Κατάσταση χάους με παγιδευμένους αμάχους στο Αφρίν

Κατάσταση χάους με παγιδευμένους αμάχους στο Αφρίν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σύροι αντάρτες, σύμμαχοι των τουρκικών δυνάμεων, κατέλαβαν το πρωί της Κυριακής την πόλη Αφρίν, που αποτελούσε τον στόχο της δίμηνης στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπολύθηκε εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στον θύλακο της Συρίας. Η κατάληψη έπληξε τις φιλοδοξίες των Κούρδων για αυτοδιοίκηση στην περιοχή και ενίσχυσε την επιρροή της Τουρκίας στη χώρα.

Οι δυνάμεις Σύρων ανταρτών, οι οποίες ουσιαστικά εργάζονταν για την προέλαση του τουρκικού στρατού, φαίνεται πως εισέβαλαν στην πόλη χωρίς αντίσταση, μετά την απόσυρση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Ωστόσο, οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες μιας κατάστασης χάους, καθώς οι άμαχοι είχαν παγιδευτεί από τα πυροβόλα και τις τουρκικές αεροεπιδρομές.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG αρνήθηκε πως η πόλη είχε πέσει και δήλωσε πως η μάχη βρισκόταν σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός μαρτυριών και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε πραγματοποιήσει εισβολή.

Την ίδια ώρα, στη Γούτα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν υπό εξέλιξη ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες ομάδες ανταρτών και σε αξιωματούχους της Συρίας και της Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκκένωση ορισμένων μαχητών σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στον Βορρά. Τις τελευταίες ημέρες, οι ιατροί στη Γούτα έχουν περιγράψει απελπιστικές σκηνές, κατά τις οποίες οικογένειες βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη της κυβέρνησης, drones και πυροβόλα. Και στο Αφρίν, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν δραπετεύσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα περικύκλωσαν την πόλη αφήνοντας μονάχα μία δίοδο ανοικτή στον Νότο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης κατά την ομιλία του στην Καλλίπολη την Κυριακή, επαινώντας τους Τούρκους και Σύρους στρατιώτες ως ήρωες. «Αυτό το πρωί, στις 8.30 π.μ., το κέντρο της πόλης του Αφρίν περιήλθε υπό τον πλήρη έλεγχο των μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζονται από τον δικό μας τουρκικό στρατό. Η πλειονότητα των τρομοκρατών είχε ήδη διαφύγει με την ουρά στα σκέλια», δήλωσε ο ίδιος.

Η επιχείρηση αποτέλεσε μεταστροφή για τους Σύρους μαχητές, οι οποίοι αρχικώς βρίσκονταν σε σύγκρουση με την κυβέρνησή τους, ενώ τώρα πολεμούν τους Σύρους Κούρδους που επιδίωκαν ένα βαθμό αυτονομίας στη Συρία. Η Τουρκία, ένας από τους κύριους συμμάχους των Σύρων ανταρτών, έχει στρέψει την προσοχή της στο να αποτρέψει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, από το να εδραιώσει τη θέση της στα σύνορα.

Επανοικοδόμηση

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε πως θα επανοικοδομήσει την περιοχή ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η διαδικασία φάνηκε πως ξεκίνησε στο Γκαζιαντέπ την Κυριακή, καθώς ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης και ακτιβιστές από το Αφρίν συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο για να επιλέξουν τα μέλη του συμβουλίου που θα αποτελέσουν τη διοίκηση της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή