Ο Ερντογάν προκαλεί Ε.Ε. για το προσφυγικό

Ο Ερντογάν προκαλεί Ε.Ε. για το προσφυγικό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το προσφυγικό, συνεχίζει την κλιμάκωση της ρητορικής του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με παρακαλέσατε να μην ανοίξω τα σύνορα. Αν το κάνουμε, δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε», είπε χθες ο κ. Ερντογάν από το Ερζερούμ, στο οποίο βρέθηκε με αφορμή την κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Αφρίν. Οι αιχμές του κ. Ερντογάν στράφηκαν, φυσικά, κατά της Ε.Ε., η οποία μόλις προ ολίγων ημερών ενέκρινε χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό. Εκεί, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση εναντίον των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, λέγοντας ότι τους έχουν στείλει δωρεάν 5.000 φορτηγά και 2.000 αεροπλάνα με όπλα. Οι ρητορικές εξάρσεις του κ. Ερντογάν συνιστούν πια καθημερινό φαινόμενο και είναι πραγματικά απορίας άξιον ποιες θα είναι οι ουσιαστικές προοπτικές για εξεύρεση κάποιου κοινού τόπου ενόψει της συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Τις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να επιβαρύνει, μονομερώς βέβαια, η απολύτως αναμενόμενη –με βάση τα δεδομένα– απόρριψη από την ελληνική Δικαιοσύνη του τρίτου αιτήματος της Αγκυρας για έκδοση των οκτώ αξιωματικών. Στον –λιγότερο ή περισσότερο– ελεγχόμενο τουρκικό Τύπο, η νέα απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας παρουσιάζεται περίπου ως δικαίωση της άποψης που υπάρχει στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ότι η Ελλάδα παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Η Sabah περιγράφει την απόφαση της Δικαιοσύνης ως κίνηση που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας ως «ασφαλούς καταφυγίου για εγκληματίες». Υπενθυμίζουν, πέρα από την υπόθεση των οκτώ, ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη ένα άλλο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση ενός μέλους της τρομοκρατικής ομάδας DKHP-C. Επίσης, τονίζεται ότι λόγω γεωγραφίας, ως πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., η Ελλάδα είναι «δημοφιλής προορισμός» για πρόσφυγες αλλά και φυγάδες Τούρκους, ύποπτους για συνεργασία με το κίνημα Γκιουλέν.

Σημειώνεται επίσης ότι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν διαψεύδεται, ούτε όμως και επιβεβαιώνεται, δημοσίευμα ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο προτάθηκε εξωδίκως στην Αθήνα η ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τρεις πολίτες με τουρκικά διαβατήρια που καταζητούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Παράλληλα, σε στρατιωτικό επίπεδο οι Αμερικανοί, και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο διοικητής Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (AIRCOM) Τοντ Βόλτερς, απαντώντας σε ερώτημα για τη βάση του Ιντσιρλίκ, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι «ένα ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», ενώ επισήμανε ότι «όλες οι δραστηριότητες που εξελίσσονται στο αεροπορικό πεδίο ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές». Σημειώνεται, τέλος, ότι από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) τονίζεται πως σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» (11/3), για την άσκηση «Dynamic Manta 2018», υπάρχει μια ανακρίβεια σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι τουρκικές δυνάμεις σε περιστατικό. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις της MARCOM, Ντένβερ Απλχανς, «όπως συνηθίζεται στις ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες εντοπίζουν έναν αριθμό υποβρύχιων ήχων, πολλοί από τους οποίους αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα, αλλά όλοι ερευνώνται. Το τουρκικό πλοίο υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ έλαβε μέρος σε όλες τις σχετικές έρευνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή