Αύξηση τιμών και πωλήσεων στην αγορά κατοικίας το 2017

Αύξηση τιμών και πωλήσεων στην αγορά κατοικίας το 2017

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα ορατά και ως φαίνεται διατηρήσιμα σημάδια ανάκαμψης κατέγραψε η αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς όπως αναφέρει η τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Eλλάς, οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 1% σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με την έρευνα, σε πανελλαδικό επίπεδο, αύξηση σημείωσαν τόσο οι νεόδμητες κατασκευές (μέχρι πέντε έτη), όσο και οι παλαιότερες (άνω των πέντε ετών), με 1% και 1,1% αντίστοιχα.

Στην περιοχή της Αττικής, όπου καταγράφεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα κατάλληλα για εκμίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών εντοπίζεται σε παλαιότερες κατοικίες, με ποσοστό της τάξεως του 1,2%. Στον αντίποδα, στα νεόδμητα, η RE/MAX κάνει λόγο για μικρή πτώση των τιμών κατά 0,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνεται και ο «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με τη διαμόρφωση των νέων τιμών ζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, περιοχές όπως το Κερατσίνι, όπου τα νεόδμητα που πωλήθηκαν πέρυσι κυμάνθηκαν σε αξία μεταξύ 1.050 και 1.450 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που οι αντικειμενικές αξίες δεν ξεπερνούν τα 650-700 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα ακίνητα διαμορφώθηκε σε 1,1% κατά μέσον όρο, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές σημείωσαν αύξηση κατά 1%. Στην υπόλοιπη χώρα (περιλαμβάνονται κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας) στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή, ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

Επίσης, βάσει των στοιχείων που αντλήθηκαν από πωλήσεις ακινήτων που έγιναν μέσω του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες σε ποσοστό 93%, έναντι μόλις 7% που αφορούσε πωλήσεις των πιο σύγχρονων κατασκευών. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

Στην Αττική, το 83% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων. Η πλειονότητα των ακινήτων (64%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/6 των προτιμήσεων (15%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%. Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, στην Αττική προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.) από το 41% των αγοραστών. Επίσης, το 35% των αγοραπωλησιών αφορούσαν μικρότερης επιφάνειας ακίνητα (μέχρι 70 τ.μ.).

Οπως τονίζει στην ανάλυσή της η RE/MAX, ο όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2017 κατέγραψε ανοδική τάση, συνεχίζοντας τη θετική πορεία του 2016, όταν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 10,8%. Σημειώνει δε, ότι «ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων θα διαμορφώσουν και οι νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς ανάλογα με το πόσο και πού θα αυξηθούν, ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά, διαμορφώνοντας νέες τάσεις, ανάλογα με τα ποσοστά αναπροσαρμογής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή