Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων η δράστης της επίθεσης στο YouΤube

Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων η δράστης της επίθεσης στο YouΤube

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 39ρονη δυναμική ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, την Νασίμ Αγκντάμ κάτοικο του Σαν Ντιέγο, ταυτοποίησαν οι αρχές ως τη γυναίκα που πραγματοποίησε την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του YouTube  στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Αγκντάμ υποστήριζε ότι το YouTube λογόκρινε τα βίντεό της και γι' αυτό, μάλιστα, είχε ανεβάσει και βίντεο με το οποίο κατηγορούσε τους διαχειριστές της πλατφόρμας ότι λογόκριναν τα βίντεό της με αποτέλεσμα να μην έχουν views, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στο YouTube».

Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων η δράστης της επίθεσης στο YouΤube-1

Η Ιρανικής καταγωγής Nasim Αγκντάμ , ησχολείτο επίσης με το vegan μπόντι μπίλντινγ ενώ στα βίντεο που ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούσε εκτός από τα δικαιώματα των ζώων και την υγιεινή διατροφή .

Είχε επίσης δημιουργήσει, το πρώτο διαφημιστικό στην περσική τηλεόραση για τα δικαιώματα των ζώων και τη χορτοφαγική διατροφή (Do You Dare).

Το 2009 η Αγκντάμ είχε καταγραφεί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας San Diego Union-Tribune για μια διαμαρτυρία ενάντια στη θανάτωση χοίρων  σε στρατιωτικά προγράμματα εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού.

Τότε είχε εμφανιστεί με πινελιές αίματος πάνω στα ρούχα της και κρατώντας ένα πλαστικό ξίφος διαδήλωσε έξω από τη βάση των Πεζοναυτών στο Μίντλεντον.

«Για μένα τα δικαιώματα των ζώων είναι ίσα με αυτά των  ανθρώπων», ήταν το μότο της.

Στο χθεσινό περιστατικό η Αγκντάμ πυροβόλησε περισσότερες από 20 φορές πριν να βάλει τέλος στη ζωή της αφού πρώτα τραυμάτισε τρία άτομα.

Μία από τις τραυματίες είναι μια 32χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ενώ ένα τέταρτο άτομο τραυματίστηκε στο γόνατο καθώς προσπαθούσε ένα διαφύγει

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα κεντρικά γραφεία του YouTube επικράτησε χάος και πανικός.

«Έχουμε τέσσερα θύματα. Διακομίστηκαν όλα σε νοσοκομείο, με τραύματα που προκλήθηκαν από ένα πυροβόλο όπλο. Έχουμε ένα άτομο που απεβίωσε από τραύματα που προκάλεσε το ίδιο στον εαυτό του. Και, αυτή τη στιγμή, θεωρούμε πως πρόκειται για το άτομο που άνοιξε πυρ», είπε ο Εντ Μπαρμπερίνι, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Σαν Μπρούνο, όπου εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα.

Ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων η δράστης της επίθεσης στο YouΤube-2

Σύμφωνα με μαρτυρία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γυναίκα εισέβαλε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος κι άρχισε να πυροβολεί. Φαινόταν να έχει στόχο «έναν άνθρωπο συγκεκριμένα».

Ελάχιστες από τις επιθέσεις με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ διαπράττονται από γυναίκες.

Η αστυνομία άρχισε να ενημερώνεται για τις πρώτες κλήσεις στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 στις 12:46 τοπική ώρα (22:46 ώρα Ελλάδας). Το ένα από τα τρία θύματα, ένας άνδρας 36 ετών, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Υπάλληλοι του YouTube αφηγήθηκαν ότι επικράτησε πανικός, καθώς σχεδόν οι πάντες άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Ένας υπάλληλος είπε ότι είδε αίματα στο δάπεδο.

Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν υπαλλήλους του YouTube καθώς βγαίνουν από το κτίριο με τα χέρια υψωμένα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι ενημερώθηκε για το συμβάν.

Τον περασμένο μήνα, ο ιστότοπος YouTube ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει να αναρτάται περιεχόμενο που προωθεί τις πωλήσεις όπλων και αξεσουάρ τους, αλλά και στους εγγεγραμμένους χρήστες του να μοιράζονται βίντεο που διδάσκουν πώς μπορεί κανείς να φτιάξει όπλα.

Το ζήτημα της οπλοκατοχής συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου, όταν 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός εφήβου. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος την 24η Μαρτίου στην «Πορεία για τις ζωές μας» στη χώρα, για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο των όπλων. Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μετά το μακελειό του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ για το ζήτημα χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS, SPUTNIK, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή