Διαμαρτυρία στην Πάτρα για το μεταναστευτικό

Διαμαρτυρία στην Πάτρα για το μεταναστευτικό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε χθες το μεσημέρι έξω από το νέο λιμάνι της Πάτρας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων των νοτίων συνοικιών της πόλης για το μεταναστευτικό, αφού την ίδια ακριβώς ώρα αλληλέγγυοι και ομάδες αντιεξουσιαστών πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους μετανάστες.

Οπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συλλόγων που πήραν την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση, η κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, «λόγω της υποβάθμισης της περιοχής με τη συνεχιζόμενη λειτουργία άτυπων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων». Οπως είπαν, «η κινητοποίηση δεν είχε να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα, αφού ήμασταν πάντα δίπλα στους μετανάστες προσφέροντάς τους βοήθεια, όμως αυτή η κατάσταση με τους άτυπους καταυλισμούς πρέπει να σταματήσει». Στην ίδια συγκέντρωση συμμετείχαν αστυνομικοί και λιμενικοί, ύστερα από αποφάσεις που έλαβαν οι ενώσεις τους.

Λίγα μέτρα πιο μακριά, αλληλέγγυοι και ομάδες αντιεξουσιαστών είχαν συγκεντρωθεί μαζί με εκατοντάδες μετανάστες σε χώρο πρώην εργοστασίου επί της Ακτής Δυμαίων, ενώ όταν αποχώρησαν οι κάτοικοι, απέκλεισαν για λίγη ώρα τον δρόμο. Ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις, αλλά και μέσα στο λιμάνι, είχαν αναπτυχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ και δυνάμεις του Λιμενικού, ώστε να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Στο μεταξύ λόγω των κινητοποιήσεων, που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία, κυρίως από και προς το λιμάνι της Πάτρας. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Νίκος Κοντοές, «σε αυτή τη φάση απαιτείται ηρεμία, νηφαλιότητα και επαγγελματισμός. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν βοηθούν».

Πάντως, όσον αφορά το μεταναστευτικό, λιμενικές και αστυνομικές πηγές χαρακτηρίζουν δύσκολο εγχείρημα, που μπορεί να προκαλέσει αρκετές εντάσεις, το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για απομάκρυνση των μεταναστών με πειθώ, ήπια μέσα έναντι της καταστολής, και τη συνδρομή οργανώσεων που τους βοηθούν, αφού δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει σε περίπτωση που οι μετανάστες αρνηθούν να φύγουν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου, και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε πρόσφατα την Πάτρα ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, μέλη του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις άτυπες δομές, όπου μένουν οι μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιλτιάδης Κλάπας τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και ότι οι μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Ο δήμαρχος επανέλαβε τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου για δημιουργία ανοικτών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους. Το μέλος του δικηγορικού συλλόγου Χρύσα Βουλδή ανέφερε στην «Κ» ότι «αυτό που προέχει είναι η στοιχειώδης προστασία της ασφάλειας και της υγιεινής των μεταναστών και ότι ο δικηγορικός σύλλογος είναι σε ετοιμότητα για ό,τι χρειαστούν σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους». Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Κουκούλης, είπε στην «Κ» ότι «οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, πρέπει να προστατευθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή