«Προίκα» στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής τα αυξημένα κέρδη

«Προίκα» στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής τα αυξημένα κέρδη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «προίκα» την αυξημένη κερδοφορία, ύψους 71,6 εκατ. ευρώ, που κατέγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το 2017 σε ενοποιημένη βάση και την ισχυρή ώθηση που έδωσαν οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου της ΕΤΕ, δρομολογείται η επόμενη μέρα για την πώληση της εταιρείας, μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο με την Exin. Η προθεσμία για την Exin λήγει αύριο Τετάρτη και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να παρέλθει άκαρπη, ανοίγοντας τον δρόμο για την κήρυξη του αναδόχου ως έκπτωτου από τον διαγωνισμό.

Το βλέμμα στρέφεται στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία και δη στον κινεζικό όμιλο της Fosun, που ήταν ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής προσφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες– περί τα 620 – 650 εκατ. για το 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές είχαν κατατεθεί πέρυσι τέτοια εποχή με βάση τα αποτελέσματα του 2016. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων που σημείωσε η Εθνική Ασφαλιστική το 2017, καταγράφοντας άνοδο των κερδών πριν από φόρους κατά 23,5% σε ενοποιημένη βάση και κατά 27,9% σε ατομική βάση, ανοίγει τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος. Την προοπτική αυτή άφησε ανοικτή και η εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου, κ. Κανγκ Λαν, σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Bloomberg. Στις δηλώσεις της η κ. Λαν, η οποία είναι και επικεφαλής του ασφαλιστικού ομίλου της Fosun, σημείωσε ότι ο κινεζικός όμιλος πρέπει «να επανεκτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας πριν κληθεί να επικαιροποιήσει την προσφορά της».

Tο θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και συγκεκριμένα στα 9,4 εκατ. που απέφερε η πώληση της UBB Metlife και UBB Brokers, στην απελευθέρωση των 15 εκατ. από την πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου λόγω της Audatex, στο κέρδος από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 4,4 εκατ. και στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματος κατά 18 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως ώθησαν τα κέρδη προ φόρων στα 73,9 εκατ. σε ατομική βάση, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στα 797,6 εκατ. και στα 818,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Μετά την κεφαλαιοποίηση των κερδών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας βελτιώθηκε στο 198,4% χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων και στο 131,9% με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνουν οι εποπτικές αρχές στις ασφαλιστικές εταιρείες να επιμερίσουν τις υποχρεώσεις τους έως και 16 χρόνια, μειώνοντας αντίστοιχα τα τρέχοντα αποθέματα.

Σημαντικό στοιχείο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής Τράπεζας ως πωλητή στην προσπάθεια βελτίωσης του τιμήματος είναι η αύξηση των πωλήσεων που επιτεύχθηκε μέσω του τραπεζικού δικτύου, δηλαδή οι πωλήσεις bancassurance. Συγκεκριμένα τα ασφάλιστρα του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ» ανήλθαν σε 91,3 εκατ. ευρώ, συγκρατώντας τη μείωση των πωλήσεων που καταγράφηκε από τα άλλα δίκτυα διανομής. Σημειώνεται ότι το bancassurance αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαπραγμάτευση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς, εκτός από το 75% της εταιρείας, στοιχείο μεταβίβασης είναι και η χρήση του τραπεζικού δικτύου της ΕΤΕ για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Να σημειωθεί επίσης ότι από το σύνολο των 623,5 εκατ. ευρώ που ήταν σε ενοποιημένη βάση τα ασφάλιστρα του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 70% αφορούν ασφάλιστρα ζωής και το 30% στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή