ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο η Cambridge Analytica

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο η Cambridge Analytica

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ώρα που οι βρετανικές αρχές ζητούσαν από τη Δικαιοσύνη ένταλμα έρευνας των γραφείων της εταιρείας Cambridge Analytica, ραγδαία υποχώρηση της τάξεως του 7% τη Δευτέρα, σημείωνε η τιμή της μετοχής του Facebook, με την εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να χάνει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια από την αξία της.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις πρώην υπαλλήλου της Cambridge Analytica, η εταιρεία συγκέντρωσε για λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ, παρανόμως στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία αξιοποίησε για να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο BBC, η επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ICO, Ελίζαμπεθ Ντέναμ, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος έρευνας των αρχηγείων της Cambridge Analytica. «Ερευνούμε εάν το Facebook διασφάλισε –ή όχι– προσωπικά δεδομένα και εάν ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ασφαλή τους αποθήκευση, αφού διαπίστωσαν τη διαρροή», είπε η κ. Ντέναμ.

Η αποκάλυψη της παράνομης αξιοποίησης των δεδομένων αυτών οδήγησε χθες μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να καλέσουν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για κατάθεση ενώπιον του οργάνου, κατηγορώντας τον δημιουργό του Facebook ότι παραπλάνησε τη Βουλή. Εξηγήσεις ζήτησαν ήδη από τον Ζούκερμπεργκ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι νομοθέτες, απαιτώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο η Cambridge Analytica, ιδιοκτησίας τότε του πρώην στενού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά το 2014. «Θα θέλαμε να έχουμε την απάντησή σας μέχρι τη Δευτέρα 26 Μαρτίου», ανέφερε σε χθεσινή του επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής για τα ΜΜΕ της βρετανικής Βουλής, Ντέμιαν Κόλινς.

Δημοσιογράφοι του κυριακάτικου δελτίου ειδήσεων του βρετανικού Channel 4 κατέγραψαν κρυφά στελέχη της Cambridge Analytica να επαίρονται για την ικανότητά τους να παγιδεύουν πολιτικούς, προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες ιερόδουλων, μεταξύ άλλων, για να επηρεάσουν έτσι το αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων. Σε χθεσινές του δηλώσεις εκπρόσωπος της Cambridge Analytica δεσμεύθηκε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

Από τη μεριά του, το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι προσέλαβε ειδικούς ορκωτούς λογιστές της εταιρείας Stroz Friedberg, οι οποίοι θα ερευνήσουν εάν η Cambridge Analytica διατήρησε στα αρχεία της τα επίμαχα υποκλαπέντα δεδομένα.

Οι αποκαλύψεις εις βάρος της Cambridge Analytica αποτελούν νέα σημαντική απειλή κατά του Facebook, το οποίο βάλλεται ήδη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ρωσικές πηγές με στόχο Αμερικανούς ψηφοφόρους το 2016.

Τον περασμένο μήνα, το Facebook κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία του υποχώρηση των ημερήσιων χρηστών του σε ΗΠΑ και Καναδά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή