Βελιγράδι by locals

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείπνο για δύο σε ένα εστιατόριο-σπίτι, η σερβική εκδοχή των κρουασάν και η μεγάλη επιστροφή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Εστιατόριο Salon 5

Avijaticarski trg 5

Tηλ. +38-1645496833

Καθημερινά από 15.00 έως αργά

Κυρίως πιάτο: από 8 ευρώ

Βελιγράδι by locals-1

Σπιτική ατμόσφαιρα και δείπνο υψηλών προδιαγραφών στο Salon 5.

Το Βελιγράδι έχει πολλά εστιατόρια «κρυμμένα» μέσα σε διαμερίσματα, αυτό όμως είναι το καλύτερο. Συνδυάζει ιδανικά τη φιλόξενη ατμόσφαιρα ενός σπιτιού με φαγητό υψηλής ποιότητας, που ξεπερνά τα πολυτελή ρεστοράν με τις λαμπερές σάλες. Πριν ξεκινήσετε το δείπνο σας, μπορείτε να χαλαρώσετε στο σαλόνι πίνοντας ένα απεριτίφ και ακούγοντας μουσική. Το μενού είναι μικρό αλλά αριστουργηματικό, το ίδιο και η αισθητική του χώρου, στον οποίο συνυπάρχουν η αρχιτεκτονική παλαιότερων εποχών, η σύγχρονη τέχνη και τα αντικείμενα ντιζάιν από τη δεκαετία του 1970.

Svetlana Copic


Συναυλιακός χώρος Bitef Art Cafe

Mitropolita Petra 8

Tηλ. +38-163594294

Καθημερινά 22.00-04.00

Μπίρα (φιάλη): 2,20 ευρώ

Βελιγράδι by locals-2

 Στο Bitef Art Cafe θα ευχαριστηθείτε συναυλίες.

Εδώ έχω παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες συναυλίες της ζωής μου. To Art Cafe Bitef φιλοξενεί δημοφιλείς καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά είδη σε έναν χώρο που παντρεύει την αστική aισθητική με τη φαντεζί ατμόσφαιρα. Υπάρχουν καθίσματα για το κοινό μπροστά από τη σκηνή, αλλά ο περισσότερος κόσμος προτιμά να στέκεται περιμετρικά της, για να έχει καλύτερη επαφή με τους μουσικούς και, φυσικά, να χορεύει.

Dunja Djudjic


Εστιατόριο Mornar

Decanska 2

Tηλ. +38-1113255514

Δευτέρα-Σάββατο 09.00-23.00

Κυριακή 12.00-22.00

Κυρίως γεύμα: 6,75 ευρώ

Δεν ζω στο κέντρο της πόλης, αλλά κινούμαι σε αυτό λόγω σπουδών και δουλειάς εδώ και πολλά χρόνια. Συνεπώς, το να βρω ένα εστιατόριο με νόστιμο, σπιτικό φαγητό και όχι πολύ ακριβό ήταν πάντα ζητούμενο για μένα. Το Mornar σερβίρει παραδοσιακή σερβική κουζίνα σε χορταστικές μερίδες, όπως γεμιστές πιπεριές, duvec (μαγειρεμένα λαχανικά και χοιρινό κρέας), μουσακά (μια παραλλαγή του δικού μας, χωρίς μελιτζάνα, με πατάτες), σαρμαδάκια, ψητά κρέατα κ.ά. Tip: Κάθε μέρα 09.00-12.00 παίρνετε ένα πλήρες γεύμα με μόλις 1,70 ευρώ.

Vesna Radovanovic


Κτίρια Televizorke

Blok 28

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Τα κτίρια που ονομάστηκαν Televizorke, λόγω του σχήματος των παραθύρων τους, που θύμιζαν οθόνες τηλεόρασης, θεωρήθηκαν στο παρελθόν από τα πιο άσχημα του νέου Βελιγραδίου. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, τα τετράγωνα παράθυρα και οι βεράντες τους φαίνεται ότι έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών. Αναγνωρίζονται, δε, ως ένα σύμβολο της δεκαετίας του 1970, περιόδου κατά την οποία το Βελιγράδι γνώρισε ανάπτυξη και πλούτο. Όταν βρεθείτε εκεί, ρίξτε μια ματιά και στο φουτουριστικό κτίριο του δημοτικού και στο νηπιαγωγείο, που μοιάζει με μεγάλο UFO.

Vladimir Dulovic


ΤΟ «Παράνομο Σινεμά» του Magacin

Kraljevica Marka 4

Tηλ. +38-1113286849

Κυριακή 18.00

Δωρεάν

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κινηματογράφοι στο Βελιγράδι έκλεισαν. Παρ’ όλα αυτά, το λεγόμενο «Παράνομο Σινεμά», προβάλλοντας χαμηλού κόστους και ανεξάρτητες ταινίες, κατάφερε να γίνει ένα είδος θεσμού στην πόλη. Στο μικρό πολιτιστικό κέντρο Magacin, στην καρδιά της σερβικής πρωτεύουσας, μπορείτε κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα να δείτε περιθωριακά, απαγορευμένα, ακτιβιστικά, αναρχικά φιλμ και ντοκιμαντέρ. Οι θέσεις για τους θεατές δεν είναι περισσότερες από τριάντα, αλλά η είσοδος είναι δωρεάν και μπορεί οποιοσδήποτε να προτείνει μια ταινία για προβολή, με την προϋπόθεση ότι μετά τους τίτλους τέλους θα ξεκινήσει ο ίδιος μια συζήτηση για την ταινία. Στον χώρο του Magacin μπορεί κανείς να δει και ενδιαφέρουσες εκθέσεις.

Dusan Lopusina


Παμπ Crveni Rak

Beogradska 14

Tηλ. +38-1113731853

Καθημερινά 10.00-02.00

Μπίρα: 2,20 ευρώ

Στο «κόκκινο καβούρι» θα βρείτε ό,τι μπορεί να επιθυμήσει κανείς από μια παμπ που σέβεται τον εαυτό της: καλές μπίρες σε ικανοποιητική ποικιλία, live μουσική, φιλική ατμόσφαιρα και φιλόξενους θαμώνες. Η καταπληκτική ρακία, σερβική εκδοχή της ρακής, που σερβίρουν είναι επίσης λόγος για να το επισκεφτείτε. Oι μουσικές επιλογές είναι κυρίως ροκ και μπλουζ, τα ξύλινα έπιπλα και οι κόκκινοι τοίχοι, γεμάτοι με φωτογραφίες και αναμνηστικά, δημιουργούν μια ευχάριστη ζεστή ατμόσφαιρα. Διαθέτει μόνο 6-7 τραπέζια, οπότε ίσως θα ήταν προτιμότερο να κάνετε κράτηση πριν πάτε. Βρίσκεται στο πολύ δημοφιλές Ζέμουν (ή Σεμλίνο), παραδουνάβια περιοχή, που αποτελεί έναν από τους δήμους του Βελιγραδίου.

Dusan Lopusina


Αρτοποιείο Carli

Brace Jugovic 16

Tηλ. +38-1113343690

Δευτέρα-Παρασκευή 06.00-15.00

Σάββατο 06.00-14.00

Kifle: 0,20 ευρώ

Τα Kifli ή kifle είναι ένα είδος κρουασάν που τρώγονται στη Σερβία κυρίως για πρωινό. Παραδοσιακά σερβίρονται με βούτυρο και μαρμελάδα, αλλά θα τα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές. Το μικρό αρτοποιείο Carli φημίζεται για τα kifle του. Η μυρωδιά θα σας οδηγήσει στην πόρτα του, όπου θα σας υποδεχτούν οι χαμογελαστές κυρίες πίσω από τον πάγκο, έτοιμες να σας σερβίρουν όπως η μαμά σας. Απορώ πού βρίσκουν τον χρόνο να εξυπηρετούν τόσο γρήγορα τους πελάτες και ταυτόχρονα να πιάνουν την κουβέντα με τουρίστες και ντόπιους, και να τους ρωτούν πώς τους φαίνεται η πόλη ή τι κάνουν τα παιδιά τους αντίστοιχα. Η ποικιλία δεν είναι μεγάλη, θα βρείτε δύο εκδοχές kifle (γλυκά και αλμυρά), μπουρεκάκια με κρέας, cream cheese ή σπανάκι και τυρί, αλλά είναι όλα πεντανόστιμα!

Vladimir Dulovic


Τα Γκράφιτι της Dusanovac

Ustanicka 63

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Υπάρχουν πολλά ωραία γκράφιτι στο Βελιγράδι. Τα πιο γνωστά βρίσκονται στο κέντρο, υπάρχουν όμως κάποια που αξίζει να δείτε, ακόμα και αν χρειαστεί να περιηγηθείτε σε πιο περιφερειακές γειτονιές. Χαρακτηριστικά, στην περιοχή Dusanovac υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον γκράφιτι με έναν άνθρωπο να χαλαρώνει σε μια μπανιέρα καπνίζοντας το τσιγάρο του. Θα το βρείτε σε έναν από τους τοίχους ενός συγκροτήματος πέντε κτιρίων. Ένα άλλο, κοντά στο ταχυδρομείο, απεικονίζει έναν άνθρωπο να κοιμάται.

Djordje Vidojevic


Μπαρ Mladost

Dobanovacka 6

Καθημερινά 10.00-22.00

Μία ώρα: 3,40 ευρώ

Εδώ γεννιούνται οι Σέρβοι πρωταθλητές του πινγκ πονγκ από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα. Δεν έχει σχέση με τα μοδάτα πινγκ πονγκ-μπαρ του Μανχάταν και του Λονδίνου, είναι αυθεντικά ρετρό. Οι ιδιοκτήτες του είναι η οικογένεια Καρακάσεβιτς, όλοι τους γνωστοί πρωταθλητές του αθλήματος. Αν δεν σας πολυενδιαφέρει το παιχνίδι, υπάρχει ένας όμορφος απομονωμένος κήπος με μια καρυδιά, όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας.

Svetlana Copic


Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Usce 10, blok 15

Δευτέρα, Τετάρτη και

Παρασκευή-Κυριακή 10.00-18.00

Πέμπτη 10.00-22.00

Εισιτήριο εισόδου: 2,50 ευρώ

Βελιγράδι by locals-3

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε πρόσφατα έπειτα από δεκαετή ανακαίνιση. (Φωτογραφία: © Marija Konjikusic)

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης άνοιξε και πάλι για το κοινό έπειτα από δέκα χρόνια που έμεινε κλειστό λόγω ανακαίνισης. Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης, ανάμεσά τους πίνακες του Πικάσο, του Ματίς και του Βαν Γκογκ. Το κτίριο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, έργο των γνωστών αρχιτεκτόνων Ivan Antic και Ivanka Raspopovic. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σάβου, σε μια υπέροχη τοποθεσία, ιδανική για βόλτα μετά την επίσκεψη στις αίθουσες. Το φοιτητικό εισιτήριο είναι 1,25 ευρώ, ενώ κάθε Τετάρτη η είσοδος είναι δωρεάν.

Djordje Vidojevic

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή