«Οχι» σε μεταθέσεις διδασκόντων

«Οχι» σε μεταθέσεις διδασκόντων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο βάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια στη μετακίνηση διδασκόντων σε ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς να καλύπτεται η θέση που μένει κενή, όπως όρισε το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως σε σχετικά αιτήματα τεσσάρων καθηγητών του ιδρύματος, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κάλυψη της θέσης. Τα ΑΕΙ αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υποβαθμίζει τα ΑΕΙ σε υποχρεωτική εκπαίδευση, μετατρέποντας τα περιφερειακά ιδρύματα σε σκαλοπάτι των κεντρικών. Κάθε πανεπιστημιακός διορίζεται σε ένα πανεπιστήμιο για να διδάξει ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο το οποίο ολοκληρώνει τη φυσιογνωμία του ΑΕΙ και δεν μπορεί να παίρνει… μετάθεση όπως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μία ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, να θεωρούνται τα ΑΕΙ συγκοινωνούντα δοχεία.

Ειδικότερα, με το άρθρο 76, παράγραφος 1, περίπτωση β) στον πρόσφατο ν. 4485/2017 επί υπουργίας Γαβρόγλου, επιτρέπεται η μετακίνηση πανεπιστημιακών προς τα ΑΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης από ΑΕΙ που εδρεύουν σε άλλους νομούς, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη υπηρεσίας σε οποιαδήποτε βαθμίδα στο περιφερειακό ΑΕΙ. Για τη μετακίνηση δεν προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη της συνέλευσης του περιφερειακού τμήματος όπως όριζε ο ν.4415/2016, παρά μόνο απλή γνώμη. Ωστόσο, απαιτούνται η σύμφωνη γνώμη του τμήματος προορισμού και η έγκριση των Συγκλήτων των δύο ΑΕΙ.

Προ ημερών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (με ψήφους 7 έναντι 5) αρνήθηκε την επικύρωση της μετακίνησης τεσσάρων καθηγητών του ιδρύματος. Μάλιστα, μεταξύ αυτών ήταν σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου. Ιδια απόφαση είχε ληφθεί και τον περασμένο Αύγουστο. «Παρότι εκ του νόμου δίνεται στη Σύγκλητο το δικαίωμα να αρνηθεί τη μετακίνηση, η απόφαση του υπουργείου δεν είναι ορθή, διότι ερχόμαστε σε αντίθεση με συναδέλφους που ζητούν τη μετακίνηση. Αυτό ίσως να δυσκολέψει μία κρίση με γνώμονα το καλό του περιφερειακού ΑΕΙ. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τα περιφερειακά ΑΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνης Τουρλιδάκης. «Θα μπορούσαμε να το δεχθούμε εάν η πίστωση του μετακινούμενου παρέμενε στο ίδρυμα για να μπορεί να προκηρυχθεί η θέση του», προσθέτει.

Για το ίδιο θέμα, η Σύνοδος Κοσμητόρων και Προέδρων τμημάτων Υγείας (ιατρικές, οδοντιατρικές κ.λπ.) δηλώνει αρνητική. Μάλιστα, θεωρείται αρνητικό για έναν καθηγητή να ζητάει μετάθεση σε κεντρικό ΑΕΙ, αντί να διεκδικεί μία νέα θέση με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα του. Η Σύνοδος επίσης ανέφερε ότι ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις υποδομές και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των ιδρυμάτων, γεγονός που υπομονεύει την ποιότητα της παιδείας. Ενδεικτικά, για φέτος το Παν. Αθηνών ζήτησε 240 θέσεις για την Ιατρική Σχολή. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το συνολικό αριθμό εισακτέων θα ανακοινωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή