Φρέσκια καβουρόψιχα made in greece

Φρέσκια καβουρόψιχα made in greece

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, υπάρχουν «κονσέρβες» ψυγείου με φρέσκια ελληνική καβουρόψιχα, με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία.

Παρατηρώ τα ζωντανά μπλε καβούρια στη δεξαμενή. Η διπλανή έχει καραβίδες γλυκού νερού από τη λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη. Ό,τι παραλαμβάνουν οι υπεύθυνοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Μύτιλος στο χωριό Κίτρος της Πιερίας… σπαρταράει. Οι περίπου 50 ψαράδες με τους οποίους συνεργάζεται παραδίδουν κάθε πρωί τα μπλε καβούρια, που θα μπουν σε δεξαμενές με νερό για μία μέρα, να «φρεσκαριστούν», να ανακτήσουν δηλαδή τα νερά που έχασαν κατά τη μεταφορά και να καθαρίσουν. Η μεγαλύτερη ποσότητα αλιεύεται στον Θερμαϊκό κόλπο, στις εκβολές των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, αφού τα καβούρια προτιμούν τα υφάλμυρα νερά. Το μπλε καβούρι εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται σε αφθονία στο βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας μάλιστα προβλήματα στα δίχτυα και στο ψάρεμα άλλων ειδών. Από τη θάλασσα φορτηγά της εταιρείας μεταφέρουν τα καβούρια σε ειδικά δίχτυα και σε σύντομο χρονικό διάστημα βρίσκονται στις δεξαμενές (τα καβούρια μπορούν να ζήσουν εκτός νερού πολλές ώρες).

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τα ατμίζουν ζωντανά, τα κρυώνουν και τα ξεψαχνίζουν με μικρά μυτερά μαχαίρια. Η σάρκα είναι μόνο το 7% του συνολικού βάρους του καβουριού, γεγονός που κάνει την επεξεργασία του αρκετά κοστοβόρα. Αφού τη ζυγίσουν, τη συσκευάζουν και είναι έτοιμη για διανομή. Οι συσκευασίες περνούν από ειδικό μηχάνημα, το οποίο μέσω της υψηλής πίεσης παρατείνει τη διάρκεια ζωής της καβουρόψιχας, χωρίς να την επιβαρύνει με συντηρητικά. Δεν έχουν μακρά ημερομηνία λήξης, διατηρούνται για περίπου 40 μέρες στο ψυγείο. Ανοίγοντάς τες μυρίζεις μια ωραία θαλασσινή ευωδιά. η γεύση είναι «καθαρή», καβουριού ίσα ίσα περασμένου από τον αχνό. Δεν έχει τη χαρακτηριστική «κονσερβίλα».

Φρέσκια καβουρόψιχα made in greece-1

Η εταιρεία Μύτιλος δεν είναι καινούργια. Από το 1984 διατηρεί μυδοκαλλιέργειες και εμπορεύεται ζωντανά οστρακοειδή και καρκινοειδή σε χονδρική. Στα ηνία της επιχείρησης είναι τώρα ο γιος του δημιουργού της Γιάννη Ζεμπίλογλου, Νάσος, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε την ιδέα να συσκευάσει τον εκλεκτό μεζέ και να τον διαθέσει στη λιανική με την επωνυμία Aegean Gourmet.

Στην αγορά κυκλοφορούν τρεις συσκευασίες των 200 γρ., η καθεμία διαφορετική, ανάλογα με το μέρος του καβουριού από το οποίο προέρχεται η ψίχα: από τις δαγκάνες και τα πόδια, μεγάλα και μικρά κομμάτια από τον κορμό κοντά στις δαγκάνες και μεγάλα ολόκληρα κομμάτια ψίχας με πιο λευκό χρώμα.


Που βρίσκουμε τα προϊόντα: Στην Αθήνα: Μπαλάσκας, Αγροτική Γωνιά, Αφοί Βασιλόπουλοι, Degustation και στα Mega AB στο Ελληνικό και στην Εθνική, στον κόμβο Βαρυμπόμπης, όπως και στο ΑΒ στον Φάρο Ψυχικού. Στη Θεσσαλονίκη στο Εδώδιμον και στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης.

Τηλ. παραγωγού: 23510-71.143.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή