Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών είναι τυχερή. Έχει επιτέλους έναν φορέα να τους υποστηρίζει. Η Artworks είναι ένας νέος οργανισμός, που έχει στόχο την οικονομική στήριξη εικαστικών ηλικίας 25 έως 35 ετών. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία ουσιαστική μέριμνα για τη νέα εικαστική σκηνή. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει σχεδιάσει μια πολιτιστική πολιτική που θα ενθαρρύνει τους αποφοίτους από τις σχολές καλών τεχνών της χώρας. Και μόνο το 2016 θέσπισε το πρώτο κρατικό βραβείο εικαστικών τεχνών, το οποίο όμως θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες. 

Η Artworks, που ιδρύθηκε πέρυσι από τη Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και τη Δήμητρα Νικολού, έχει σκοπό να βοηθά πολλούς δημιουργούς σε ετήσια βάση, τόσο από τον χώρο των καλών τεχνών όσο και από το πεδίο της κινούμενης εικόνας. Πίσω από το εγχείρημά τους βρίσκεται το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χάρη στο οποίο γνωρίστηκαν κιόλας – συμμετείχαν οι δυο τους στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (ΜοΜΑ) της Νέας Υόρκης, το οποίο εντάσσει νέους επαγγελματίες από την Ελλάδα σε διάφορα τμήματα του μουσείου. 

Φέτος είναι η πιλοτική χρονιά της Artworks. Αρχές Ιανουαρίου προκηρύχθηκε ένας ανοιχτός διαγωνισμός, από τον οποίο επελέγησαν 60 δημιουργοί (την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους). Οι επιλαχόντες θα συμμετάσχουν σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια, συζητήσεις και καθοδήγηση από ειδικούς. Στον καθένα θα δοθεί ξεχωριστά το χρηματικό έπαθλο των 6.000 ευρώ. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την επαγγελματική εξέλιξη των καλλιτεχνών. Να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι να παραγάγουν ένα συγκεκριμένο έργο στο τέλος του προγράμματος», λένε οι δύο νέες δραστήριες γυναίκες, που, ενώ έχουν διαφορετικό υπόβαθρο η καθεμία, έχουν στρέψει το επαγγελματικό τους ενδιαφέρον προς τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Η Μαρίλη έχει σπουδάσει μηχανικός στο Πολυτεχνείο και καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ η Δήμητρα είναι νομικός και ιστορικός τέχνης. «Επιθυμούμε, μελλοντικά, να φτιάξουμε ένα δίκτυο καλλιτεχνών και να χτίσουμε γέφυρες με παρόμοιες πλατφόρμες του εξωτερικού». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή