Σουπιές με μάραθα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 25΄ Μαγείρεμα: περίπου 45΄ – 50΄

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό σουπιές
  • 4 μεγάλα ματσάκια μάραθα*
  • 10 χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Για να καθαρίσουμε τις σουπιές, χωρίζουμε τα πλοκάμια από το σώμα. Αφαιρούμε το «κόκαλο» που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος. Αδειάζουμε τη σακούλα, αλλά κρατάμε τα μακρόστενα σακουλάκια με το μελάνι (θα τα φυλάξουμε στο ψυγείο και μπορούμε να φτιάξουμε την επαύριον ένα πιλαφάκι). Αφαιρούμε το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών, καθώς και την πέτσα από το σώμα. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά.

Χοντροκόβουμε τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από τα μάραθα. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε λίγο τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις σουπιές, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια, και συνεχίζουμε για λίγο το τσιγάρισμα.

Ρίχνουμε την ντομάτα και λίγο νεράκι, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Προσθέτουμε τα μάραθα, λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι όσο μας αρέσει. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να μείνουν με τη σάλτσα τους – για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.

* Μυστικό: Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό πιάτο που φτιάχνουν στα Χανιά της Κρήτης και σε μερικά νησιά από τα Δωδεκάνησα τη Μεγάλη Σαρακοστή, που υπάρχει άγριο μάραθο. Αν δεν έχετε αυτό το ιδιαίτερα μυρωδάτο βότανο, μην πάρετε σπαρτό μάραθο από τη λαϊκή, γιατί δεν έχει καθόλου μυρωδιά. Προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε άνηθο ή τα άγρια μυρωδάτα χόρτα που παίρνουμε για πίτες ή να κάνετε ένα συνδυασμό από ήμερα αλλά μοσχομύριστα χόρτα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή