύλογη ανησυχία του καταναλωτικού κοινού, που είδε τις προβλέψεις ορισμένων επιστημόνων να πραγματοποιούνται, ο κ. Ανωμερίτης εξακολουθεί να εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Με τους συνολικούς και αυστηρούς ελέγχους οι οποίοι γίνονται στα βοοειδή άνω των 30 μηνών, όλα τα κρέατα τα οποία εισέρχονται στην αγορά είναι υγιή. Απόδειξη αποτελεί η ανακάλυψη κρούσματος σε αγελάδα γαλακτοπαραγωγής μεγάλης ηλικίας. Ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος. Δεν έχει κανείς να φοβηθεί τίποτα. Διαπιστώσαμε την ασθένεια πριν καν εκδηλωθεί. Και ο μηχανισμός ελέγχου και άμεσης επέμβασης του υπουργείου Γεωργίας λειτούργησε υποδειγματικά».

Εισάγουμε αγελάδες επειδή είναι γενετικά βελτιωμένες

Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, εισαγόμενες. Ο λόγος, απλός. Οι εισαγόμενες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής είναι γενετικά βελτιωμένες έτσι ώστε να έχουν υψηλές αποδόσεις. Δηλαδή να παράγουν από 5.500 ώς και 8.000 κιλά γάλα το χρόνο. Τέτοια ζώα δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, αφού γενετική βελτίωση του είδους δεν γίνεται στη χώρα μας. Οσο για τις ντόπιες αγελάδες, αυτές δεν παράγουν στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 3.000 κιλά ετησίως.

Βέβαια, ένας τρόπος να βελτιώσει κάποιος παραγωγός το κοπάδι του, είναι να εισάγει σπέρμα υψηλής ποιότητας και να επιχειρήσει τη γενετική βελτίωση μόνος του. Αλλά το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι αρκετά υψηλό και το αποφεύγουν οι παραγωγοί με μικρά και μέτρια κοπάδια (έως 70 ζώα). Εκείνοι που το επιχειρούν είναι οι παραγωγοί με κοπάδια που αριθμούν τουλάχιστον έως 200 ζώα, αλλά πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι σίγουρα.

Τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου αυτών των ζώων είναι αρκετά πολύπλοκα για τη χώρα μας, η οποία υστερεί σ’ αυτόν τον τομέα. Συχνά, οι γενιές των ζώων που προκύπτουν από τις βελτιώσεις εν Ελλάδι με εισαγόμενο σπέρμα υψηλής ποιότητας δεν έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Ετσι οι παραγωγοί προτιμούν να εισάγουν τις αγελάδες έτοιμες, ελεγμένες, με καταγεγραμμένο γενεαλογικό δέντρο και σίγουρες αποδόσεις.

Οταν οι αγελάδες αυτές γίνουν 7-8 ετών, οι αποδόσεις τους έχουν ήδη πέσει και οδηγούνται για σφαγή, ενώ το κρέας τους διοχετεύεται στην κατανάλωση. Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα.

Μολονότι δεν θεωρείται πιθανό, όπως λένε οι επιστήμονες, ο μολυσματικός παράγων να περνάει στο γάλα, ο κίνδυνος υφίσταται για τον καταναλωτή, όταν η αγελάδα αυτή μετατραπεί σε βόειο κρέας.

Πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό εισαγωγής μοσχαριών που προορίζονται για κατανάλωση. Το εγχώριο μοσχαρίσιο και βόειο κρέας είναι πολύ λίγο. Υπολογιζόταν στο 20%-30% της συνολικής ζήτησης, ακόμη την περίοδο που βαφτίζονταν ελληνικά τα μοσχάρια που εισάγονταν ζωντανά και σφάζονταν εδώ.

Ποσοστό το οποίο έχει πέσει μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, τα ζώα που εισάγονται ζωντανά στην Ελλάδα και σφάζονται εδώ να μη θεωρούνται πλέον ντόπια. Η ελληνική σφραγίδα μπαίνει μόνο στα δεύτερης γενιάς εγχώρια ζώα (έχουν γεννηθεί εδώ και αυτά και οι γονείς τους).

«Ούτε πανικό ούτε εφησυχασμό» λένε οι ειδικοί

Δεν είναι ορατές ακόμα οι επιπτώσεις της νόσου των «τρελών αγελάδων» στον άνθρωπο, επεσήμαναν χθες οι ειδικοί γιατροί σε ημερίδα με θέμα «Μεταδοτική σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια του ανθρώπου» που διοργάνωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι κανένα κρούσμα της νόσου σε άνθρωπο δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα.

Δεν αποκλείεται

μια επιδημία

Στην εισήγησή της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Π. Δαβάκη, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα επιδημίας από τη νόσο των «τρελών αγελάδων» ούτε να προβλεφθεί η χρονική στιγμή που αυτή θα εκδηλωθεί. Η κ. Δαβάκη εξήγησε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2001 ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων και πιθανών περιπτώσεων της νόσου έφθασε τις 97, κυρίως από τις Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία κ.α. Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί δεν είναι πολλές, υπάρχει η πιθανότητα εκαντοντάδες χιλιάδες προϊόντων από μολυσμένα βοοειδή να έχουν εισχωρήσει την περίοδο 1980 έως 1990 στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα. Και με δεδομένο ότι η μέση περίοδος επώασης της νόσου είναι άγνωστη, ο μελλοντικός αριθμός περιπτώσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Η κ. Δαβάκη αναφέρθηκε και στα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας για την ελαχιστοποίηση της νόσου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κανένα μέρος ή προϊόν του ζώου που έχει εμφανίσει σημεία μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας δεν πρέπει να εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα ανθρώπων ή ζώων και όλες οι χώρες πρέπει να απαγορεύσουν την είσοδο προσβεβλημένων ιστών από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών στην τροφική αλυσίδα ανθρώπων ή ζώων καθώς και τη χρήση υπολειμμάτων ιστών στις τροφές (ευρικός ιστός, σπλήνα, αδένες). Επίσης η βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών πρέπει να αποφύγει τη χρήση υλικών από βοοειδή και υλικών από άλλα ζωικά είδη που νοσούν ή μπορεί από τη φύση τους να νοσήσουν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Ειδική μνεία γίνεται και για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται όσον αφορά στη χρήση παντός είδους ιατρικών υλικών και εργαλείων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας απαγόρευσε πρόσφατα (Μάιο του 2001) τη χρήση ραμμάτων προερχομένων από ζώα.

Ανέτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Γυμνές απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνει το πρώτο κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων. «Εκείνο που προέχει είναι πλέον συστηματικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κι άλλων κρουσμάτων», τόνισε μιλώντας στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ (ένας από τους ειδικούς στις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες) κ. Θόδωρος Σκλαβιάδης.

Ειδικά για την περιοχή όπου εμφανίστηκε το κρούσμα ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ κ. Θ. Αληφακιώτης διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να αποκλειστεί για 6 μήνες η μετακίνηση ζώων από την περιοχή, καθώς και η εισαγωγή ζώων σ’ αυτήν, ενώ ο κ. Σκλαβιάδης εμφανίστηκε αντίθετος στο να τεθεί η περιοχή σε καραντίνα. Ο κ. Αληφακιώτης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει φόβος για το γάλα, επισήμανε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή για να διαπιστωθεί η οδός εισόδου του prio(του παράγοντα που δημιουργεί τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στη χώρα μας κι αν με κάποιο τρόπο χρησιμοποιούνται ακόμη τα (απαγορευμένα) κρεατάλευρα. «Η επιδημιολογική έρευνα θα δείξει αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο κρούσμα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη διαρκών και εντατικών ελεγχων στο μοσχαρίσιο κρέας έτσι, που να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εισαχθεί ύποπτο κρέας στην τροφική αλυσίδα. Μόνο που οι αρμόδιοι, εφησυχασμένοι από τις προηγούμενες διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα, δεν προχώρησαν ακόμη στη δημιουργία αρκετών εργαστηρίων με γρήγορα τεστ ανίχνευσης που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Στην Ελλάδα, τα εργαστήρια που μπορούν να κάνουν τέτοιους ελέγχους είναι 3-4 και η απάντηση στο ερώτημα εάν επαρκούν, όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Σκλαβιάδης, είναι ότι εμείς έχουμε εξετάσει λίγο περισσότερα από πέντε χιλιάδες δείγματα, όταν άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει τα 500.000. Θ. Τσ.

Κρίσιμα ερωτήματα

Το πρώτο κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά: Πώς μολύνθηκε το ζώο; Αγνωστο ακόμη. Σύμφωνα με την έρευνα των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Γεωργίας, στην κτηνοτροφική μονάδα όπου ανήκε η αγελάδα, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί τα επικίνδυνα κρεατάλευρα-οστεάλευρα. Το ίδιο προκύπτει και από την καταγραφή των σημερινών φυραμάτων ιδιοσυσκευασίας της μονάδας. Για το αν η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί από την αγελάδα στο έμβρυο, οι απόψεις διίστανται. Ελβετοί ερευνητές απαντούν κατηγορηματικά όχι, ενώ οι Βρετανοί δίνουν ένα ποσοστό 8-10%. Το γάλα είναι «καλός αγωγός» της νόσου; Το μολυσμένο ζώο ήταν αγελάδα γαλακτοπαραγωγής. Κανείς δεν ξέρει μέχρι στιγμής αν το γάλα της έχει διατεθεί στην αγορά. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το γάλα δεν είναι μέσο μετάδοσης της νόσου», είπαν οι επιστήμονες, μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Η έρευνα συνεχίζεται… Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν τα «γρήγορα τεστ»;

Ως γνωστόν, από την 1η Ιανουαρίου του 2001 εφαρμόζονται τα λεγόμενα «γρήγορα τεστ» σε όλα τα ζώα άνω τα 30 μηνών. Είναι επίσης γνωστό, ότι όλες οι εργαστηριακές έρευνες έχουν ποσοστό αποτυχίας έως και 5%. «Το ότι δεν μπορούμε εμείς να την ανιχνεύσουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.» είχε πει παλιότερα ο κ. Θ. Σκλαβιάδης αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κατατάξει την χώρα μας στις χώρες υψηλού κινδύνου, εξαιτίας των ανεπαρκών στοιχείων, που είχε προσκομμίσει για τους ελέγχους. Καταστρέφονται τα επικίνδυνα υλικά;

Υποχρέωση αποτελεί πλέον και η καταστροφή των υλικών υψηλού κινδύνου από ζώα άνω των 12 μηνών στα σφαγεία. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Φ. Χατζημιχάλης, δεν διαθέτουν όλα τα σφαγεία τους ειδικούς κλιβάνους, που απαιτούνται για την καταστροφή αυτών των υλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή