Η αλλοτινή Αίγυπτος μέσα από τον φακό του πρωτοπόρου Φρεντερίκ Μπουασονά

Η αλλοτινή Αίγυπτος μέσα από τον φακό του πρωτοπόρου Φρεντερίκ Μπουασονά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση του Γαλλοελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά (18 Ιουνίου 1858 – 17 Οκτωβρίου 1946) με θέμα «Ο Φρεντ Μπουασονά στην Αίγυπτο» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Ο Μπουασονά, που ήταν ιδιαιτέρως γνωστός για τη φωτογραφική τεχνική του και τις πολυσχιδείς δράσεις του (συνταίριαζε τον αλπινισμό με τη μουσική και τις τέχνες), προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄, προκειμένου να τραβήξει σειρά φωτογραφιών για μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «Αίγυπτος» (1932). Το 1933 επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης αυτής αποστολής του αποτόλμησε μια φωτογραφική εξόρμηση προς το όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών, έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Εξοδο». Αυτή η σειρά φωτογραφιών προοριζόταν για μια δεύτερη έκδοση, η οποία, όμως, δεν έλαβε ποτέ χώρα. Η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία επιμελούνται οι Οριάνα Μπάντελεϊ, Εβελίνα Γουόρνερ και Γιώργης Μαγγίνης, επικεντρώνεται στο φωτογραφικό του έργο για τα δύο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Μ. Βρετανία), καθώς και την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο τον φωτογράφο στην έρημο του Σινά.

Γενικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γεννημένος στη Γενεύη Μπουασονά διακρίθηκε διεθνώς χάρη στην τεχνική του (κέρδισε το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού) και επισκέφθηκε αρκετές φορές την Ελλάδα, αποτυπώνοντας με τη φωτογραφική του μηχανή ποικίλες όψεις της ελληνικής κοινωνίας. Το 1903, ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας μαζί με τον Ντανιέλ Μπο – Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, ενώ το 1930 πραγματοποίησε ταξίδι στο Αγιον Ορος. Ενδιάμεσα, περπάτησε στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, στην Ιθάκη, στην Κρήτη, στην Ανδρίτσαινα κ.α. Το αρχείο του με τις ελληνικού περιεχομένου φωτογραφίες του φυλάσσεται στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Επίσης, το αρχείο του γιου του, Ανρί – Πολ, που βρέθηκε στο μέτωπο της Μικράς Ασίας το 1921 και αποτύπωσε με τον φακό του πολύτιμα τεκμήρια από τα μετόπισθεν, δωρήθηκε από την οικογένεια Μπουασονά στο Μουσείο Μπενάκη.

​​Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή