ΣΕΒ: Σε μία 15ετία θα επιστρέψουν οι επενδύσεις σε προ κρίσης επίπεδα

ΣΕΒ: Σε μία 15ετία θα επιστρέψουν οι επενδύσεις σε προ κρίσης επίπεδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 10-15 χρόνια εκτιμά ο ΣΕΒ ότι θα μπορέσουν να επανέλθουν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα προ κρίσης επίπεδα, αν αυξάνονται ετησίως κατά 10%-15%. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι θα αλλάξει το μείγμα πολιτικής, ώστε να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και ότι θα υπάρξει σταθερότητα στη μεταμνημονιακή εποχή. Αντίστοιχα, για τις επιχειρηματικές επενδύσεις (ιδιωτικές, χωρίς κατοικίες) θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ παραθέτει τα παραπάνω στοιχεία και στέλνει μήνυμα να συνεχιστούν στη μεταμνημονιακή εποχή οι σταθεροποιητικές πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα. Επίσης, απευθύνει προειδοποίηση μην υπάρξει διολίσθηση σε λογικές παροχών για εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων.

«Το πρόβλημα της χώρας από εδώ και πέρα είναι καθαρά πολιτικό», σημειώνει, «και συνδέεται με την πιθανή αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική προς εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων. Ηδη, χάθηκε μια γενιά, ας μη χαθεί και δεύτερη».

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικά τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά σημειώνει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν εκτινάσσεται η οικονομία είναι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται εργαζόμενοι και εργοδότες. «Σε κάθε περίπτωση», αναφέρει στο δελτίο του, «είναι εμφανές ότι με μια φιλοαναπτυξιακή φορολογική πολιτική η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί και ο λόγος που αυτό δεν συμβαίνει ακόμη σχετίζεται με τα πολλά φορολογικά και ρυθμιστικά βάρη που πέφτουν στους ώμους εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Ενδεικτικά, τιτλοφορεί τον πίνακα για την πορεία των επενδύσεων κατά το δ΄ τρίμηνο του 2017, που παραθέτει στο δελτίο του: «Θέλει ν’ ανθίσει το δεντρί, μα δεν τ’ αφήνει η πάχνη!».

Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,9% το δ΄ τρίμηνο του 2017, έναντι 0,7% την ίδια περίοδο του 2016. Η αύξηση αποδίδεται, ωστόσο, ώς ένα βαθμό στις εισαγωγές πλοίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 59,1%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, δηλαδή οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κατοικίες, αλλά και χωρίς εισαγωγές πλοίων αυξήθηκαν μόνο κατά 5,5%.

Επομένως, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι αν οι εισαγωγές πλοίων δεν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό (που ασφαλώς δεν είναι βέβαιο) για να διατηρηθεί ρυθμός αύξησης επιχειρηματικών και ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ 10% και 15%, θα χρειαστεί να τονωθούν αυτές με άλλους τρόπους. Κατά τον ΣΕΒ, μια φιλοαναπτυξιακή φορολογική πολιτική είναι το πιο σημαντικό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο δελτίο του ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι «η επιτάχυνση των επενδύσεων, πέραν της αύξησης των εισαγωγών πλοίων, είναι μάλλον γενικευμένη και εάν συνεχιστεί προμηνύει πλέον ισχυρή πορεία για τις επενδύσεις το 2018 και τα επόμενα χρόνια, εφόσον βεβαίως, δεν υπάρξουν εκπλήξεις εκτροχιασμού από το σχετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα».

Πέραν των επενδύσεων, το δελτίο του ΣΕΒ, το οποίο επιμελείται ο Μιχάλης Μασουράκης, ως επικεφαλής οικονομολόγος, σχολιάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης 1,4% του 2017, επισημαίνει τη στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,1% το 2017 και 0% το 2016). Αυτή σημειώθηκε παρά την αύξηση των αμοιβών και με δεδομένη την αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών, αποτυπώνει βασικά την υπερφορολόγηση της εργασίας, χωρίς να αποκλείεται η υποεκτίμησή της λόγω πιθανής όξυνσης της φοροδιαφυγής, σημειώνει το δελτίο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή