Κίνημα Αλλαγής: Ανοίγει η αυλαία του 1ου συνεδρίου

Κίνημα Αλλαγής: Ανοίγει η αυλαία του 1ου συνεδρίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα αισιοδοξίας ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με βασικό πολιτικό στόχο να σηματοδοτήσει και επισήμως μια νέα σελίδα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι τέσσερις σχεδόν μήνες που μεσολάβησαν από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε έλαβαν χώρα οι εκλογές ανάδειξης της νέας ηγεσίας, μέχρι σήμερα ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες του εγχειρήματος της «συνένωσης» ενός κατακερματισμένου χώρου. Στο φινάλε, ωστόσο, αυτού του μαραθωνίου αναδείχθηκε και μία άλλη πτυχή που αποτελεί τούτη την ώρα το μεγαλύτερο κέρδος: Παρά τις διαφορές, φάνηκε πως εκείνα που ενώνουν όλους όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν. Με άλλα λόγια, το κόστος που θα είχε για όλους τους εμπλεκομένους μια αποτυχία του εγχειρήματος φαντάζει μεγάλο εμπρός στις «μικρές» υποχωρήσεις του καθενός από τις θέσεις του, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

Με αυτήν ακριβώς την κατάκτηση ως αφετηρία, σήμερα στις 5.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει τις εργασίες του το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Βασικός σκοπός, να μετατεθεί το κέντρο βάρους από τα οργανωτικά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες στην «πραγματική πολιτική». Τουτέστιν, οι εργασίες του συνεδρίου θα επιχειρήσουν να «ντύσουν» πολιτικά το εγχείρημα και να απαντήσουν σε πολιτικούς γρίφους του μέλλοντος που μόνο εύκολοι δεν είναι. Αυτό ακριβώς το «στοίχημα» αναφέρει με εύσχημο τρόπο και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου. Το «Τολμήσαμε – πετύχαμε – προχωράμε μπροστά» περιέχει τρεις ενότητες που αναφέρονται κατά σειρά στην αρχική απόφαση για ενοποίηση του χώρου, που δείχνει την τόλμη, στις πετυχημένες εκλογές του Νοεμβρίου, και την παρακαταθήκη της συμμετοχής των 210.000 πολιτών και, τέλος, στο τρίτο σκέλος που ξεκινά από τούδε και στο εξής και ενέχει την προσπάθεια μορφοποίησης πολιτικά της κίνησης.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές ομιλίες που θα δώσουν το «στίγμα». Εκτός από την επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρο του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, που θα ανοίξει τις εργασίες, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, θα υπάρχουν χαιρετισμοί με έντονο σοσιαλιστικό «άρωμα», όπως του εκπροσώπου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα. Πολιτικά σημαντικές, καθώς θα σκιαγραφήσουν προθέσεις έναντι του νέου κόμματος, θα είναι και οι τοποθετήσεις τόσο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Γιάννη Δραγασάκη. Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα λάβει τον λόγο και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με κομβικό ρόλο στο εγχείρημα, καθώς υπήρξε, ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής των εκλογών πέρυσι τον Νοέμβριο, πρόσωπο-κλειδί για την επιτυχημένη μέχρι αυτήν τη στιγμή εξέλιξη της προσπάθειας.

Τέλος, όσον αφορά τη σύσταση της Κ.Ε., που αποφασίστηκε την ύστατη ώρα, η «συνθετική αναλογική εκπροσώπηση» που ανέφερε η ανακοίνωση του Κινήματος μεταφράζεται ως εξής: Από τα 351 μέλη της Κ.Ε., λαμβάνει 128 το ΠΑΣΟΚ, 67 το Ποτάμι, 50 το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, 41 ο Νίκος Ανδρουλάκης, 35 η ΔΗΜΑΡ και 30 ο Γ. Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή