Απειλή για ρήγμα στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Απειλή για ρήγμα στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ενστάσεις εναντίον της συμφωνίας που συνήψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, εγείρουν κράτη –μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται  το Spiegel. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί στην Άγκυρα  τη χορήγηση επιπλέον δισεκατομμυρίων, προκειμένου η Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη, αλλά  «αρκετά κράτη μέλη της – μεταξύ αυτών και η Γερμανία – αρνούνται την καταβολή περαιτέρω χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η συμφωνία για τους πρόσφυγες να βρίσκεται στο μεταίχμιο».

Επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στο πλαίσιο εμπιστευτικών συσκέψεων αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως εναντίον της σχεδιαζόμενης χρηματοδότησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Έμπιστη πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μία συνάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με το γεγονός ότι μία απόφαση αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί μόνον εφόσον μπουν σε εφαρμογή τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια – πχ για ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων.

«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προ διετίας, η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον σε αντάλλαγμα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα μισά από τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα από πλευράς Κομισιόν» υπογραμμίζει το Spiegel. Ωστόσο, το περιοδικό επικαλούμενο τα ευρήματα των δικών του ερευνητών και των συνεργατών τους από το δίκτυο του Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Συνεργασιών (ΕΙC), αναφέρει ότι καταδεικνύεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πού ακριβώς προορίζονται τα χρήματα.

H  Γερμανία, με βάση την ποσοστιαία κατανομή των βαρών με κριτήριο την οικονομική ισχύ των κρατών – μελών της ΕΕ, έχει δαπανήσει για την πρώτη καταβληθείσα δόση προς την Τουρκία το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των χωρών, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόθεση της Κομισιόν είναι και η δεύτερη δόση να διευθετηθεί με βάση την ίδια αρχή κατανομής, αλλά ως προς αυτό εγείρονται αντιστάσεις.

Όπως επισημαίνεται, από τα 26 μακροπρόθεσμα, ‘μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα’ σχέδια που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ αρκετά δεν έχουν ακόμη καν δρομολογηθεί.

Μπλοκ έξι κρατών

«Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία, απαιτούν την καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», προστίθεται στο δημοσίευμα που επισημαίνει ότι κάποια κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας:

«Σε εσωτερική σύσκεψη στις 8 Νοεμβρίου 2017, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματσιέζ Ποπόφσκι απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ενώ μερικά κράτη – μέλη απαίτησαν από τις Βρυξέλλες μία απολογιστική έκθεση, πριν από την περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων.

Το Spiegel συμπεραίνει ότι η διαμάχη για τα χρήματα καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το θέμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας δεν συνιστά τόσο ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης της μετανάστευσης και αλλά μία βιαστική ενέργεια προς καθησυχασμό κυρίως των ψηφοφόρων στην Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή