Τη διαδικασία για την πώληση του «Ντυνάν» ανοίγει η Πειραιώς

Τη διαδικασία για την πώληση του «Ντυνάν» ανοίγει η Πειραιώς

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τη διαδικασία πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν». Η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται εντός των ημερών να επιλέξει τον σύμβουλο που θα εισηγηθεί τον τρόπο αποεπένδυσης από το νοσηλευτήριο «Ημιθέα», της θυγατρικής δηλαδή που έχει το νοσηλευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν».

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος που θα επιλεγεί, θα κληθεί να εισηγηθεί στη διοίκηση της τράπεζας το κατά πόσον είναι προτιμότερο να προκηρυχθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός ή να προκριθεί η διαδικασία της απευθείας κατάθεσης προσφορών από δυνητικούς επενδυτές. Η τελική επιλογή θα καθορίσει και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, καθώς είναι σαφές ότι, η απευθείας κατάθεση προσφορών, μπορεί να επισπεύσει την πώληση, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τράπεζας Πειραιώς θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν δεσμεύεται για τη διενέργεια διαγωνισμού, δεσμεύεται ωστόσο για την αποεπένδυση έως τα μέσα του 2018, καθώς όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του 2017, η τράπεζα περιελάμβανε την «Hμιθέα» στα διακρατούμενα προς πώληση στοιχεία ενεργητικού. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 προκηρύχθηκε διαγωνισμός που κατέστη άγονος, αφού οι δύο υποψήφιοι, «Eυρωκλινική» (Global Finance) και «Pέα», που πραγματοποίησαν due diligence, κατέθεσαν μη ικανοποιητικές προσφορές. Η απόφαση της διοίκησης να ανοίξει τη διαδικασία για την αποεπένδυση από τη συμμετοχή της στο «Ερρίκος Ντυνάν», συνδέεται και με τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των stress test.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί σημαντική κίνηση για τον κλάδο υγείας, που βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων μετά την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως το CVC Partners που εξαγόρασε το Metropolitan και το ΙΑΣΩ General, αλλά και τις προσπάθειες επανατοποθέτησης στην αγορά που πραγματοποιούνται από τους εγχώριους παίκτες –όμιλος Αποστολόπουλου και Υγεία– στον χώρο. Με δεδομένη τη σημαντική υποδομή, αλλά και την τοποθεσία του κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το «Ντυνάν» μπορεί μέσα από την εξεύρεση νέου μετόχου που θα επενδύσει και θα το λειτουργήσει αποτελεσματικά, να εντείνει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των νοσηλευτηρίων. Ο κλάδος προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών λόγω της ζήτησης που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τα προσεχή χρόνια, προεξοφλώντας τις κινήσεις συγκέντρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Tράπεζα Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού «Hμιθέα» απέκτησε το 2014 έναντι 115 εκατ. ευρώ, το «Eρρίκος Nτυνάν» που βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. ευρώ και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του προηγούμενου έτους στη διοίκηση του «Ντυνάν» τοποθετήθηκε ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας, ο οποίος ανέλαβε τη σταδιακή μεταστροφή της ζημιογόνου πορείας σε κερδοφόρο και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2017 θα είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάκαμψης. Το 2016 ο κύκλος εργασιών (προ rebate και clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι του 2015. Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, το νοσοκομείο δεν ανέτρεψε την αρνητική κερδοφορία, καταγράφοντας αρνητικά EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα έναντι του 2015 κατά 42%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 33% έναντι του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή