Ορίστηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού – πρόεδρος ο Σταμάτης Κριμιζής

Ορίστηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού – πρόεδρος ο Σταμάτης Κριμιζής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορίσθηκε το πρώτο Δ.Σ. του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Πρόεδρος στον νεοσύστατο  Οργανισμό, ορίσθηκε ο κ. Σταμάτης Κριμιζής. Καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου ανέλαβε ο Σμήναρχος  ε.α. Κωνσταντίνος Πιλαφτσής και ως μέλη του Δ.Σ. ορίσθηκαν οι κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς (HellasSat), Βασίλειος Αναστασόπουλος, Βασίλειο Κωστόπουλο, Αθανάσιο Πότση και Γεώργιο Μαντζούρη.

Ο κ. Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία και με συμμετοχή σε σημαντικά διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).

Ο νέος οργανισμός ΕΛΔΟ παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τον σκοπό ίδρυσης του ΕΛΔΟ, όπως αυτός περιλαμβάνεται στο καταστατικό που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα,  σκοπός του είναι η διαμόρφωση στρατηγικής της χώρας για το διάστημα, η προώθηση της συμμετοχής της χώρα σε διαστημικά προγράμματα, η συμμετοχή σε διαστημικούς οργανισμούς/φορείς κ.ά. Επίσης το καταστατικό του οργανισμού προβλέπεται η ύπαρξη περίπου 30 θέσεων εργασίας. Ο ακριβής όμως αριθμός των απασχολουμένων θα οριστικοποιηθεί με την παρουσίαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που εξειδικευθεί στη συνέχεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή