Δεδομένα «εκατομμυρίων χρηστών του Facebook» απέσπασαν σύμβουλοι του Τραμπ

Δεδομένα «εκατομμυρίων χρηστών του Facebook» απέσπασαν σύμβουλοι του Τραμπ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα προσωπικά στοιχεία περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατάφερε να αποσπάσει «πλαγίως» η εταιρεία ηλεκτρονικών δεδομένων Cambridge Analytica, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε με σκοπό να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρουν δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και της βρετανικής Observer.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα δεδομένα, ώστε να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο θα της επέτρεπε να προβλέπει και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων.

Ιδιοκτήτης της Cambridge Analytica είναι ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Μέρσερ, σταθερός υποστηρικτής Ρεπουμπλικάνων πολιτικών με διάφορες δωρεές. Το 2014 επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο πρώην διευθυντής του λαϊκίστικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart News, Στιβ Μπάνον, «δυνατό χαρτί» της καμπάνιας του Τραμπ και πρώην ειδικός σύμβουλος του.

Το Facebook έως τώρα αρνείται το μέγεθος της ψηφιακής αυτής κλοπής, όμως ανακοίνωσε το πρωί το τέλος της συνεργασίας του με την Cambridge Analytica. Ο αμερικανικός κολοσσός διευκρίνισε ότι τα δεδομένα δεν κλάπηκαν μέσω της παραβίασης των λογαριασμών του. Αντιθέτως, πίσω από την κλοπή της Cambridge Analytica φαίνεται πως ήταν ένας ακαδημαϊκός ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος απέσπασε με νόμιμα μέσα τα στοιχεία χρηστών μέσω μίας εφαρμογής, η οποία δήθεν χρησιμοποιούνταν για ψυχολογική έρευνα.

Επίσης, σύμφωνα με το Facebook, η επίμαχη εφαρμογή, γνωστή με την ονομασία «thisisyourdigitallife», χρησιμοποιήθηκε από περίπου 270.000 χρήστες και όχι από πενήντα εκατομμύρια.

Μολαταύτα, το Facebook παραδέχτηκε ότι πληροφορήθηκε τις παραβατικές πράξεις του Κόγκαν το 2015 και ακολούθως έλαβε διαβεβαιώσεις τόσο από αυτόν όσο και από την εταιρεία, ότι τα δεδομένα που είχαν καταφέρει να αποσπάσουν μέσω της εφαρμογής, είχαν πλέον διαγραφεί.

Τα δημοσιεύματα για τη δράση της Cambridge Analytica έχουν προκαλέσει άισθηση στις ΗΠΑ, με τη γενική εισαγγελία της πολιτείας της Μασαχουσέτης να ανακοινώνει μέσω Twitter την έναρξη σχετικής έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή