Κέρκυρα: Eπτανησιακή μελωδία

Κέρκυρα: Eπτανησιακή μελωδία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ακούστε τις τρεις φιλαρμονικές να παιανίζουν σε ρυθμούς πένθιμους, προσδίδοντας στην αρχοντική πόλη της Κέρκυρας μοναδικό χαρακτήρα.

Μ. Παρασκευή

Πιάστε θέση από νωρίς στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο επιτάφιος της Μητρόπολης, τον οποίο συνοδεύουν οι τοπικές αρχές, οι τρεις φιλαρμονικές και πλήθος κόσμου. Τα καλύτερα σημεία είναι από τα Μουράγια μέχρι το Λιστόν. Γύρω  στις 10 το βράδυ θα ακούσετε την κάθε ορχήστρα να παίζει διαφορετικό πένθιμο σκοπό: η κόκκινη «Παλαιά» το Adagio του Albinoni, η μπλε «Μάντζαρος» το Marcia Funebre του Verdi και η «Καποδίστριας» την Elegia Funebre του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Κέρκυρα: Eπτανησιακή μελωδία-1

«Καποδίστριας», η φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης με τις χαρακτηριστικές κόκκινες στολές. (Φωτογραφία: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Μ. Σάββατο

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μη χάσετε το πιο φημισμένο έθιμο της πόλης, τους Μπότηδες, το σπάσιμο των πήλινων κανατιών κατά την πρώτη Ανάσταση. Γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες κανάτια, κάθε μεγέθους, να πετάγονται από τα μπαλκόνια και να σπάνε με πάταγο στο έδαφος. Το βράδυ κατευθυνθείτε στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ξεκινάει από εδώ η πομπή με τις φιλαρμονικές και τις χορωδίες του ορθόδοξου και του καθολικού κλήρου με κατεύθυνση προς την πλατεία Σπιανάδα, όπου και τελείται η αναστάσιμη ακολουθία.

Κέρκυρα: Eπτανησιακή μελωδία-2

Tο μεγάλο κιόσκι στην πλατεία Σπιανάδα, όπου τελείται η αναστάσιμη λειτουργία. (Φωτογραφία: © ΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ)

Κυριακή του Πάσχα

Το σούβλισμα δεν είναι διαδεδομένο και τα περισσότερα σπίτια ψήνουν αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο. Κατευθυνθείτε στην Παλιά Περίθεια με τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και την πλούσια ιστορία, για φαγητό στις ταβέρνες του χωριού.

Παντός καιρού

Πηγαίνετε για βόλτα και καφέ δίπλα στο ποτάμι που καταλήγει στη θάλασσα στο χωριό Λευκίμμη, για δημιουργική κουζίνα στο Pomo d’ Oro (Πλατεία Σκαραμαγκά 13, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610-28680), για ωραία θέα στη θάλασσα ανεβείτε στο Παλιό Φρούριο, για ποτό δίπλα στα τείχη στο Πολύτεχνο (Σχολεμβούργου 39, Παλιά Πόλη, τηλ. 26610-27794).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή