Κινδυνεύουν οι ξενώνες για ασυνόδευτα ανήλικα

Κινδυνεύουν οι ξενώνες για ασυνόδευτα ανήλικα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο βρίσκονται δεκάδες ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, που δεν έχουν λάβει πάνω από τρεις μήνες την προβλεπόμενη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Από το 2016 και έως τον Αύγουστο του 2017 τη διαχείριση των κονδυλίων, απουσία επίσημης διαχειριστικής αρχής, είχε αναλάβει η Υπατη Αρμοστεία. Από τον Αύγουστο, τη σκυτάλη πήρε ειδική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι όμως τέτοια, που απειλείται η συνέχιση λειτουργίας των ξενώνων. Ταυτόχρονα, η μη καταβολή του δώρου Πάσχα αύριο αποτελεί ποινικό αδίκημα, με το οποίο βαρύνονται οι επικεφαλής των ΜΚΟ. «Την Κυριακή ήταν η πρώτη φορά που δεν πήραμε ψωμί για τα παιδιά», περιγράφει εργαζόμενος, «για την αγορά τροφίμων, θα αναγκαστούμε να στραφούμε σε δωρεές». Οι ξενώνες φιλοξενούν 1.118 ανηλίκους, άλλοι 2.082 βρίσκονται σε αναμονή, ενώ οι αφίξεις προσφύγων βαίνουν αυξανόμενες.

«Οι εργαζόμενοι σε έναν ξενώνα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας», αναφέρει εκπρόσωπος της «Αρσις» που διαθέτει επτά ξενώνες με 200 παιδιά. «Δεν έχει, άλλωστε, ολοκληρωθεί ούτε καν η αποπληρωμή του 2017». Η «Αρσις» δραστηριοποιείται στη φιλοξενία ασυνόδευτων προσφύγων από το 2006. «Είχαμε και στο παρελθόν καθυστερήσεις, όμως ο αριθμός των φιλοξενουμένων ήταν μικρότερος, άρα διαχειρίσιμος». Σχετικά με την εμπλοκή στην εκταμίευση, το ΥΠΟΙΚ δήλωσε στην «Κ» ότι εξέδωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 8/12 και ήταν οι οργανώσεις που κατέθεσαν τους φακέλους με καθυστέρηση στα μέσα Φεβρουαρίου. «Η προκήρυξη για την ένταξη στο πρόγραμμα του 2018 δημοσιεύθηκε στις 11/12, με μεγάλη καθυστέρηση, 13 μέρες πριν από τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος και ενώ απαιτείται υποβολή τεράστιου όγκου εγγράφων» αναφέρει η «Αρσις», που έστειλε 180 επισυναπτόμενα έγγραφα.

Με το προηγούμενο χρηματοδοτικό σχήμα, ο έλεγχος των δομών και η πληρωμή γινόταν εντός του μήνα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των Χωριών SOS, κ. Γιώργο Πρωτόπαππα. «Μέχρι και τον Δεκέμβριο είχαμε τέσσερις ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά» περιγράφει ο ίδιος, «το 90% το χρηματοδοτούσαμε από ιδίους πόρους». Καθώς, όμως, το υπουργείο δεν έχει ακόμα αποπληρώσει ούτε το 2017, τα «Χωριά SOS» περιορίστηκαν σε έναν μόνον ξενώνα. «Αν διαπιστώσουμε αναξιοπιστία από την πλευρά του κράτους, θα διακόψουμε τη λειτουργία του» δηλώνει ο κ. Πρωτόπαππας, «δεν θέλουμε να λειτουργούν οι ξενώνες εις βάρος των άλλων προγραμμάτων».

Η «ΜΕΤΑδραση» δεν χρηματοδοτήθηκε το 2017, με συνέπεια να κλείσει 2 από τις 5 μεταβατικές δομές φιλοξενίας. «Τώρα δίνουμε αγώνα για να παραμείνουν ανοικτές η δομή της Σάμου και της Αθήνας, όπου φιλοξενούνται παιδιά έως 12 ετών», αναφέρει η πρόεδρος, κ. Λώρα Παππά.

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι στους 8 ξενώνες της «Ηλιακτίδας» στη Λέσβο. «Είναι ξενώνες transfer, τα παιδιά μένουν έως ότου βρεθεί θέση στην ενδοχώρα», εξηγεί η πρόεδρος κ. Βασιλική Ανδρεαδέλλη, «επιπλέον η εύρεση σπιτιών που να τηρούν τα κριτήρια είναι σχεδόν αδύνατη». Για να τηρήσει τις προδιαγραφές, π.χ. 4 τ.μ. για κάθε παιδί, μειώνει τις θέσεις κατά 15 παιδιά. «Οταν, όμως, η κατάσταση στη Μόρια βγαίνει εκτός ελέγχου, οι Αρχές μας καλούν να την εκκενώσουμε από παιδιά» υπογραμμίζει, «η στάση που κρατά η κεντρική διοίκηση είναι αντιφατική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή